Izzinošā pasākumā svinēs Līgatnes dabas taku 45. gadu jubileju

Dabas aizsardzības pārvalde aicina ģimenes ar bērniem, dabas draugus un ikvienu interesentu 2020. gada 7. martā doties uz Līgatnes dabas takām, kur īpašā pasākumā ar atraktīvām rotaļām un izzinošām darbnīcām atzīmēs 45 gadu jubileju kopš izveidotas dabas takas.

Šajā dienā laikā no plkst. 12:00  līdz 14:00 ikvienam apmeklētājam būs iespēja doties dabas takās un, līdztekus dzīvnieku vērošanai, veikt un risināt dažādus uzdevumus, kas saistīti ar Līgatnes dabas takām, to vēsturi un iemītniekiem. Iepriekšēja pieteikšanās aktivitātēm nav nepieciešama un tajās var piedalīties ikviens, kurš iegādājies ieejas biļeti Līgatnes dabas takās.

Līgatnes dabas taku vadītāja Inta Lange stāsta, ka dabas taku dzimšanas dienu atzīmēta marta sākumā, jo tieši 1975. gada 8. martā voljērā dabas taku teritorijā ielaisti pirmie staltbrieži.  Mūsdienās Līgatnes dabas takās vērojamas daudzas Latvijā savvaļā mītošās dzīvnieku sugas: lāči, lapsas, aļņi, mežacūkas, vāveres, stirnas, zaķi un arī staltbrieži.

Apmeklētāji varēs gatavot kopīgu apsveikuma virteni, piedalīties spēlē par Līgatnes dabas taku vēsturi, atpazīt un noteikt dabas takās mītošos dzīvniekus, piedalīties dzīvnieku ausu darbnīcā. Savukārt dabas izglītības centra "Pauguri" pagalmā viesosies klubs "Seskumīlis", kura pārstāvji stāstīs par mājdzīvnieku atbildīgu turēšanu. Pie skatu torņa būs zvēru tāllēkšanas spēle un dzīvnieku ķepu nospiedumu atpazīšana.

Līgatnes dabas takās nemitīgi notiek uzlabojumi un tiek ieviesti dažādi jaunumi un izņēmums nav bijis arī aizvadītais gads – kopš augusta taku nožogojumos mitinās divi atraktīvi meža sesku puikas Edijs un Krešs. Pamazām sākta ekspozīcijas par bitēm iekārtošana, kurā var aplūkot senos bišu stropus, bet šogad tiem pievienosies "viesnīca vientuļajām bitēm", jeb kukaiņu māja, kā arī vissenākais bišu strops – dores koks.

Jubilejas mēnesī pasākumi plānoti arī ārpus dabas takām - Siguldas novada bibliotēkā jau kopš pirmdienas apskatāma fotogrāfiju izstāde "Līgatnes dabas takas – toreiz un tagad". Tā ir kompakta attēlu izlase un stāsts par Līgatnes dabas taku vēsturi, lai apmeklētājiem piedāvātu plašāku skatījumu par to, kas ir Līgatnes dabas takas un kā tās mainās līdzi laikam.  Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas izglītības centrs "Pauguri" Siguldas novada bibliotēkā piedāvā iespēju papildus izstādei  pieteikties uz  nodarbībām  par Latvijas savvaļas dzīvniekiem. 

Līgatnes dabas takas jau 45 gadus ir īpašas ar savām neskartajām Gaujas senlejas nogāžu gravu dabas ainavām un ir vienīgā vieta Latvijā, kur nebrīves apstākļos apskatāmas tikai vietējās savvaļas dzīvnieku sugas maksimāli dabiskos dzīves apstākļos. Līgatnes dabas takas ir viens no populārākajiem objektiem Gaujas Nacionālajā parkā. Patlaban takās vērojamas dažādas savvaļas dzīvnieku sugas - aļņi, lapsas, lāči, stirnas, jenotsuņi, lūši, mežacūkas, vāveres un citi zīdītājdzīvnieki, kā arī putni – ūpji un pūces.  Baudot daudzveidīgu atpūtu dabā, ir iespēja uzkāpt 22 metrus augstajā skatu tornī, vērot neskartas dabas ainavas un klinšu un gravu ieskauto Gaujas senleju. Teritorijā ierīkotas vairākas piknikam paredzētas vietas, sajūtu taka, kā arī fizisko aktivitāšu un rotaļu vieta bērniem. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82477522sec.