Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā viesosies dzelzceļa modelisti

2009.gada 22.jūlijā, Latvijas dzelzceļa 90 gadu jubilejas mēneša ietvaros Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs strādās līdz pat plkst. 21.00, no plkst. 17.00 piedāvājot īpašu programmu - dzelzceļa modeļu izstādi, fotoorientēšanās spēli, grupas Gaujarts un jauno talantu, grupas Drums Clinic priekšnesumus, kā arī dažādas izklaides mazākiem un lielākiem bērniem.

Jau pirmie divi muzeja vakari jūlija trešdienās pulcēja ievērojamu skaitu aizrautīgu apmeklētāju, bet šajā nedēļā, trešajā muzeja vakarā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā būs apskatāms lielākais dzelzceļa makets Latvijā, kā arī Latvijas modelistu radītie modeļi no privātkolekcijām. Lai parādītu sevi darbībā, mazāki viesmodeļi uz laiku aizņemsies muzeja maketa sliedes, savukārt lielāka mēroga modeļi izvietosies uz pašu sliedēm āra teritorijā pie skatuves.

Daudzi kļūdās, uzskatot dzelzceļa modeļus par spēļmantiņām. Patiesībā dzelzceļa modelisms ir ļoti nopietns un izglītojošs vaļasprieks. Konstruēts tiek nebūt ne vienkāršs makets, bet noteiktu valstu un laikmetu dzelzceļa objektu precīzas kopijas. Tas nozīmē, ka konstruktoram nepieciešamas ne vien tehniskās iemaņas un prasme strādāt ar rokām, bet arī pamatīgas zināšanas vēsturē un ģeogrāfijā, kā arī liela cītība un pacietība. Lokomotīvju, vagonu, dzelzceļa līniju, pārbrauktuvju un arī visu aksesuāru miniatūrie modeļi ar filigrānu precizitāti atkārto reālo dzelzceļa objektu formas un turklāt nevainojami darbojas.

Saslimt ar dzelzceļa modelismu uz mūžu var jau agrā bērnībā. Sākumā bērns vienkārši prot salikt plastmasas, koka vai metāla dzelzceļu, lai pa to vizinātu lokomotīvi un dažus vagoniņus. Mazliet paaudzies, viņš kolekcionē kādas noteiktas valsts vai vēstures laikposma dzelzceļa sastāvus. Tad pienāk laiks izgatavot pirmo maketu ar visām atbilstošajām dekorācijām (tuneļiem, tiltiem, būvēm u.c.) no gataviem celtniecības materiāliem. Bet augstākā pilotāža ir kādas konkrētas ar dzelzceļu saistītas vietas modelēšana, kad jau lielākais skaits detaļu ir jāizgriež, jāizzāģē un jāizvirpo savām rokām. Tā, piemēram, muzeja maketa dzelzceļa pārbrauktuves miniatūrie gaismas signāli ir juveliera darbs.

Kamēr interesenti aplūkos muzeja eksponātus un spēlēs iecienīto fotoorientēšanās spēli (noteikumi un pieteikšanās www.railwaymuseum.lv), labas mūzikas cienītāji varēs baudīt grupas Gaujarts un jauno, talantīgo ritma bungotāju “Drums clinic” uzstāšanos visa vakara garumā. Savukārt bērnus izklaidēs Pepija ar draudzenēm, kopā lēkājot uz piepūšamā vilcieniņa, zīmējot, spēlējot dzelzceļa tematiskās spēles un piedaloties Drošības stundās.

Visu jubilejas mēnesi trešdienu vakaros no plkst. 17.00 līdz 21.00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs gaidīs ciemos draugus - gan lielus, gan mazus -, lai kopā svinētu dzelzceļa 90. gadadienu un piedalītos dzelzceļnieku veidotajos pasākumos. Visu mēnesi līdz 5.augustam Rīgas Centrālajā, Valmieras un Jelgavas stacijās būs aplūkojamas fotoizstādes.

Ieejas maksa uz visiem muzeja pasākumiem: bērnu zīmēts apsveikums Latvijas dzelzceļam jubilejā vai dāvana muzejam - vecs čemodāns, kas palīdzēs veidot bagāžas vagona ekspozīciju turpmāk, vai atbildes uz pieciem āķīgiem jautājumiem par dzelzceļa vēsturi, vai ieejas biļetes - Ls 1 pieaugušajiem, Ls 0,50 skolēniem, bērniem līdz 6 g. v. - bez maksas.

Vairāk par visu www.ldz.lv vai www.railwaymuseum.lv, vai uzziņu dienestā 1181

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.75200105sec.