Vidzemes Augstskola izveido dokumentālu raidījumu par 1991. gada barikādēm

Atzīmējot 30 gadus kopš 1991. gada barikādēm, Vidzemes Augstskola (ViA) izveidojusi dokumentālu raidījumu "Nevardarbīgā pretošanās. Barikādēm 30" (2021). Raidījumā iekļautas vairāk nekā 20 intervijas ar barikāžu dalībniekiem, žurnālistiem un bijušajiem Augstākās Padomes (AP) deputātiem. Raidījumā piedalās arī ViA Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta vadošais pētnieks, Dr. hist. Gatis Krūmiņš.

Raidījumā tiek meklētas atbildes uz jautājumiem: Kāda bija 1991. gada barikāžu loma neatkarības atjaunošanas procesā? Kā radās ideja par nevardarbīgo pretošanos? Kā barikāžu dalībnieki bez ieročiem spēja stāties pretim karaspēkam? Kāda bija žurnālistu loma barikādēs?

G. Krūmiņš būdams vēsturnieks, kurš iedziļinājies Latvijai izšķirošajos pagrieziena punktos saka: “Tagad, pēc 30 gadiem, ļoti grūti novērtēt toreizējo situāciju. Mēs esam piemirsuši tās sajūtas, bet tobrīd tā bija milzīga nedrošība, nestabilitāte, cerības, savā ziņā sapnis. Šobrīd mēs dzīvojam neatkarīgā valstī, esam NATO un ES dalībvalsts un mums pat reizēm grūti iedomāties, kas tad mūs tā apdraud? Jā, runājam par Krieviju, hibrīdkaru un visu pārējo, bet tā ir pavisam citādāka situācija un mēs šobrīd esam zināmā komforta zonā. Bet es ticu, ka arī šobrīd sabiedrība spētu mobilizēties kritiskā situācijā. Nacionāla neatkarība, nacionāla identitāte - tās mums ir ārkārtīgi svarīgas lietas. Es ticu mūsu jaunajai paaudzei. Esam spējuši izaudzināt paaudzi, kas ir droša par sevi, droši skatās nākotnē un viņi pavisam noteikti ir arī Latvijas patrioti,” komentē G. Krūmiņš.

Raidījuma autori ir ViA Multimediju laboratorijas vadītāja Iveta Auniņa (režija, montāža), ReTV operators Mārtiņš Balka, ViA studentes Dita Liepiņa un Gita Kārkliņa. Grafiskā noformējuma autors - Uģis Brālēns. Raidījumā izmantoti Valsts pētījumu programmas projekta “Vērtības darbībā” materiāli.

Raidījums tapis sadarbībā ar biedrību “4. maija Deklarācijas klubs”, Saeimu un kanālu ReTV.  

Raidījums ir daļa no dokumentālu stāstu cikla par Latvijas neatkarības atjaunošanas procesu. Iepriekš tapuši dokumentāli raidījumi "4. maijs: vai varēja būt citādi?" (2019) un "Baltijas ceļš - ceļš uz brīvību" (2019).

2019. gadā Valsts pētījumu programmas ietvaros G. Krūmiņš uzsāka darbu pie grāmatas "Latvijas Republikas dibinātāji un atjaunotāji" (izdota 2020. gada aprīlī). Lai ikviens interesents varētu ne tikai izlasīt AP deputātu biogrāfijas grāmatā, bet arī video formātā noskatīties interviju ar Latvijas valsts atjaunotājiem, tika izveidota grāmatas digitālā versija ar vairāk nekā 30 intervijām, kas šobrīd pieejamas Youtube.com platformā.

Iepriekšpieminētais raidījums "4. maijs: vai varēja būt citādi?" (2019) bija grāmatas priekšvēstnesis, savukārt lai "nelaistu zudībā iegūto materiālu, nolēmām veidot arī raidījumu par Baltijas ceļu, jo 2019. gadā aprītēja 30 gadi kopš šī notikuma. Tā tapa raidījums "Baltijas ceļš - ceļš uz brīvību" (2019),” klāsta I. Auniņa, “Taču ar to viss nebeidzās. Mēs vēlējāmies darbu turpināt, un tā radās nākamā ideja par raidījumu "Nevardarbīgā pretošanās. Barikādēm 30".”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45391703sec.