Atklāta Latvijā pirmā Digitālo šķēršļu taka

Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā – 1. jūnijā – Tērvetes dabas parkā ir atklāta Latvijā pirmā Digitālo šķēršļu taka, kura tapusi, Latvijas Drošāka interneta centram Drossinternets.lv sadarbojoties ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, AS “Latvijas valsts meži” un mācību platformu “E-klase.lv”.

Kopējais Digitālo šķēršļu takas garums ir 1,5 kilometrs, un tajā ir izvietots 21 kontrolpunkts ar saistošiem uzdevumiem, kas palīdz pilnveidot skolēnu vizuālo un digitālo pratību. Ņemot vērā, ka bērni un jaunieši digitālajā vidē ir īpaši iecienījuši fotogrāfiju uzņemšanu, sūtīšanu un apskati, Digitālo šķēršļu takas kontrolpunktus vienojošā tēma ir fotogrāfijas ceļš globālajā tīmeklī. Kontrolpunktu uzdevumi ir veidoti kā sadzīviskas situācijas ar diviem iespējamiem rīcības variantiem, no kuriem jāizvēlas pareizākais. Uzdevumi ietver zināšanas par tādiem digitālās pratības aspektiem kā drošība internetā, cieņa pret citiem, viltus ziņu izplatīšana, autortiesības u. c. Digitālo šķēršļu taku aicinātas apmeklēt ģimenes, kā arī skolēnu grupas pedagogu pavadībā.

Digitālo šķēršļu taka tika atklāta ar simboliska Digitālā meža stādīšanu. “Lai mūsu zināšanas strauji mainīgā pasaulē augtu un zaļotu kā ozoli, tās ir jākopj visa mūža garumā. Lielisks veids, kā uzzināt ko jaunu un nostiprināt zināmo, ir Digitālo šķēršļu takas apmeklējums, apvienojot pastaigu dabā ar aizraujošu spēli. Takas kontrolpunktos aicinām izvērtēt daudzveidīgas situācijas un pieņemt drošākos lēmumus. Piemēram, ”Ko darīsi, ja, ejot pa meža taku, tev pretī nāks lācis, filmēsi vai tomēr glābsi savu ādu?” par izveidoto taku stāsta  Drossinternets.lv vadītāja Maija Katkovska.

“Pasaules slavenais gleznotājs Pols Gogēns savulaik ir teicis: “Metrs zaļā ir zaļāks nekā centimetrs.” Ceļš uz klimata neitralitāti ved caur zināšanām, izmaiņām uzvedībā un arvien plašāku tehnoloģiju pielietošanu, lai saglābtu planētu nākamajām paaudzēm un rīkotos viedāk. Daudzus gadu desmitus esam zaļajā un digitālajā virzienā gājuši tikai pa centimetriem, nu pienācis laiks mērot metrus un kilometrus straujā gaitā. Ceru, ka izveidotā  taka palīdzēs gan maziem, gan lieliem labāk izprast pasaulē notiekošos procesus, paplašināt savu pasaules skatījumu un labāk sasniegt izvirzītos mērķus,” uzsver Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Zane Petre.

“Ideālā pasaulē vecākiem un pedagogiem būtu iespēja pakāpeniski pilnveidot prasmes un zināšanas, kas bērniem nepieciešamas dažādu uzdevumu veikšanai virtuālā vidē. Diemžēl realitāte ne vienmēr ir ideāla, un pandēmijas ietekmē jaunākie bērni burtiski tika iemesti virtuālā akacī – pēkšņi pirmklasniekam ir jāprot ne tikai uzrakstīt vārdu, bet jāzina, kā uz klaviatūras uzspiest garumzīmes, jāsaprot, ka virtuālā stunda arī ir stunda un ka ne viss, kur var klikšķināt, ir klikšķināšanas vērts! Mēs ticam, ka orientēties digitālajā vidē noteikti būtu vieglāk, ja bērnam būtu skaidri tās darbības principi un viņš savus virtuālos soļus spētu identificēt ar tiem, kas tiek sperti reālā vidē. Tāpēc ceram, ka Digitālo šķēršļu taka palīdzēs šo prasmju apguvē,” uzsver E-klase.lv pārstāve Zane Rašmane.

Digitālo šķēršļu takas karte pieejama šeit:

Taka ir  pieejama bez maksas un iegūto rezultātu katrs dalībnieks pārbauda pats takas finišā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53242421sec.