Jēkabpils novada tūrisma uzņēmēji atskatās uz 2021.gadu

Jēkabpils novada tūrisma informācijas centrs janvārī ir veicis novada tūrisma un viesmīlības nozarē strādājošo aptauju. Vairākums aptaujāto tūrisma pakalpojumu sniedzēju, neskatoties uz mainīgajiem Covid-19 izplatības ierobežojumiem,  2021. gadu vērtē pozitīvi, jo aktīvajā sezonā bija vērojams iekšzemes ceļojumu intensitātes pieaugums.

Laikā, kad Covid-19 ierobežojumi bija minimāli, noslogojums naktsmītnēs un apskates objektos pārsvarā bijis pietiekams. Ceļotāji gan bijuši piesardzīgi un vairāk izvēlējušies dabas objektus vai aktivitātes ārtelpās. Vairāki uzņēmēji uzsvēra, ka arī pagājušās vasaras labie laikapstākļi sekmējuši veiksmīgu tūrisma sezonu.

2021.gadā novada uzņēmēji fiksējuši organizēto tūrisma grupu skaita samazinājumu, savukārt pieaudzis individuālo ceļotāju skaits.  Novadā pārliecinoši lielāko ceļotāju īpatsvaru veido iekšzemes ceļotāji, kā arī viesi no kaimiņvalstīm – Lietuvas un Igaunijas. Kopumā ārvalstu ceļotāju īpatsvars ir līdz 2% no kopējā uzskaitīto viesu skaita.

Nenoliedzami novada lielākais magnēts ir Krustpils pils, kurā 2021.gadā viesojušies 25 759 viesi, no tiem 495 ārvalstu viesi. Krustpils pils pavisam nesen piedzīvojusi rekonstrukciju – ir atjaunota fasāde, iekopts pils dārzs ar strūklaku, izveidotas jaunas, interaktīvas ekspozīcijas, atvērts viesmīlīgs klientu apkalpošanas centrs un tiek piedāvātas saistošas muzejpedagoģiskas aktivitātes un pasākumi. 2021.gadā Latvijas ceļotāji turpināja iepazīt pili tās atjaunotajā veidolā.  

Tāpat aktīvi tika apmeklēts arī jaunatklātais Taborkalna skatu tornis Sēlpils pagastā. Pie 2021.gada infrastruktūras jaunumiem jāmin arī skatu platformas izveide Zasas parkā un Strūves parka rekonstrukcija Jēkabpilī, kuras ietvaros parks papildināts ar atraktīviem un izglītojošiem vides elementiem.  

Uzņēmēji atzinīgi novērtē arī novada dalību "Mājas kafejnīcu dienās". Šo pasākumu organizē lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”. Tā ietvaros savas durvis ikvienam apmeklētājam ver gan esoši ēdināšanas uzņēmumi, gan saimniecības un vietējie iedzīvotāji, kas ikdienā nenodarbojas ar ēdināšanu vai viesu uzņemšanu, bet šajā dienā pārvēršas par kafejnīcām - atver savas mājas un sētas, lai cienātu viesus ar sava novada vai ģimenes īpašajiem ēdieniem. Plānots, ka šāds pasākums notiks arī 2022.gadā.

Jēkabpils novada Kultūras pārvalde informē, ka apmeklētāko kultūras pasākumu vidū pagājušajā gadā bija Jēkabpils pilsētas svētki, kas tika svinēti nedēļas garumā. Arī starptautiskais mūzikas festivāls “Jēkabpils Blūza dienas”, kas, neskatoties uz tajā laikā pastāvošajiem ierobežojumiem, divu dienu laikā pulcēja ap 500 apmeklētāju. Tāpat plaši tika apmeklēti arī koru sadziedāšanās svētki  “Sēļi un latgaļi sasaucas Zemgalē” Dunavas pagastā un Zasas muižas leģendu nakts, kuru laikā vairāku vakaru garumā tika izgaismots muižas parks. Pasākumu apmeklēja apmēram seši tūkstoši apmeklētāju.  Savukārt Aknīstē augustā viesojās kamermūzikas festivāla “Sansusī” cienītāji.

Arī 2022.gadā novada iedzīvotājus un viesus kopā pulcinās vasaras ieskandināšanai veltīti pasākumi, Jēkabpils novada svētki, kas norisināsies Jēkabpilī, Viesītē un novada pagastos, Sēlijas Tautas mākslas svētki – dziesmu svētki “Sēlija rotā”, Jēkabpils Blūza dienas, Mazā ziņģe Rubeņos, Annas dienas pasākumi, Zasas leģendu nakts, Laiks Ziedonim Sēlijā un daudzi citi mazāki un lielāki pasākumi ikvienai gaumei.

Aptaujāto tūrisma pakalpojuma sniedzēju prognozes 2022.gada tūrisma sezonai ir gana optimistiskas.  Ja arī šovasar Covid-19 izplatība būs neliela, uzņēmēji cer uz aktīvu un piepildītu tūrisma sezonu.

Jau šobrīd vairāki pakalpojumu sniedzēji aktīvi strādā, lai ceļotājiem varētu piedāvāt jaunus pakalpojumus un produktus. Par novadnieku jaunumiem tūrismā noteikti informēsim atsevišķi.

Aktīvās atpūtas infrastruktūras uzlabošanai šogad novadā tiks īstenotas vairākas iniciatīvas - Marinzejas muižas parkā tiks uzlabota pastaigu infrastruktūra, plānots papildināt tūrisma infrastruktūru arī Laukezera dabas parkā, Zīlānu ciemā tiks izveidota šķēršļu trase, Kaldabruņā tiek plānota skatu platformas izveide, Dunavā pie Daugavas pārceltuves tiks izveidota labiekārtota atpūtas vieta, Asarē tiks labiekārtots muižas ēku komplekss, kā arī citi projekti.

Pirmā aktīvā tūrisma sezona būs arī nesen ekspluatācijā pieņemtajai Amatu mājai Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta”. Amatu mājā tiks izvietota ekspozīcija par amatniecības tradīcijām Sēlijā un iekārtotas telpas dažādām praktiskām nodarbībām. Apmeklētājus tagad varēs uzņemt visa gada garumā, kas līdz šim “Sēļu sētā” nebija iespējams.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Līvānu TIC
,


Jēkabpils novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.41205597sec.