Rundāles pils muzejs izdod grāmatu «Vēsturisko rožu dārzs»

Rundāles pils muzejs izdevis grāmatu "Vēsturisko rožu dārzs", tās atklāšanas svētki norisinājās 2020. gada 14. augustā Rundāles pils franču dārzā.

Grāmatas autore Lauma Lancmane izdevumā iepazīstina ar mazāk zināmu, taču īpaši nozīmīgu Rundāles pils rožu dārza daļu – ar vēsturiskajām rozēm. Grāmatā apkopoto informāciju par vēsturisko rožu šķirnēm, rožu audzētāju un selekcionāru atklājumiem un sasniegumiem papildina 478 krāsaini fotoattēli.  

Rundāles pils rožu dārza izveide sākās 2004. gadā, un laika gaitā tas ir kļuvis par daudzu iecienītu apskates mērķi. Taču vēsturisko rožu neilgo ziedēšanu tikai retam dārza apmeklētājam ir izdevies redzēt pilnībā. Katalogs ir bagātīgi ilustrēts, lai parādītu šķirņu un sugu daudzveidību un iepazīstinātu ar seno rožu audzētāju un selekcionāru atklājumiem un sasniegumiem, kas likuši pamatus mūsdienu selekcionāru izcilajam veikumam.

Autore Lauma Lancmane par grāmatu stāsta: "Pievēršot uzmanību it kā necilajām sugu rozēm, agrīnajiem dabas un pētnieku sasniegumiem, iespējams labāk novērtēt mūsdienu selekcionāru darba rezultātus. Vērojot vēsturiskās rozes, jāspēj iztēloties ilgo un lēno selekcijas ceļu un apbrīnot to, ko ir izdevies paveikt – un ne tikai krāsu un formu ziņā."

Lauma Lancmane Rundāles pils muzejā strādā no 1975. gada. Kopš 2004. gada paralēli pamatpienākumiem iesaistīta izpētes darbā par vēsturisko dārzu tēmām un rožu dārza izveidē. Veikta apzināšana, izstrādāta koncepcija un virzīta projekta realizācija. Lielu darbu paveikusi arī Dainuvīte Brūvere, galvenā rožu dārzniece Rundāles pils muzejā no 2003. gada līdz 2020. gadam, kuras ilggadējā pieredze ļāva enerģiski īstenot iecerēto – izveidot vienu no lielākajiem rožu dārziem Ziemeļeiropā. Lai realizētu projektu, koptu un uzturētu dārzu, aizrautīgi darbojusies liela Rundāles pils muzeja Parka nodaļas un Mehānikas nodaļas darbinieku komanda.

Vēsturiskās un sugu rozes iegādātas no Vācijas, Lielbritānijas, Francijas, Itālijas, Beļģijas, Dānijas, Zviedrijas un Somijas rožu audzētāju firmām.  Latvijā izplatītās sugu rozes saņemtas no Nacionālā botāniskā dārza Salaspilī.

Grāmata izdota 700 eksemplāros latviešu un angļu valodā. No 15. augusta to ir iespējams iegādāties muzeja kasē, vēlāk arī "Jānis Roze", "Valters un Rapa" un "Globuss" grāmatnīcās. Šis izdevums ievada sēriju "Rundāles pils dārzi", kas veltīta Rundāles pils muzeja kokaugu, puķu un podaugu kolekcijām un augļu dārziem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48764491sec.