Rāznas Nacionālajā parkā norisināsies Ceļotāju dienas

Lai iepazīstinātu ar dabas un kultūrvēstures vērtībām, kā arī seno amatu prasmēm sestdien, 2019. gada 13. jūlijā norisināsies jau trešā Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju diena, kurā ikviens interesents aicināts doties aizraujošās ekskursijās, pārgājienā Padebešu kalna apkārtnē vai velobraucienā apkārt Ežezeram, apmeklēt vietējos ražotājus un amatniekus, kā arī iesaistīties izglītojošās un radošās aktivitātēs.

Arī šogad ceļotāju dienas apmeklētājiem būs iespēja izbaudīt izbraucienus ar buru laivu Rāznas ezerā,  izliet vaska sveces un izmēģināt roku medus sviešanā, apmeklēt Ģitāru darbnīcu vai Kaunatas kandžas muzeju, apskatīt Latvijā bagātāko zvaniņu privātkolekciju, piedalīties podnieku radošajās darbnīcās un paviesoties Lūznavas muižā.

Savukārt laikā no plkst. 11.00 līdz 13.00 varēs apmeklēt Zosnas Sv. Erceņģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcu, kas ir viena no mazākajām koka baznīcām Latgalē.

"Dabas un kultūrvēstures daudzveidība Rāznas Nacionālajā parkā ir viens no stūrakmeņiem, kas raksturo Ceļotāju dienas piedāvājumu. Tomēr neatņemama sastāvdaļa ir cilvēki - amatnieki, ražotāji, stāstnieki, vietējie iedzīvotāji, kuri dzīvo un saimnieko Rāznas Nacionālā parka teritorijā un ir gatavi dalīties ar veikumu un izrādīt paveikto – no tradicionālās amatniecības darbnīcām un lauku saimniecībām līdz privātkolekcijām un muzejiem," stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra "Rāzna" vadītāja  Regīna Indriķe.

Apmeklētājus  gaidīs arī dabas izglītības centrs "Rāzna" un Jaundomes muižas vides izglītības centrs.  Dabas izglītības centrā "Rāzna" varēs apmeklēt ekspozīciju, apskatīt centrā izvietoto Dabas aizsardzības pārvaldes mākslinieces Daigas Segliņas oriģinālzīmējumu izstādi  un piedalīties zīmēšanas meistarklasē,  izpildīt uzdevumus ar orientēšanās elementiem Rāznas Nacionālā parka izzināšanai. Savukārt Jaundomes muižas vides izglītības centrā varēs ne tikai apskatīt ekspozīciju, bet arī izcept "Muižkunga kruasānu".

Aktīvās atpūtas cienītāji aicināti doties aptuveni 18km  kilometru garā pārgājienā Mākoņkalna apkārtnē, kuru vadīs ceļotājs, stāstnieks un ģeogrāfs Ivars Matisovs. Pārgājienā varēs gan izbaudīt Padebešu kalna apkārtnes ainavu, iepazīt dabas daudzveidību, sajust Latgales novada kultūrvēsturisko mantojumu. Pārgājiens sāksies plkst. 10.00 pie dabas izglītības centra "Rāzna" Lipuškos.

Pieteikties pārgājienam var līdz līdz 10.jūlijam, sūtot informāciju uz e-pastu regina.indrike@daba.gov.lv vai zvanot 29139677.

Savukārt velobraucēji tiek gaidīti plkst. 10.00 pie Dagdas novada tūrisma informācijas centra, lai kopā mērotu 45km garu maršrutu no Dagdas uz Ežezeru un Andrupeni. Velobraucienam iepriekš jāpiesakās, zvanot pa tālruni 65681420.

Rēzekniešiem un pilsētas viesiem ir iespēja apmeklēt vairākas Ceļotāju dienas norises, dodoties bezmaksas ekskursijā ar autobusu, izvēloties vienu no diviem piedāvātajiem maršrutiem.

Maršruts "Izbrauc Rāznas loku" vedīs no Rēzeknes uz Strodiem, kompleksu "Skaistā Rāzna", tālāk uz Bišu muižu Batņos, Lipuškiem, kur varēs apskatīt ekspozīciju "Iepazīsti un atklāj Rāznas Nacionālo parku!. Ekskursijas dalībnieki varēs apmeklēt L. Merkulovas zvaniņu kolekciju, Itkaču mājas un Akmeņu taku Jaunstašuļos, Svētā Ercenģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcu Zosnā un Lūznavas muižu.

Savukārt maršruts "Dabas, kultūrvēstures un amatu pieturas" vedīs no Rēzeknes uz Kromakalna pili, Andrupenes purva taku un Niedru jumtu darbnīcu, Jaundomes muižas vides izglītības centru, Lielo Liepukalnu un Ģitāru darbnīcu "Batņi".

Abām ekskursijām izbraukšana no stāvlaukuma pie veikala "Rimi", Galdnieku iela 8 plkst. 9.00 un 9.15, vietu skaits ierobežots, tādēļ obligāti nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 29139677 (Regīna).

Plašāka informācija par Ceļotāju dienas aktivitātēm un īpašajiem piedāvājumiem pieejama Pārvaldes mājas lapā.

Ceļotāju dienu Rāznas Nacionālajā parkā rīko Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Rēzeknes, Ludzas un Dagdas novada pašvaldībām un uzņēmējiem, kuri darbojas nacionālā parka teritorijā.

Ceļotāju dienas tradīcija Rāznas Nacionālajā parkā aizsākta 2017.gadā, svinot nacionālā parka desmitgadi.

Rāznas Nacionālais parks izveidots 2007. gadā, lai saglabātu dabas vērtības, kā arī raksturīgo Latgales kultūrainavas vidi plašā Latgales teritorijā. Rāznas Nacionālais parks ir vieta, kur iepazīt Latgales – Zilo ezeru zemes – dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, izbaudīt ainavas skaistumu, novērtēt latgaliešu viesmīlību, izzināt paaudzēs izlolotu amatu prasmes un tradīcijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.1974709sec.