Iepazīsti Latgales tūrisma jaunumus gardēžiem

Mīlestība noteikti iet caur vēderu, pārliecināti viesmīlīgie Latgales reģiona ļaudis, kas radoši un uzņēmīgi cenšas piedāvāt gan tradicionālos reģiona ēdienus, gan rada arvien jaunus un interesantus piedāvājumus. Tā teikt, katra gaumei, lai ikviens Latgales apceļotājs gūtu patiesu baudījumu arī vēderam.

Vakariņas uz plosta un vietējie produkti Ludzā

Dodoties tuvos vai tālos ceļojumos visbiežāk tūrists vēlas nobaudīt īsto un autentisko. Ludzas uzņēmīgie ļaudis saviem viesiem šogad piedāvā izgaršot Latgales Kulinārā mantojuma cienastu, vizinoties ar plostu pa ezeru un baudot skaisto Ludzas panorāmu. Piedāvājums paredzēts nelielām, līdz 10 cilvēku grupām. Vakariņu laikā vari baudīt dabas skaņas vai iespējama vizināšanās arī mūzikas pavadījumā. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās pa tel. 29467925 vai, rakstot uz e-pastu ligakondrate@inbox.lv.

Ja esi gardu suvenīru meklējumos vai vēlies turpināt baudīt Latgales garšas arī kādu laiku pēc sava ceļojuma, iegriezies mājražotāju veikalā "Cymuss. Radeits Latgolā" Ludzā, Baznīcas ielā 42, kas savas durvis vēra vien pagājušā gana augustā. Tajā var iegādāties vietējos dārzeņus, gaļu un tās izstrādājumus, svaigu pienu un piena produktus, graudu izstrādājumus, maizi, konditorejas izstrādājumus, vietējo medu, zāļu tējas, mājās ražotus dzērienus un pat vietējo kosmētiku. Te vari baudīt arī īstu latgalisko auru un valodu. Citus piedāvājumus Ludzā skati te: www.visitludza.lv

Pēc izjādes zirga mugurā baudiet latgaliskos ēdienus

Viena no latgaliskākajām lauku sētām pierobežā, kurā baudīt dabas un lauku  mieru, iepazīties ar zirgaudzētavu, doties izjādēs, ir zirgaudzētava "Klajumi" Krāslavas novadā, Kaplavā. Kopš 2018.gada jūlija saimniecībā renovētā ēkā darbību uzsācis "Klajumu ķēkis". Gaumīgi iekārtotajā ķēķa telpā, iepriekš piesakoties, var izgaršot Latgales Kulinārā mantojuma ēdienus, kas gatavoti no zināmas izcelsmes, vietējiem produktiem. Saimniece Ilze Stabulniece, LTV1 Kulinārā šova "Īstās latvju saimnieces" 2017.gada laureāte, saviem viesiem ēdienkartē piedāvā "guļbešniekus", pildītas kartupeļu klimpas un klimpiņas, dārzeņu un sēņu, gaļas un zivju sautējumus, jaunlopa rullīšus un līdakas bumbas. Zirgu sētai piederīgie, iecienītie auzu pārslu cepumi, melleņu ķiļķēni, biezpiena "pončiki", medus un drupaču kūkas nodrošina te Latgales Kulinārā mantojuma saldo garšu. Neviens nepaliks vienaldzīgs pēc šādiem vēderpriekiem. Saimniecībā ir iespējams rīkot arī lielākus pasākumus, bieži notiek nometnes, arī jāšanas apmācības profesionālu treneru vadībā. Vasarā daudziem tuviem un tāliem ceļotājiem iecienīts pasākums, kura laikā iepazīt saimniecību un izjāt ar zirgu, ir zirgu un dabas izrāde "Kumeļu rotaļas", kas te notiek jau kopš 2012.gada un ir ieviesta kā ikgadēja tradīcija. Vasaras pirmajā pusē rīkotā zirgu un dabas izrāde pārsteidz ar saviem priekšnesumiem un rotaļām ģimenēm ar bērniem un citiem dabas mīļiem. Informācijai sekojiet www.klajumi.lv

 

Lauku vide un garšas Viļakā

Latgale lepojas ar stiprām un darbīgām ģimenēm, kas mīl un kopj savu zemi ne tikai savam patēriņam, bet arī nodrošina daudzus ar augstvērtīgiem vietējiem produktiem. Viena no tādām saimniecībām ir zs Kotiņi Viļakas novadā. Zs Kotiņi pamatnodarbošanās ir graudkopība ar specializāciju sēklkopībā. Saimniecība ir vieni no lielākajiem sēklas ražotājiem valstī. Apsaimniekojamās zemes platība ir 3000 ha, no kuriem 2200 ha  ir augstu kategoriju sertificētas sēklas lauki. Te tiek audzēti kvieši, mieži, rapsis, pupas, zirņi, auzas un rudzi. No iegūtās ražas tiek ražoti dažādi pārtikas produkti: pērļu grūbas (mazās, vidējās un lielās), lobītas/šķeltas pupas un zirņi, kviešu, miežu, pupu, zirņu milti, nerafinēta rapšu eļļa u.c. produkti. Gandrīz visi Kotiņu produkti ir atzīti ar zaļās karotītes kvalitātes zīmi!  Saimniecība apmeklētājiem piedāvā apskatīt jaunāko lauksaimniecības tehniku, modernas graudu tīrīšanas un sēklas ražošanas iekārtas, iepazīties ar netradicionāliem risinājumiem lauksaimniecībā un augstražīgajiem sējumiem, kas veido vienreizēju un sakoptu ainavu. Vietējos graudaugu produktus iespējams iegādāties arī internetveikalā www.kotini.lv sadaļā "veikals", kā arī, iepriekš piesakoties, pasūtīt maltīti pagājušajā gadā atjaunotajās Rekovas dzirnavās. Koka dzirnavas nodegušas pirms 85 gadiem, kuru vietā uzreiz tās uzbūvētas no akmens un izmantotas vilnas un koka apstrādei. Tomēr tas neturpinājies ilgi un dzirnavas tika pamestas novārtā. Novada iedzīvotāji apņēmušies savest kārtībā šo degradēto teritoriju un dot jaunu elpu objektam, ieguldot savus finanšu līdzekļus, gan apgūstot projektu līdzekļus. Dzirnavu atjaunošana turpinās, bet jau tagad ā ir unikāla vieta pašā austrumu pierobežā, kā arī ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, kurā ikvienam ir iespēja nobaudīt vietējo Latgales produktu garšu, dažādā izpildījumā. Rekovas dzirnavas apvieno sevī 4 pārtikas pārstrādes nozares- piena, augļu, dārzeņu un gaļas pārstrādi, kā arī ir ierīkota restorāntipa ēdnīca. Uzņem tūristu grupas degustācijām, te ir iespēja rīkot konferences, seminārus, dažādus kulināros pasākumus. Piedāvājumā no vietējām izejvielām gatavoti ēdieni, kuri gatavoti pēc senām un pavisam jaunām receptēm.

Iepazīsti maizes ceļu Malnavā

Malnavas ciema centrā, netālu no gleznainā Malnavas muižas kompleksa un senatnīgā parka, atrodas „Dzīļu" maiznīca, kuras  saimniece Aina Barsukova, iepriekš piesakoties, piedāvā sātīgas latgaļu pusdienas un deserta kūku. Šogad kā novitāte nākusi maizes ceļa izzināšana. Saimniece piedāvā izzināt grauda ceļu no tīruma līdz svētku galdam, lai iepazītu maizītes ceļu no labības tīruma līdz graudiem un gatavai maizei. Ekskursijas laikā kopā pārcilāsiet bagātīgo tautas tradīciju pūru un atminēsieties sen piemirsto vai uzzināsiet ko jaunu. Tiks izcelts arī dabas zāļu aptieciņas spēks, kā arī papildināsiet savas zināšanas un prasmes siera ceļa izzināšanā, noslēdzot pasākumu ar brīnumiem radītiem pašu rokām. Vairāk informācijas: dziles.lv.

Latgalieša iesvētīšanas rituāls Silenē

Pieaugušie tūristi Latgalē noteikti novērtēs tradicionālos dzērienus. Šmakovkas laboratorija Silenē ir mūsdienīgs un stilīgs objekts ar klasiskajām un ilggadējām šī dzēriena ražošanas tradīcijām. Speciālisti ir izstrādājuši vairākus dzēriena veidus, kuri tiek ražoti pēc pašu receptūras un salieti firmas pudelēs. Katrs Silene Resort&SPA viesis var apmeklēt jauno laboratoriju, iepazīties ar produkta ražošanas procesu un tā vēsturi, pasūtīt visu šmakovkas veidu degustāciju un kautru Latgalieša iesvētīšanas rituālu, kā arī iegādāties dzērienu kā suvenīru. Vairāk uzzināsi te: silene.lv.

Latgales kafijas garša

Bagātīga kafijas smarža, divi jauni un entuziastiski cilvēki, latgaliskā sirsnība un atvērtība – tā īsumā var raksturot jaunatvērto kafijas grauzdētavu Kuup Rēzeknes novada Lendžu pagastā. Latgales kafijas garša atvērs pat visnoslēgtāko cilvēku un liks lūpu kaktiņiem pacelties smaidā. Ciemojoties Kuup, būs iespēja gan nogaršot trīs veidu kafiju – Brazilejis nakts, Kolumbejis flirts, Jezupa Etiopejis sapyns, gan iepazīt kafijas tapšanas procesu. Grauzdētavas apmeklējumi tiek organizēti cilvēku grupām no 5 līdz 25 cilvēki. Kuup ir draudzīgi arī bērniem – kamēr vecāki malkos kafiju, bērni cienāsies ar piena kokteiļiem un šokolādes dzērieniem. Vairāk informācijas šeit.

Vērtīgajām kaņepēm - savs muzejs

Šī gada 1. maijā saimniecībā tiks atklāts, pirmais Latvijā, Kaņepju muzejs. Tā mērķis būs sniegt apmeklētājiem plašāku ieskatu kaņepes kā auga vērtīgajās un daudzpusīgajās izmantošanas iespējās. Saimniecība ObeliskFarm atrodas Viļānu novada Obelišku ciemā. Šeit tiek kultivētas kaņepes, ražoti dažādi gardumi no tām un piedāvātas tūrisma aktivitātes, kā, piemēram, ekskursijas, degustācijas, apmācības un darbnīcas. Visi interesenti laipni aicināti uz muzeja atklāšanas pasākumu, kas sāksies 14:00 ar uzaicināto viesu uzrunām, kas turpināsies līdz 15:30. Pēc tam sekos oficiālā Kaņepju muzeja atklāšana. Tie, kurus interesē kaņepju izmantošana ēdienu pagatavošanā, laipni aicināti uz darbnīcām, kas sāksies plkst. 17:30. Vairāk informācijas: www.obeliskfarm.lv.

Pašu radīti saldumi garšos visiem!

Rēzeknes novada Dricānu pagastā jauna uzņēmēja pēc kārtējā tirdziņa, kurā nevar nopirkt bērnam saldumus, izdomāja, ka tie jārada un jāpiedāvā pašai. Tāds bija mājas kārumu – saldējumu un konditorejas izstrādājumu sērijas „Cukurella" tapšanas sākums. Šobrīd tiek ražoti ābolu biezeņa zefīri, marshmallow pastilas, macaroni un bezē cepumi, eklēri un popkūciņas. Vasaras sezonā tiek gatavots arī mājas saldējums. Tiek uzņemti arī apmeklētāji pašā saimniecībā, kur tiek piedāvātas saldumu un mājas saldējuma degustācijas un iegādes iespējas grupām no 10 cilvēkiem un vairāk. Piesakoties iepriekš, iespējams radošā darbnīcā gatavot pašiem popkūciņas (cake pops), grupās no 10 - 15 cilvēkiem. Svinībām līdz 40 cilvēkiem vai atpūtai brīvā dabā pieejams šķūnis, lapene, grils, zupas vārīšana uz ugunskura. Arī svinību laikā iespējams noorganizēt popkūciņu radošo darbnīcu, tā padarot Jūsu pasākumu vēl īpašāku. Facebook lapa – Cukurella.

Ekskursija čipsu ražotnē patiks ne tikai bērniem

Sena teika vēsta, ka tad, kad Jersikas ķēniņš gardu muti mielojies, kārdinošās smaržas aizplūdušas tālu pāri Daugavai līdz pat kaimiņu zemēm. Kaimiņu ļaudis metuši lepnumu pie malas, lēkuši zirgam mugurā un auļos jājuši uz Jersiku jaunas garšas baudīt. Jo gards ēdiens vairo prieku! Tā ir arī ar gardajiem Jersikas čipsiem, kas ir kraukšķīgi un viegli gaisīgi, jo pagatavoti pēc īpašas receptes un nav cepti eļļā. Labās garšas noslēpums meklējams senajā Jersikā pie stiprajiem latgaļiem, kur smeķīgs ēdiens allaž cieņā bijis.  Gardo čipsu ražošanas procesu iespējams uzzināt, dodoties ekskursijā uz ražotni. Saņemsi atbildi, kā no kartupeļu granulām top produkts un kāpēc tieši Jersikas čipsi ir īpašāki par pārējiem. Bērni noteikti novērtēs šo ekskursiju ar degustāciju, kā arī pieaugušie atklās jaunas čipsu garšas. Piesakieties iepriekš pa tel. 29228926.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45004988sec.