Rundāles pilī notiks krāšņi Dārza svētki un puķu draugu salidojums

2019. gada 29. jūnijā Rundāles pils dārzā notiks 13. Dārza svētki un vienlaikus 42. Latvijas Puķu draugu salidojums. Tradicionāli pasākumam izraudzīta jūnija pēdējās nedēļas sestdiena – skaistākais rožu ziedēšanas laiks.

Svētki ikreiz aktualizē kādu Rundāles pils muzejam atbilstošu tēmu. Aizvadītajos gados uzmanības centrā bija gan rozes, gan tulpes un citas sīpolpuķes, gan kokaugu kolekcijas un vēsturiskās oranžērijas, gan parteri, strūklaka, Zaļais teātris, kā arī medības un izklaides 18. gadsimtā. Šā gada tēma – "Lapenes baroka dārzā".

18. gadsimtā pie muižu dzīvojamām ēkām un valdnieku pilīm ierīkoja lielus, skaistus dārzus. Tādu pie Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona vasaras rezidences bija iecerējis arī Rundāles pils arhitekts Frančesko Rastrelli. Viņa projekts ar sarežģīto aleju, bosketu un pergolu tīklu attāli atgādina Versaļas parka uzbūvi, un tā īstenošana notika līdztekus pils celtniecībai (1736–1740).

18. gadsimtā dominēja baroka stils. Tam raksturīgs regulārās formās veidots dārzs, kas norobežots ar augstu žogu. Celiņi dārzu sadala regulāros laukumos, kurus sauc par bosketiem. Parka nodaļas vadītāja Ieva Reinvalde papildina: "Neatņemama baroka dārza sastāvdaļa ir parters ar puķu dobēm, bosketos izvietoti labirinti, šūpoles un putnu sprosti, lapenes vai paviljoni, treljāžas režģi un pergolas, apaudzētas ar vijīgiem augiem. Šajā gadā Dārza svētkos iepazīstināsim interesentus ar vēsturiskajām noēnojuma konstrukcijām dārzā – lapenēm".

Šogad Rundāles pils Dārza svētkos viesosies arī Latvijas puķu draugi – īpaši viņiem, bet arī citiem interesentiem plkst. 12:00, 14:00 un 16:00 būs iespēja labāk iepazīt Rundāles pils dārzu muzeja dārznieku pavadībā. Savukārt studiju kabinetā Dārznieka mājā būs pieejami materiāli par Rundāles pils parka atjaunošanu – augu saraksti un to izvietojuma shēmas, prezentācijas par iepriekšējo Dārza svētku tēmām, piemēram, par ziemcietēm, kokaugiem, rozēm, parteru veidošanu, vēsturiskajām oranžērijām u. c. interesantiem jautājumiem.

Atdzīvinot 18. gadsimta gaisotni, Rundāles pilī ciemosies vēsturisko rekonstrukciju grupa no Polijas – Čenstohovas cietokšņa garnizona biedrība. Svētku galvenais organizators Kristaps Zēbergs stāsta: "Austrumpuses ābeļdārza teritorijā apmeklētāji varēs vērot 18. gadsimta vidus armijas nometni ar lielkņaza galmu. Vēsturiskās rekonstrukcijas ietvaros notiks kājnieku mācību maršs, frizieru šovs, deju un rotaļu skates".

Svētkos īpaši gaidītas ir ģimenes ar bērniem. Dārza centrā bērniem būs pieejams karuselis, vienā no bosketiem – radošās darbnīcas un dažādas spēles, bet Zaļajā teātrī – izrāde "Princese uz zirņa" un kopīgas rotaļas. Liliju bosketā atradīsies izdevniecības "Liels un mazs" telts, kurā būs iespējams iegādāties bērnu grāmatas, satikt grāmatas "Rožu spoks" ilustratori Anitu Paegli un mazajiem grāmatu lasītājiem būs iespējams izveidot savu īpašo rozi no zīdpapīra.

Dārza svētku programma:

11:00 Zaļajā teātrī izrāde bērniem "Princese uz zirņa", pēc izrādes kopīgas rotaļas

13:00 Svētku atklāšana uz Lielas skatuves

Puķu draugu karoga nodošana organizatoriem

Polijas Čenstohovas cietokšņa garnizona biedrības uzruna

Uzvedums "Lapenes baroka dārzā" kopā ar radošo apvienību "Spiediens"

16:00 Zaļajā teātrī izrāde bērniem "Princese uz zirņa", pēc izrādes kopīgas rotaļas

18:00 Svētku noslēgumā grupas "Tautumeitas" koncerts

Plkst. 12:00, 14:00 un 16:00 ekskursijas pa dārzu muzeja dārznieku pavadībā

Visas dienas garumā:

Tirdziņš, karuselis bērniem, spēles un radošās darbnīcas, iespēja apskatīt Kalvenes trušus un nofotografēties kopā ar tiem, izdevniecības "Liels un mazs" grāmatu tirdzniecība.

Polijas Čenstohovas cietokšņa garnizona biedrības 18. gadsimta vidus vēsturiskā rekonstrukcija, šaušana ar loku, izjādes ar ponijiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 21.03.2024 Tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu Tukumā Tukuma TIC
21.martā plkst.16.00 tikšanās ar rakstnieci, grāmatu “Mātes piens”, “Jōna” u.c. interesantu un vērtīgu grāmatu autori Noru Ikstenu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50280809sec.