Rundāles pils dārzā rožu pilnzieds

Rundāles pils rožu dārzā, negaidīti agri, sācies skaistais rožu ziedēšanas laiks. Apmeklētāji tieši šajā nedēļas nogalē, jo īpaši tiek aicināti izbaudīt rožu burvību.

Rožu dārzs ir īpašs ar vēsturisko rožu kolekciju. Tās jāsteidz iepazīt tagad, jo ziedēšana notiek tikai vienu reizi sezonā. Modernās rozes savu ziedēšanu turpinās arī otro un, iespējams, trešo reizi līdz vēlam rudenim.

Rundāles pils rožu dārzs izveidots ornamentālā partera abās pusēs 1 ha platībā. Sākotnēji tas iecerēts kā vēsturisko rožu dārzs, bet realizācijas gaitā izveidojies par rožu muzeju, kur skatāms arī mūsdienu rožu selekcionāru sasniegumus.

Dārza austrumu un rietumu puses tālākos laukumos apskatāmas vēsturiskās rozes, kuras bija pazīstamas Kurzemes hercogistes pastāvēšanas un to nākamo pils īpašnieku grāfu Zubovu un Šuvalovu valdīšanas laikā līdz 1914.gadam.

Rožu dārzs iepazīstina ar sugām, kuras visbiežāk izmantotas rožu selekcijā, angļu rozēm un dažādu krāsu rožu laukumiem. Pēc leģendas Rundāles dārznieks izaudzējis Zilo rozi, tāpēc pie dārznieka mājas izveidots Zilās rozes laukums, kas demonstrē zilo rožu kolekciju.

Lai uzskatāmi parādītu dažādu valstu selekcionāru darbus, izveidoti t.s. valstu apļi, kur uzskatāmi redzami 17 valstu labākie 72 selekcionāru veikumi.

Rundāles pils muzejs aicina apmeklēt franču dārzu, kur 30. jūnijā norisināsies ikgadējie Dārza svētki.

Skaistākajā rožu ziedēšanas laikā pils dārzā notiek Dārza svētki, kuros laipni gaidīti gan dārzkopības profesionāļi un dārzu mīļotāji, gan citi interesenti. Īpaši aicinām ģimenes ar bērniem.  Šā gada Dārza svētku tēma – “18. gadsimta izklaides”. Svētkos var ne tikai apskatīt dārzu, parku un pili, bet arī uzzināt un apgūt ko jaunu – uzvedums uz lielās skatuves vēstīs par dažādu spēļu un laika kavēkļu vēsturi, dažas no iecienītajām nodarbēm būs iespējams izmēģināt pašiem. Apmeklētājus uz lielās skatuves priecēs hip-hop mākslinieks Arvis Reiks, kā arī Supernova 2018 finālists Markus Riva, svētku noslēgumā – grupas Jumprava koncerts.

Dārza centrā bērniem būs pieejams karuselis, vienā no parka bosketiem – radošās darbnīcas, bet Zaļajā teātrī bērni kopā ar vecākiem varēs vērot teatrālus uzvedumus ar cirka trikiem.

Visu dienu no plkst. 10.00 darbosies tirdziņš ar plašu preču klāstu. Būs iespējams iegādāties rožu vai citu dārzaugu stādus, vietējo amatnieku un mājražotāju izstrādājumus. Pasākumā piedalīsies arī kaimiņvalstu tirgotāji.

Ieejas biļetes Dārza svētkos pieaugušajiem 6,00 EUR; pensionāriem 3,00 EUR; skolēniem 1,00 EUR

Plašāka programma un aktivitāšu izvietojums muzeja mājaslapā www.rundale.net.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.03.2024 - 27.02.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 24.03.2024 Viduslaiku mantojumam pa pēdām Alūksnē! Alūksnes TIC
2024.gada 23.martā Alūksnes viduslaiku pils stāsta atklāšanas pārgājiens “Viduslaiku mantojuma pa pēdām Alūksnē”! | Skatīt vairāk
12.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.74502707sec.