Idejas aktīvām brīvdienām dabā - iepazīsti 4 unikālus purvus Latvijā

Lielā Ķemeru tīreļa purva laipa, Pierīga

Viena no populārākajām un no Rīgas visvieglāk sasniedzamajām purva laipām, nesen piedzīvojusi atjaunošanas darbus, un aicina apmeklētājus iepazīt cilvēka darbības neskartu augsto sūnu purvu.  Tīreļa laipa ir būvēta no koka dēļiem. Tās kopējais garums ir 3,4 km. Taku veido divi apļi, kas izvietoti līdzīgi kā astotniekā. Līdz ar to ir iespēja izvēlēties tuvāko, "mazo" apli 1,4 km, vai iet visu maršrutu pilnībā - 3,4 km. Lielākajā aplī ir izbūvēts skatu tornis. Ķemeru tīrelim ir raksturīgs iegarenu ezeriņu jeb akaču labirints, kas tam piešķir īpašu ainaviskumu.  Augstajā purvā var redzēt tādus augus, kādi neaug nekur citur, piemēram, kukaiņēdāju augu - raseni.

Ķemeru nacionālajā parkā iespējams izstaigāt vēl divas citas takas – aptuveni 3 kilometrus garo Slokas ezera taku, kur apskatāms sēravots, mitrie meži pie Vēršupītes, lielais akmens un vairāki purva ezeriņi un 7 metrus augsts skatu tornis, no kura labi pārredzams Slokas ezers. Savukārt Raganu purva taka (800 m) ļauj iepazīt unikālu biotopu – sēravotu izplūdes vietu, kur izveidojušies sēra baktēriju nogulsnēm piesātināti purva ezeriņi ar specifisko sērūdeņraža smaržu.

Purvu iepazīšanu ieteicams apvienot ar jūras līča piekrastes ciematu apmeklējumu, kur jūs gaidīs gardu, svaigi kūpinātu zivju tirgotāji un omulīgi krodziņi. Garšīgi un sātīgi paēst var arī zinātāju jau gadu desmitiem iecienītajā kafejnīcā "Kūriņš" Kauguros.

Attālums no Rīgas 45 km.

Lubāna mitrājs, Latgale

Ja iecerēts doties Latgales virzienā, noteikti iesakām apmeklēt Latvijā unikālu dabas veidojumu - Lubāna mitrāju. 2009.gadā šeit izveidots dabas liegums lai nodrošinātu lielākā Latvijas ezera, purvu, meža masīvu un mitrāju aizsardzību ap Lubāna ezeru. Kompleksā pārstāvēti izcili Latvijā un Eiropas savienībā īpaši aizsargājami biotopi kā arī bagāta un daudzveidīga augu un dzīvnieku valsts. Lubāna mitrāja kompleksa unikālo biotopu daudzveidību nosaka tā ģeogrāfiskais novietojums. Te robežojas dažādām klimatiskajām zonām raksturīgas dzīvotnes un sastopamas upju palieņu pļavas, neskarti augstie purvi, purvaini meži, neskarti augstie purvi, boreālie (ziemeļu) meži, melnalkšņu staignāji un parkveida pļavas, kanāli. Reti kur Latvijā var doties pastaigā pa tā sauktajiem polderiem – uz uzbērumiem veidotiem ceļiem, kam abās pusēs plešas ezers un vītero neskaitāmu sugu putni. Neapšaubāmi, šī vieta ir īsta makšķernieku un putnu vērotāju paradīze, kā arī ezerā ir izveidota ērta smilšu pludmale. 

Interesantas ekskursijas un aktivitātes dažādām gaumēm piedāvā Lubāna mitrāja informācijas centrs. Tuvējais Īdeņas ciemats ievērojams ar to, ka ir Latvijā vienīgais īstenais zvejnieku ciemats, kas neatrodas pie jūras. Tajā apskatāms arī pilskalns, un, ja paveiksies, no vietējiem saimniekiem varēsit iegādāties svaigas un kūpinātas zivis. Turpat netālu atrodas arī 800 metrus garā Teirumnieku purva laipa, kur var iepazīt augstajam (sūnu) purvam raksturīgos augus un priedulāju, un labos laika apstākļos izbaudīt veldzējošu peldi purva ezeriņā.

Attālums no Rīgas 210 km, no Madonas – 53 km, no Rēzeknes  - 47 km.

Sedas purvs, Vidzeme

Ja jūtat sevī spēku pievarēt lielākus attālumus, jums jādodas uz Sedas purvu Valmieras pusē, kas piedāvā pārgājienu maršrutu ar kopējo garumu 12 kilometri. Maršrutu veido divi atsevišķi apļi, kurus var apvienot noejot vēl 2,5 kilometrus. Jērcēnu puses apļa garums 5,5 km, Sedas – 4,2 km.  Sedas purvs ir dabas liegums, kas izveidots šeit ligzdojošo vairāk kā 100 putnu sugu aizsardzībai. Pārgājiena laikā, paralēli bagātīgajai putnu daudzveidībai, jums būs iespēja vērot kūdras ieguves laukus, appludinātos kūdras izstrādes karjerus, meliorācijas sistēmas, šaursliežu dzelzceļu.

Pārgājienu iespējams apvienot ar savdabīgās Sedas pilsētas apskati, kas tika uzbūvēta intensīvas purva izstrādes laikos 20.gadsimta 50 – 60 gados ar tam laikam raksturīgo pilsētbūvniecības stilu un iebraucēju ciematam raksturīgo "kultūrvidi", bet tagad ir kā skumīgs piemineklis izbijušajai godībai.

Ceļojumu uz pa šo Vidzemes novadu varat noslēgt uz gluži pretējas nots – apmeklējot skaisti atjaunoto Dikļu pili ar pils parku. Gardēžiem interesants būs fakts, ka Valmieras apkārtnē atrodami divi visas Latvijas mērogā ievērības cienīgi restorāni, kas izceļas ar to šefpavāru radošo pieeju un augsto ēdienu kvalitāti – tai pašā Dikļu pilī un Valmiermuižā.  

Attālums no Rīgas 140 km, no Valmieras 26 km.

Dunikas Tīrspurva taka, Kurzeme

Lejaskurzemē, pašā Leišmalē, Rucavas novadā atrodama labi noslēpusies, maz zināmā, bet ārkārtīgi interesantā Dunikas purva taka pāri Tīrspurvam. Ar savu 6 kilometru garumu tā tiek uzskatīta par garāko purva laipu Eiropā. Kopējais pārgājiena garums ir ap 10 kilometriem, un tas sākas Luknes skābaržu audzē, kas šeit sasniedz savas izplatības ziemeļu robežu, un šobrīd ir vienīgā un plašākā parasto skābaržu tīraudze Latvijā. Tā ir gandrīz pusotru gadsimtu veca, un rada noskaņu, it kā mēs būtu aizceļojuši uz Centrāleiropas platlapju mežiem. Kontrastā ar visur apkārtesošajiem egļu mežiem, kuru pakājes klāj skuju radīta paēna, skābaržu pakājes ir saules apspīdētas un balto un dzelteno vizbulīšu sega rada pasakainu sajūtu. Skābaržu audzē ir iekārtota ērta atpūtas vieta, no kuras arī sākas koka laipa. Sākumā tā ved pa skaisto skābaržu audzi, kura vairāk atgādina parku nekā Latvijas mežus. Tālāk tā iestiepjas dumbrājā, kuru pakāpeniski nomaina tīrelis un visbeidzot sākas purvs. Tīrspurvs ir sūnu jeb augstais purvs, kas šādu nosaukumu ieguvis, pateicoties kupolveida formai, kas veidojas, purvam attīstoties. Kupolu veido sfagnu sūnas, kas purva centrālajā daļā aug daudz straujāk, kā arī uzkrāj vairāk ūdens, bet purva malās tas notek uz apkārtējām teritorijām.

Ceļojumā pa Kurzemes tālo galu iesakām apciemot arī lepnās kurzemnieces, tālu izslavētas kā lieliskas saimnieces, Nīcā, Bārtā un Rucavā, kā arī iegriezties interesantajā Papes ezera dabas parkā, un noslēgumā izbaudīt Liepāju ar visu tās daudzveidīgo vides, kultūras un gastronomijas piedāvājumu.

Attālums no Rīgas 240 km, no Liepājas 45 km. Lai izvairītos no ļoti sliktas kvalitātes ceļiem, ieteicams braukt caur Lietuvu, Skoudas pilsētiņu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17834806sec.