Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā tiks atvērta ekspozīcija

No 2020.gada 1.jūlija Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parka (ĀEAP) apmeklētāju centrā būs aplūkojama patstāvīgā ekspozīcija, kurā izzinošā veidā pirmo reizi kopš izrakumu veikšanas būs iepazīstamas tajos iegūtās oriģinālās liecības un arheologa Jāņa Apala stāsts.

Āraišu ezerpils Arheoloģiskā parka galvenais objekts ir īpaša 8./ 9.-10. gs. seno latgaļu dzīvesvietas rekonstrukcija, kas veikta pēc izrakumos iegūtajiem datiem. Jaunā ekspozīcija ĀEAP apmeklētāju centrā  ir vērtīgs papildinājums  un pirmreizēja iespēja arheoloģiskās liecības aplūkot kopš izrakumiem 20.gs. 60.un 70.gados.  Tajā ir iespēja iepazīt gan īpašus atradumus, gan tādus, kas raksturo ezerpils iedzīvotāju nodarbes un  ikdienā lietotos priekšmetus.  Aizraujošs ir  Jāņa Apala ceļš no hidroarheoloģiskajām ekspedīcijām un arheoloģiskajiem pētījumiem līdz pirmajai zinātniski pamatotajai  dzīves vietas rekonstrukcijai Baltijā. Ekspozīcija veidota kā izziņas un iedvesmas vieta, kas pašiem jāatklāj, atrodot, ieraugot un paturot atmiņā vērtīgāko.  

Ekspozīcijas atvēršana notiek gadā, kad Latvijas arheologu biedrība Āraišu ezerpili ir pasludinājusi par 2020.gada arheoloģisko pieminekli un tās pētniekam Jānim Apalam apritētu 90 gadi.  Arī apmeklētāju centra ēka, kurā atrodas ekspozīcija, jau novērtēta ar 2.vietu skatē "Gada labākā būve Latvijā" koka ēku kategorijā.

Ekspozīcijas dizaina koncepciju izstrādājis Dizaina birojs H2E, saturu veidojuši Sanda Salmiņa (ĀEAP), Guntis Zemītis (LU Latvijas Vēstures institūts), Dace Tabūne (Cēsu Vēstures un mākslas muzejs).

Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks izceļas ar unikāliem arheoloģiskajiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālajā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu.  Parkā atrodama ne vien rekonstruētā ezerpils uz salas, bet arī 14.gs. celtās Āraišu viduslaiku pils drupas un akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijas Meitu salā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41764402sec.