Iepazīsti 5 īpašas vietas Kurzemes pērlē Kazdangā

Kazdanga ir neliels ciems Kurzemē, Aizputes novada Kazdangas pagastā.

Ceļotāji te var izbaudīt pastaigu vienā no lielākajiem un dendroloģiski bagātākajiem Latvijas muižu parkiem, kā arī izjust senatnīgo un līdz mūsdienām saglabāto šarmu, kas atklājas daudzos te esošajos objektos. Starp citu - Kazdangas pils joprojām tiek uzskatīta par vienu no krāšņākajiem klasicisma stila paraugiem Kurzemē.

Iepazīsti 5 īpašas vietas Kazdangā!

Kazdangas pils un muižas komplekss

Kazdangas pils un muižas komplekss (Katzdangen) daudzās paaudzēs piederējis ļoti bagātiem un politiski ietekmīgiem Kurzemes baroniem Manteifeļiem. Kazdangas pili klasicisma stilā 19. gadsimta sākumā cēla slavenais Rietumeiropas arhitekts J. G. Berlics. Pašreiz pils ēkā atrodas muzejs, kurā var iepazīt Kazdangas pagasta vēsturi un Boju meža muzeja ekspozīciju.

Ap Kazdangas pili iekārtots parks, kas veidots 19. gadsimta sākumā kā ainavu parks ar dažādām pastaigu takām, atsevišķu celiņu, soliņu un tiltiņu sistēmu. Šobrīd Kazdangas parks pēc platības (196 hektāri) ir viens no lielākajiem un dendroloģiski bagātākajiem Latvijas muižu parkiem. Parkā atrodas divi riņķa krusti katrs savā Dzirnezera pusē. Kazdangas parka teritorijā ir daudz dīķu, jo Kazdanga bija pirmā vieta visā cariskajā Krievijā, kur ap 1870. gadu sāka nodarboties ar dīķsaimniecību. Arī dzirnavu dīķis ir uzpludināts uz Alokstes upes.

Adrese: Jaunatnes gatve 1, Kazdanga.

Bijušais muižas zirgu stallis (Kazdangas kultūras centrs)

Sākotnēji ēka būvēta 1686. gadā kā kalpu māja, 1914. gadā tā pārveidota par muižas zirgu stalli, bet 1957. – 1959. gadā stallis pārbūvēts par kultūras namu. Interjera dekoratīvā apdare ir nacionālā stilā veidojuši mākslinieks Albīns Dzenis un koktēlnieks Ernests Treimanis. Šobrīd ēkā ir kultūras centrs un bibliotēka.

Adrese: Pils gatve 4, Kazdanga.

Akmens tilts

Uz Kazdangas pili liepu alejas galā pār gravu ved 1840. gadā celtais akmens tilts jeb tautā sauktais Vaidu tilts. Kādēļ vaidu tilts? Tādēļ, ka daudz asaru, sviedru un asiņu lijušas šo tiltu būvējot. Tilta virspusē ir granīta stabiņi ar dzelzs ķēdēm un rotājumiem. Tagadējās ķēdes esot no jūrniecības, barona laika ķēdes fragments apskatāms Kazdangas pils muzejā.

Adrese: Pils gatves beigas, Kazdanga.

Dzirnezers un dzirnavas

Dzirnavas būvētas 1840. gadā, tās ir pilnībā pārbūvētas un tikai ārējā fasāde sniedz nelielu ieskatu par toreizējiem laikiem. Līdz mūsdienām ļoti labi saglabājies dzirnavu dambis. Dzirnezerā tiek piedāvāta ūdens velosipēdu (katamarānu) noma.

Adrese: Liepu gatve 10, Kazdanga.

Grota

Kazdangas 196 hektārus lielo parku caurvij taku un velo celiņu tīkls. Viens no velo celiņiem vijas gar Dzirnezera krastiem līdz grotai, pa ceļam piedāvājot apskatīt skaistu ainavu un interesantas koka skulptūras. 1914. gadā veidotā laukakmeņu grota ir bijusi iemīļota barona fon Manteifeļa atpūtas vieta. Kā stāsta leģendas, tad barons esot uz grotu gājis malkot tēju un izveidotais parks tai apkārt ir bijis ļoti akustisks, ka barons, sēžot grotā, esot dzirdējis ikvienu sarunu, kas norisinājusies pilī.

Vairāk par tūrisma objektiem Aizputes novadā lasi visitaizpute.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.14914298sec.