Gleznainajā Veirūgnas ezera krastā uz semināru «2x2» ieradušies latvieši no visas pasaules

Šobrīd Latgalē, gleznainajā Veirūgnas ezera krastā, norisinās jau septītais pasaules latviešu jaunatnes seminārs "2x2" Latvijā, ko 26. jūlijā atklāja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Seminārā piedalās 71 latviešu jaunietis no 15 pasaules valstīm (tostarp no ASV, Kanādas, Vācijas, Brazīlijas, Krievijas, Venecuēlas), lai iepazītos ar jauniem draugiem no visas pasaules, attīstītu savu radošumu, diskutētu par dažādiem jautājumiem, gūtu zināšanas, izjustu savu latvietību, dziedātu, dejotu un dalītos iedvesmojošā pieredzē.

""2x2" semināri – tā ir sena un ilga tradīcija, kas norāda uz latviešu tautas vienotību, un tas, kas ir radies trimdā, sekmīgi turpinās Latvijā. Latviskuma pamatā ir valoda un kultūra: runājot latviski un piedaloties kultūrā, mēs veidojam Latvijas valsti. Vairs nav svarīgi, kur tu dzīvo – šodien nozīme ir piederībai. Latviešu kopienas centrālais elements ir latviskums, un tā kopšana ir "2x2" galvenais uzdevums," semināra atklāšanā sacīja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Pēc semināra atklāšanas prezidents atbildēja uz vairākiem jauniešu jautājumiem par atvērto latvietību kā kultūras resursu, par latgaliešu valodu, kā arī par to, kā aktīvāk iesaistīties un līdzdarboties valsts veidošanā un cieņpilna dialoga veidošanā.

"Šobrīd latvieši dzīvo vismaz 140 pasaules valstīs, un tā ir bagātība, kas ir jāizmanto un jācenšas vienot," pauž "2x2" padomes loceklis uzņēmējs Kārlis Cerbulis. Viņš arī norāda, ka ""2x2" seminārs ir unikāla satikšanās telpa, un jau no 1964. gada tā ir droša vide, kur latviešu jauniešiem pārkāpt savu komforta zonu, intelektuāli izaicināt sevi un citus, izjust un kopt savu latvietību, diskutējot par tās nozīmi mūsdienu sabiedrībā".

Semināra nedēļa ir patiesi intensīva, jo programmu veido "ievirzes" jeb interaktīvas lekcijas no rīta, "projekti" jeb aktīvas nodarbes pēcpusdienā, kopaktiviātes, koplekcijas un diskusijas pievakarē, kā arī prāta spēles, radošie pasākumi un sarunas jeb viednīkšana vakaros. Šogad dalībniekiem ir iespēja apmeklēt ievirzes "Uzņēmīgais Latgalietis", "Kā domāt kritiski un saglabāt draugus", "Mūsdienu latviešu valoda", "Pašizziņa", "Vasals Latgolā jeb dzīvā Latgale", "Latvijas sabiedrība šodien un rīt", "Vēsture Latgales acīm", kā arī projektus "Aktīvā atpūta Latgales dabā", "Mūsdienu Latvijas virtuve", "Rotkalšana", "Amatniecība", "Rituālais gads folklorā", "Improvizācijas pamati latviešu gaumē", "Žurnālistika" un "Radošā ilustrācija".

Gan ievirzes, gan projektus vada iedvesmojoši savas jomas profesionāļi, piemēram, etnomūziķis un radio personība Ēriks Zeps, "Providus" vadošā pētniece migrācijas un integrācijas jomā Agnese Lāce, latgaliešu grupas "Dabasu Durovys" līderis Arnis Slobožaņins, talantīgais šefpavārs Māris Jansons, teātra režisore Laura Čaupale, rotkalis Vitauts Straupe, podnieks Krists Ozoliņš, folkloristi Aīda Rancāne un Andris Kapusts un daudzi citi.

Diskusiju un koplekciju temati ietver sarunas par Latgales mītiem un patiesību, atvērtu sabiedrību, iecietības veicināšanu un stereotipu laušanu, situāciju Latvijas laukos, kā arī latvisko identitāti kopā ar Saeimas deputāti Dagmāru Beitneri-Le Gallu.

"Šajā nedēļā vēlamies vēl vairāk kļūt par darītājiem un radītājiem, un paši radīt sev notikumus un svētkus. Dzejnieks Imants Ziedonis ir teicis, ka "uz cilvēku neved neviena laipa, neviens tilts. Uz cilvēku var aiziet tikai pa atspulgiem". Un arī šā semināra vadmotīvs ir atspulgi: šonedēļ radīsim atspulgus paši, spoguļosimies cits citā un atspoguļosim latvietību," uzsver Latgales "2x2" semināra vadītāji Dārta Apsīte un Mārcis Benužs.

"2x2" norisi Latgalē atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija. Papildu informācija par "2x2" kustību: 2x2pasaule.lv

Par pasaules latviešu jaunatnes semināru 2x2

Pasaules latviešu jaunatnes seminārs 2x2 apvieno Latvijā un ārpus Latvijas dzīvojošos latviešu jauniešus. Seminārs ir paredzēts jauniešiem vecumā no 19 līdz 30 gadiem. "2x2" organizēšana ir balstīta uz brīvprātības principa – visi apmēram 20 organizatori to dara bez atlīdzības. Tieši no "2x2" semināriem 20. gadsimta 80. gados radās pazīstamās ģimeņu nometnes "3x3". "2x2" semināri notiek vairākas reizes gadā, un jau šā gada ziemā norisināsies "2x2" salidojums Kurzemē, bet nākamvasar – pasaules latviešu jaunatnes seminārs Vācijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53056788sec.