Muzeju nakts pasākumi Latvijā

Sestdien, 16.maija vakarā daudzos Latvijas muzejos notiks pasākumi zem viena nosaukuma karoga - Muzeju nakts. Muzeju sagatavotās pasākumu programmas ir visdažadākās. Travelnews.lv piedāvā Jums iepazīties ar daļu no muzeju nakts dalībnieku piedāvājumiem. Šīs nedēļas laikā gaidam arī papildinājumus, tāpēc sekojiet līdzi informācijai vai arī sūtiet informāciju par interesantiem pasākumiem Latvijas muzejos uz epasta adresi info@travelnews.lv.

Jāatzīmē, ka pirmo reizi Starptautiskā Muzeju nakts notika pēc franču iniciatīvas 2005.gadā. Un pēc veiksmīgā starta muzeju, kas piedalās šajā akcijā skaits ir tikai palielinājies. Muzeji šajā „naktī“ cenšas piedāvāt īpašas tematiskas ekskursijas, tikšanās ar māksliniekiem, koncertus un citas performances.

VENTSPILS

Muzeju nakts Ventspils Amatu mājā un Herberta Dorbes memoriālajā muzejā

Sestdien, 16.maija vakarā daudzos Latvijas muzejos kaut kas notiks zem viena nosaukuma karoga- Muzeju nakts.

Ventspils muzejs šajā vēlajā vakarstundā aicina uz divām savām mājām - Herberta Dorbes dārzu (Ērgļu ielā 1) un Amatu māju (Skolas ielā 3).

No desmitiem vakarā līdz vieniem naktī pie uguns Herberta Dorbes dārzā aicināti visi Ventspils literatūras mīlētāji un arī kūrēji, jo tieši tur skanēs dzejnieku Montas Kromas, Janas Moras, Laimdotas Sēles, Guntara Tennes u.c. autoru darbi.

Nakts noskaņu un Ventspili latviešu literatūrā ieburs ilggadējā Ventspils Mūzikas skolas pasniedzēja, disputu kluba Autogrāfs vadītāja Aija Bumbiere un Andra Jansona muzikālās kompozīcijas.

Kamēr rakstnieka dārzā pulcēsies akadēmiski noskaņotie muzeju nakts mīlētāji, tie, kam blēņas prātā, aicināti uz Amatu māju, kur no plkst.22:00 līdz 01:00 tiks demonstrēti Mistiskie amati un stāstīti spoku stāsti. Senajā klasē slavenā spoku stāstniece Līga Reitere mēģinās nobaidīt muzeju nakts apmeklētājus, būs unikāla iespēja vēlā vakara stundā un sveču gaismā apmeklēt Amatu mājas salonu un iegādāties mistisko amatnieku darinājumus.

Amatu mājas pagalmā darbosies vissenāko mistisko amatu pratēji, piemēram, 717 gadus vecā ragana Vera Ventspilniece ar savām jaunākajām māsām gatavos burvju dziru, ko arī piedāvās drosmīgajiem apmeklētājiem, un, kas zina, kādu spoku filmu vēl izdomās viedais Daniels Rēbuss.

Ieeja Muzeju nakts pasākumos - bez maksas.

 

VALMIERA

Muzeju naktī varēs ceļot laikā

16.maijā visā Latvijā, arī Valmierā, norisināsies Muzeju nakts 2009 pasākumi. Šogad muzeju nakts tematika saistīta ar ceļojumu laikā, tādēļ Valmieras Novadpētniecības muzejs par pasākuma devīzi izvēlējies „Muzejs laikā, laiks muzejā”. Muzeju nakts 2009 ietvaros Valmieras Novadpētniecības muzejs 16.maijā būs atvērts no plkst.18.00 līdz plkst.01.00.

Valmieras Novadpētniecības muzeja Izstāžu un reklāmas nodaļas vadītāja Guna Medne informē, ka Muzeju nakts 2009 Valmierā sāksies plkst.18.00, kad tiks atklāta pastāvīgās ekspozīcijas „Teic man, Gauja, Valmieras stāstu!” 1.daļa „Senvēsture un Valmieras pilsēta viduslaikos”, savukārt plkst.19.00 notiks izstādes „Ceļojums laikā” atklāšana. Muzeju naktī līdz plkst.01.00 ikviens gida pavadībā varēs aplūkot Ievas Iltneres personālizstādi, izstādi „Ceļojums laikā” un pastāvīgo ekspozīciju „Teic man, Gauja, Valmieras stāstu!”.

Valmieras Novadpētniecības muzeja vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa pastāstīja, ka ekspozīcijas „Teic man, Gauja, Valmieras stāstu!” 1.daļā tiks akcentēta Valmieras kā attīstītas viduslaiku pilsētas vēsture līdz 18.gadsimta beigām. Ekspozīcijā varēs uzzināt par Valmieru kā Hanzas tirdzniecības savienības locekli, par to, ka Gauja jau senatnē bija svarīgs tirdzniecības ceļš no dienvidiem uz ziemeļiem un austrumiem.

„Ekspozīcijas pirmo daļu veidojām sadarbībā ar māksliniekiem Āri un Barbaru Smildzeriem, Kristapu Sūci un „Mākslas fabrikas Nr.7.” kolektīvu. Ekspozīcija veidota ievērojot hronoloģisko principu – no vissenākajiem laikiem arheoloģijā un etnogrāfijā līdz jaunākajiem laikiem. Tā beidzas 18.gs. beigās ar Johana Broces zīmēto Valmieras skatu, kas simboliski noslēdz lielu vēstures posmu pilsētas vēsturē – pēc postošajiem kariem Valmiera sāk atdzimt. Ekspozīcijas zālēs varēs sākt ceļojumu laikā no vissenākā posma, par ko liecina arheoloģiskie priekšmeti no muzeja krājuma. Jāsaka, ka Valmieras novads arheoloģisko priekšmetu skaita ziņā ir viens no bagātākajiem Latvijā – te ir vairāk nekā 52 pilskalni, kapulauki, apmetnes, kulta vietas. Uzmanību piesaistīs arī Valmieras pils un Pekas kalna vizualizācija, seno latgaļu māja, - ieskats viduslaiku landtāgā un Hanzas laika tirgotāju laiva. Ekspozīcijas apmeklētāji varēs uzzināt, ka savulaik valmierieši bijuši ne vien pašaizliedzīgi karotāji, bet arī prasmīgi amatnieki, kad celta Valmiera, kā radies pilsētas nosaukums, cik karu un valdnieku te bijis, kā arī gūt atbildes uz daudziem citiem jautājumiem. Apmeklētājiem piedāvāsim iespēju informāciju aplūkot digitālā veidā skārienekrānos,” informē Ingrīda Zīriņa. Izmantojot ekspozīcijas materiālus, muzeja kolektīvs iecerējis veidot arī jaunas izglītojošās programmas, piedāvājot skolēnu grupām un ikvienam interesentam uzzināt vairāk par ieročiem, ēdieniem, apģērbu laika posmā līdz 18.gadsimta beigām.

Plkst.20.00 sāksies ekskursijas „Muzejs laikā, laiks muzejā” un radošā darbnīca „Uzdāvini man sevi”. Ekskursiju laikā pasākuma apmeklētāji varēs iepazīt deviņas muzeja ēkas, uzzināt par to vēsturi, nozīmi un pielietojumu. Radošajā darbnīcā lieli un mazi interesenti zīmējot, gleznojot vai izmantojot fotogrāfijas, par simbolisku samaksu varēs izveidot savu personisko nozīmīti.

Savukārt plkst.21.00 pilsdrupu estrādē sāksies Valmieras 5.vidusskolas žetonu vakara izrāde „Vella kalpi” (režisors H.Šēnknehts), bet 23.00 pilsdrupu estrādē notiks Nakts koncerts, kurā uzstāsies Mārtiņš Brauns un Niks Matvejevs.

Vairākas aktivitātes Muzeju nakts ietvaros norisināsies Zvaigznes grāmatnīcā (Rīgas ielā 20). Plkst.19.00 grāmatnīcas telpās sāksies tikšanās ar rakstnieku un dzejnieku Viku. Zvaigznes grāmatnīca apmeklētājiem būs atvērta līdz plkst.01.00.

Jāpiebilst, ka Muzeju nakts 2009 pasākumu apmeklējums būs bez ieejas maksas. Katru gadu Muzeju nakts aktivitātes Valmierā apmeklē tūkstošiem interesentu.

 

LIMBAŽI

Muzeju naktī, 16. maijā ap plkst. 18.30 interesenti no Limbažu muzeja varēs doties izbraukumā pa noteiktu maršrutu, apmeklējot vēl piecus Limbažu rajona muzejus un aplūkot to Muzeja nakts piedāvājumus.

Limbažu muzejā no 19.00 līdz 24.00 1. zālē apskatāma izstāde „No …līdz jeb alkohola kaitīgā ietekme uz organismu”, kuras apskates laikā policijas pārstāvis piedāvās apmeklētājiem noteikt alkohola līmeni asinīs, kā arī būs iespēja aizpildīt anketu par alkoholu. 2. zālē – ekspozīcija - Zemes darbi, 3.zālē – „Apakš manas cepurītes visa plaša pasaulīte”, kā arī „Pilsēta Novads Jūra”.

Plkst. 19.30atjaunotās depo ēkas atklāšana Torņa ielā 3, Limbažos ar Limbažu pilsētas domes pārstāvju uzrunām, ar pūtēju orķestra maršiem, ar pateicībām, ar dziesmām, ragu mūziku un dāmu komitejas tirdziņu. Tāpat atklāšanas pasākumā būs ilggadējā Limbažu BUB vadītāja Imanta Šteinberga uzruna un pateicība karoga dāvinātājiem. Būs pieejama arī informācija par ēkā redzamo muzeja ekspozīciju un drošības noteikumiem un citas aktivitātes.


Savukārt no plkst. 20.00 līdz 21.30 atrakcijas, stafetes ugunsdzēsēju garā gan pieaugušiem, gan bērniem. No plkst. 20.00-23.30 brīvprātīgo ugunsdzēsēju saiets ar groziņiem, no plkst. 21.30-24.00 dižākie dancotāji ar senajām balles dejām aicina visus uz zaļumballi Torņa ielā, bet pusnaktī būs zināmi loterijasrezultāti tiem, kas apceļojuši visus Muzeja naktī iesaistītos muzejus, bet pus stundu pēc pusnakts - brīnumlaternu palaišana no torņa.

 

JŪRMALA

Laiks

Vieta

Norise

18.00 - 02.00

Jūrmalas pilsētas muzejs,

Tirgoņu iela 29, Majori

t.67764746

„Astoņās stundās apkārt zemeslodei ” - ceļojums pa dažādām zemēm un laikmetiem.

· SIA „Bookmark” kafejnīcā – dažādu valstu vīnu degustācija un dzejas lasījumi pasaules tautu valodās, kuros aicinām piedalīties arī muzeja apmeklētājus.

· IZSTĀDES – Ulda Zemzara gleznu izstāde „Jūra un jūrmalnieki”, Mairas Veisbārdes, Aleksandra Stepanjana gleznas, Andra Bērziņa medaļas izstādē „Variācijas par Venēcijas karnevālu” un zemūdens vēstures izstāde „Kuģi dzelmē” .

· EKSPOZĪCIJA „Rīgas Jūrmalas un Ķemeru kūrorta vēsture 18.-20.gs.” un ekspresizstāde „Jūrmala-Parīze” - pastkartes no muzeja kolekcijas.

18.00 - 24.00

„Zemūdens ceļojums”

· Izstāde „Kuģi dzelmē” un ekspresizstāde „Dzelmes vilinājums”.

· „Mans pirmais zemūdens ceļojums”- interaktīvas nodarbības bērniem un pieaugušajiem (snorkelēšana vannā un dažādi pārbaudes testi).

· Speciālistu konsultācijas, videofilmas par nogrimušiem kuģiem un zemūdens pētījumiem, iepazīšanās ar speciālo literatūru u.c.

18.00 – 21.00

Akmeņu apgleznošanas darbnīca piedāvā iespēju kopā ar māksliniecēm izgatavot pašam sev suvenīru atmiņai no Muzeju nakts (akmeņus un krāsas gleznošanai dāvina muzejs).

18.00 – 01.00

Aspazijas māja, Z.Meierovica prosp.20 Dubulti, t.67769445

„Vecās dāmas stāsts”:

· Ceļojumi pa dažādām pasaules zemēm, kuru kultūra bijusi tuva dzejniecei Aspazijai.

· Interaktīvas nodarbības kopā ar Aspazijas slepeno draugu, vadītāja kultūrvēsturniece Laura Pakse.

· Fotokonkurss un ekspresizstāde par neparastāko ceļojuma fotogrāfiju, aicināti piedalīties visi Muzeja nakts apmeklētāji.

18.00 - 19.30

Ceļojums „Grieķija- kultūras šūpulis un Aspazijas garīgā dzimtene”. Piedalās jūrmalnieki un Latvijas-Grieķijas kopienas „Patrida” pārstāvji Diāna Bērza un Adrians Kukuvass.

19.00 – 01.00

Raiņa un Aspazijas vasarnīca,

J.Pliekšāna iela 5/7, Majori, t.67764295

„Ceļojums no krēsla uz krēslu” - iepazīsim dažādas radošas personības Latvijā un ārvalstīs.

· Ekspresizstāde „Ievērojamu personību krēsli Raiņa un Aspazijas vasarnīcā” (M.Ķempes, J.Sudrabkalna, E.Dārziņa, A.Eglīša u.c. krēsli no muzeja kolekcijas)

19.00

Santas Savisko fotoizstādes „Divpadsmit krēsli” atklāšana

19.00 – 24.00

Jūrmalas brīvdabas muzejs, Tīklu iela 1a, Lielupe, t.67754909

„Ceļojums no pilsētas uz jūru...!”

· Pasaku un mūzikas pasaule.

· Kafejnīca „Zem burām”

19.00 - 22.30

Pasakas stāstīs mutvārdu stāstniece Liesma Legzdiņa no Kuldīgas.

19.00 - 20.00

Jūrmalas pilsētas muzejs

Sadziedāšanās ar Majoru kultūras nama kori „Vaivari”.

19.30 - 21.00

Aspazijas māja

Z.Meierovica prosp.20

Ceļojums „Aspazija un māksla” - iepazīsim klasiskās mākslas krātuvi - veco Pinakotēku Minhenē (Vācija). Piedalās Armands Melnalksnis (Vācija) un Laura Pakse (Jūrmala).

20.00 – 21.00

Jūrmalas pilsētas muzejs,

Tirgoņu iela 29, Majori

„Ceļojums laikā apkārt pasaulei” – Jūrmalas pilsētas muzeja jauniešu vēsturisko tērpu teātra „Pūra lāde” jauniestudējums (jaunas dejas, tērpi un dalībnieki). Piedalās mūziķis Marko Ojala, dejotāji no Majoru kultūras nama deju kolektīva „Tapa”, Jūrmalas Valsts ģimnāzijas aerobikas grupa.

20.00 - 22.30

Jūrmalas brīvdabas muzejs, Tīklu iela 1a

Nakts ceļojums pa meža taku Zirga mugurā.

20.00 - 22.30

Raiņa un Aspazijas vasarnīca,

J.Pliekšāna iela 5/7, Majori, t.67764295

Muzejā darbosies fotosalons ar tērpu īri.

20.00 - 21.00

Bērnu stunda - rotaļas ar populārā angļu bērnu rakstnieka Roalda Dāla iemīļotajiem grāmatu varoņiem Matildi un Čārliju, zīmēšanas darbnīca.

20.30 - 21.10

Jūrmalas brīvdabas muzejs, Tīklu iela 1a

„Samba pie jūras” - piedalās Matīss Akuraters un draugi (perkusijas).

21.00 - 22.00

Aspazijas māja

Ceļojums „Vidusjūras kruīzs - seniora sapnis”. Piedalās Renāte Āboltiņa.

21.00 - 22.00

Jūrmalas pilsētas muzejs,

Tirgoņu iela 29, Majori

Bērnu stunda - muzeja „Pasaku darbnīcas” dalībnieku sacerēto pasaku lasījumi un Ēnu teātra etīdes kopā ar mākslinieku Benno Tālivaldu.

21.30 - 21.50

Jūrmalas brīvdabas muzejs, Tīklu iela 1a

„Noskaņu mūzika” - piedalās Reinis Sējāns.

22.00 - 22.40

„Noskaņu mūzika” - piedalās Ieva Akurātere (balss, ģitāra) un Aivars Hermanis (ģitāra).

22.00 - 22.30

Aspazijas māja

Ceļojums „Saistošā Taizeme”. Piedalās Silvija Sardeiko.

22.30 – 23.00

Jūrmalas pilsētas muzejs

Kantrī un blūza duets Mirta un Jevgeņijs.

22.30 - 23.00

Aspazijas māja

Ceļojums „Austrumu tīģeris - Ķīna”. Piedalās Edīte Ezeriņa.

22.30 – 24.00

Raiņa un Aspazijas vasarnīca

„Krēslu parāde” - stāsti, leģendas, audiovizuāli materiāli par ievērojamām personībām, muzeja ekspresizstādes krēslu īpašniekiem.

22.50 - 23.00

Jūrmalas brīvdabas muzejs, Tīklu iela 1a

„Samba pie jūras” - piedalās Matīss Akuraters un draugi (perkusijas).

23.00 - 01.00

Aspazijas māja

Ceļojums „Iespaidi netradicionālo reliģiju pārstāvju saietā Indijā”. Noslēgumā - indiešu reliģiskie rituāli pie ugunskura Aspazijas mājas dārzā. Piedalās Guna Puriņa.

23.10 - 23.30

Jūrmalas brīvdabas muzejs, Tīklu iela 1a

„Noskaņu mūzika” - piedalās Reinis Sējāns.

23.30 - 24.00

Jūrmalas pilsētas muzejs,

Tirgoņu iela 29, Majori

t.67764746

Kantrī un blūza duets Mirta un Jevgeņijs.

24.00 - 00.25

Videofilma „Gastarbeiteri” (autors dzejnieks Artūrs Punte, 2007.gads). Filmā apvienoti dzejas materiāli un kadri no īpaši veidotām intervijām ar Austrumeiropas viesstrādniekiem jeb gastarbeiteriem Īrijā.

 

TUKUMS

  •  KANDAVA

     CEĻOJUMS FILCA PASAULĒ KANDAVAS NOVADA MUZEJĀ

  • SESTDIENA, 16.MAIJS

    19.00 – 19.30 IZSTĀŽU ATKLĀŠANA

    „CEĻOJUMS=PAKLĀJS, PAKLĀJS=CEĻOJUMS”

    RDMV 2008.gada tekstildizaina nodaļas diplomdarbi

    JOLANTAS BRIGERES

    FOTO „ZIEDU BURVĪBA”

    GITAS VEISAS filca izstrādājumi

    19.30. – 24.00 ar darbu autoriem varēs atsevišķi tikties

    gan radošajā filca darbnīcā, gan ar tējas tasi uz kopīgā paklāja

    Visu vakaru muzicēs - Kitija Ruža, Mārtiņš Purvēns, Jānis Runģis

    20.00 - 01.00 atvērta tējnīca saldiem dzīves mirkļiem

    Dejas un rotaļas sadarbībā ar sporta klubu BALTDOMUS

    Innas Jēkabsones vadībā

     

    RīGA, RĪGAS RAJONS

    Muzeju nakts Ķekavas novadpētniecības muzejā.

    Nakts no 16. uz 17.maiju būs maģiska, jo tad it visus Latvijas muzejus pārņems valdzinošā Muzeju nakts burvība – katrs interesents, un pat tie, kas ikdienā muzejiem iet ar līkumu, šajā naktī muzejus ieraudzīs pavisam citā noskaņā. Šogad akcija notiks16.maijā. Tās tematiskais ietvars – ceļojums, un muzeju kopīgi izvēlētā devīze – „kur ta tu nu biji...".

    Ķekavas novadpētniecības muzejam šī gada Muzeju nakts būs īpašs notikums, jo tas nule pārvācies uz jaunajām telpām Doles Tautas namā, kur iekārtojusies arī Ķekavas Kultūras aģentūras administrācija un bibliotēka. Akcija tradicionāli norisinās no sestdienas vakara plkst.19:00 līdz svētdienas plkst. 1:00 naktī. Muzejs šajā vakarā apmeklētājiem piedāvās pārbaudīt savas zināšanas par Ķekavu erudītu konkursā, piedalīties Edgara Ozoliņa ekspozīcijas atklāšanā, kā arī paspokoties kopā ar draudzīgajiem Doles Tautas nama spociņiem. Tiem, kam tuvākas prožektoru gaismas, tiks piedāvāts sarīkojumu deju priekšnesums, ar iespēju pašiem apmeklētājiem ņemt dalību tajā! Kā arī privātskolas „Gaismas tilts 97” uzvedums par Krišjāni Baronu un Katlakalna Tautas nama teātra izrāde – „Sarunas ar Garlību Merķeli”.

    Muzeju nakts ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos.

      Sigulda

    Starptautiskajā akcijā “Muzeju nakts – 2009”, kas veltīta ceļojuma tēmai, Turaidas muzejrezervāts piedalās ar pasākumu ciklu “Omni mea mecum porto” – „Visu, kas ir mans, es nesu sev līdzi”. Viena vakara garumā Turaidas muzerjezervāta apmeklētājiem ir iespēja ceļot pagātnē, no jauna iepazīstot Turaidas novada kultūrvēsturisko mantojumu, aiznesot sev līdzi stāstus par Gaujas lībiešiem, Turaidas muzeja vēsturi un ceļotprieku senatnē.

    MUZEJU NAKTS 2009.gada 16.maijs CEĻOJUMS LAIKĀ

    Omni mea mecum porto – Visu, kas ir mans, es nesu sev līdzi

    PROGRAMMA

    Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamā mājā:

    19.00 – 00.00 Izstāde „Visa dzīve man viens ceļojums” un improvizēts foto salons

    20.00 – 21.00 Sarunas „Muzejs un laiks” kopā ar Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni un galveno krājuma glabātāju Līgu Kreišmani

    19.00 – 00.00 Muzeja arheologu ceļojums laikā – izstāde par arheoloģiskajiem pētījumiem 50 gadu garumā

    Turaidas muižas dārznieka mājā:

    19.00 – 00.00 Jauna ekspozīcija „Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”

    21.00 un 23.00 Ekskursijas „Ceļojums Gaujas lībiešu pasaulē”

    Turaidas pils Ziemeļu tornī:

    19.00 – 00.00 Mākslinieka Elmāra Gaigalnieka vizuālie stāsti „Kā vējš un zemestrīce rada smilšu gleznas”

    19.00 – 00.00 Siguldas Mākslas skolas audzēkņu zīmējumu izstāde „Vara rīkste pār Gauju”

    Turaidas pils pagalmā:

    19.00 – 23.00 Interaktīva programma „Ko es zinu par lībiešiem?”

    21.30 – 22.15 Rīgas līvu jauniešu grupas „Nurm orkestor” koncerts Turaidas pils pagalmā

    Turaidas muižas saimnieciskajā centrā:

    19.00 – 21.30 Katram savu ceļa spieķi!

    Turaidas spieķu izrotāšana un sarunas ar amatnieku

    Brīvdabas izstāde „Ieskats 800gades notikumos Siguldas novadā”. Eksponēšana pie Pārvaldnieka mājas

     

    Saulkrasti

    plkst. 20.00 Saulkrastos, Skolas ielā 19, Muzeju nakts „Kur tad tu nu biji, Reinīti?!”
    20.gs. sākumā latviešu literāts un publicists Reinis Kaudzīte daudz laika pavadījis Saulkrastos. Savas dzīves laikā Reinis daudz ceļojis, tāpēc šoreiz apskatīsim viņa ceļojumu maršrutus-gan tuvus, gan tālus, centīsimies ieraudzīt to, ko Reinis Kaudzīte pieredzējis, gan tepat uz Piebalgu iedams, gan tālu prom Eiropā būdams.

    Būs iespēja aplūkot 20. gs. sākuma Reiņa namiņa iekārtojumu, ieskatīties Reiņa skapī un ieraudzīt dažādas varbūt Reinim Kaudzītem piederējušas lietas.

    Nakts gaitā varēsim skatīt dažādu Reiņa gājumu maršrutu prezentācijas, kā arī iemēģināt roku, izlocīt kājas, palauzīt galvas un palutināt vēderu Reiņa savulaik apceļoto tautu garā.

    Gatavojoties muzeju naktij, piedāvājam visiem interesentiem izvēlēties un prezentēt vai iepazīstināt visus muzeju nakts dalībniekus ar kādu no Reiņa kaudzītes tuvīno gājumu maršrutiem.

    Par maršrutiem interesēties pie Saulkrastu novada pašvaldības aģentūras „Saulkrastu kultūras centrs” muzeja lietu speciālistes Dagnijas Gurtiņas (tālr. 29498563)

    Katru gadu Muzeja naktī notiek sadarbība ar Saulkrastu Velosipēdu muzeju. Arī šogad pilsētā kursēs autobuss, lai visi pilsētas iedzīvotāji un viesi varētu nokļūt gan uz Saulkrastu sabiedriskā muzeja pasākumu, gan apmeklēt Velosipēdu muzeju, kurā būs apskatāmi pēdējā laika jaunieguvumi un ceļojumu velosipēdu izstāde.

     

    Rīga 

  • LU Vēstures muzejs piedalīsies Muzeju naktī

    16.maijā no plkst. 19:00 līdz 01:00 Latvijas Universitātes centrālajā ēkā, Raiņa bulvārī 19 notiks Latvijas Universitātes 90 gadu dzimšanas dienai veltīts pasākums "Visi eksāmeni atcelti - svinam dzimšanas dienu". Ar šo pasākumu LU Vēstures muzejs pirmo reizi iesaistīsies Muzeju nakts pasākumos, kļūstot par vienu no 90 muzejiem, kas būs šīs akcijas dalībnieki. Pirms pasākuma, 12.maijā LU muzeja zālē notiks preses konference par Muzeju nakts pasākumiem.

    Katru gadu maijā ir vismaz viena nakts, ko vērts pavadīt nomodā: Latvijā jau piekto gadu pēc kārtas norisināsies starptautisks Eiropas mēroga pasākums Muzeju nakts. Pasākuma mērogs ar katru gadu paplašinās, piedāvājot arvien daudzveidīgāku kultūras notikumu spektru. Pirms diviem gadiem Muzeju nakts bija veltīta Francijas, pirms gada - Vācijas kultūrai, taču 2009. gadā akcijā galvenā uzmanība tiks pievērsta Latvijas kultūrai. Šogad kopīgi ar vairāk nekā deviņdesmit Latvijas muzejiem, pirmo reizi piedalīsies arī Latvijas Universitātes Vēstures muzejs, piedāvājot Latvijas Universitātes 90 gadu dzimšanas dienai veltītu pasākumu. Tajā ikvienam būs iespēja ceļot cauri visai Universitātes vēsturei, saprotot, ko, kā un kāpēc prata students 20. - 30. gados, Padomju laikos un pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas.

    Pasākuma programma:

    16.maijā 19.00 - 01.00 Aktīvi atraktīvs ceļojums pa universitātes vēstures kāpnēm

    - Gadi skrien kā st...udenti: universitātes vēsture fotogrāfijās

    - Ir 1919. gads: nokļūšana universitātes atklāšanas svinībās

    - Īsa pamācība studentu dziesmu dziedāšanā

    - Zobens un dziesmas 20. - 30. gadu studenta ikdienā

    - Sarkanais stūrītis: uzzini, ko padomju students darīja divreiz gadā

    - GDA, VĻKJS, PSKP CK un pārējie alfabēta burti padomju studenta ikdienā

    - Sacensības universitātes agrāko nosaukumu izrunāšanā

    - Noslēpums studentu karcerī jeb Kurš apzīmēja sienas?

    Pasākumu organizē LU Vēstures muzejs sadarbībā ar LU Studentu teātri, studentu korporāciju "Lettonia" un LU Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultātes studentu pašpārvaldi. Informatīvie atbalstītāji: Muzeju Valsts pārvalde un Universitātes radio NABA.

    Savukārt 12.maijā plkst. 14:00 LU muzeja zālē, Raiņa bulv. 19 Muzeju Valsts pārvalde, organizē preses konferenci par Muzeju nakts pasākumu.

    Tiem, kuri Muzeju nakti pavadīsi Rīgā, vērts atcerēties, ka kursēs īpaši bezmaksas autobusi, ar kuriem varēsi nokļūt uz tiem muzejiem, kuri atrodas ārpus pilsētas centra. Ar maršrutiem un pieturu sarakstu vari iepazīties šeit: http://www.mvp.gov.lv/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,133/lang,lv/

    Ar pilnu pasākuma programmu var iepazīties šeit: http://www.mvp.gov.lv/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,132/lang,lv/

    MUZEJU NAKTS” PROGRAMMA LATVIJAS NACIONĀLAJĀ VĒSTURES MUZEJĀ

    Vieta: RĪGAS PILS, 3. STĀVS, Datums: 2009. gada 16. maijs

     

    Plkst. 10.00 – 24.00 „MUZEJU NAKTS” PASTS RĪGAS PILĪ

    Ikviens Latvijas Nacionālā vēstures muzeja apmeklētājs varēs izmantot unikālu iespēju – uzrakstīt apsveikumu kartīti draugiem un radiem, un nosūtīt to ar „Muzeja nakts” pasta starpniecību. „Muzeju nakts” pasts darbosies tikai Rīgas pilī. Ir izgatavots arī īpašs „Muzeja nakts” pasta zīmogs, būs pieejama arī LNVM 140 gadu jubilejas pastmarka un aploksne. Pasākums notiek sadarbībā ar VAS „Latvijas Pasts”.

    Plkst. 10.00 – 01.00 „MUZEJU NAKTS” IZSTĀDES

    Apskatāmas īpaši „Muzeju naktij” veidotās izstādes - ,,Latvijas Pasta pastmarkas”, ,, Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam – 140”, ,, Nauda Latvijā”, kā arī pastāvīgā ekspozīcija par Latvijas vēsturi .

    Plkst. 18.00 – 01.00 EKSOTISKAS LIETAS NO CEĻOJUMIEM, MINNA CEĻO

    · Pirmo reizi LNVM vienkopus tiks izstādīti priekšmeti , ko muzejam dāvājuši latviešu strēlnieki - Imantas pulka karavīri. 1920. gadā, atgriežoties no padomju Krievijas, viņu ceļš uz Latviju veda apkārt teju puspasaulei – cauri Tālajiem un Tuvajiem Austrumiem, Vidusjūrai . Apmeklētāji redzēs Ķīnas, Šrilankas un Indijas apģērbus, rotaļlietas, sadzīves priekšmetus

    · Pirmo reizi muzeja vēsturē tiks eksponēti eksotiski priekšmeti – suvenīri, kuri atvesti no Jaungvinejas pirms 100 gadiem. Īpaši unikāla ir Jaungvinejas iedzīvotāju kaujas ieroču kolekcija

    · Audiovizuālais stāsts „Minna ceļo ...” par pirmo latviešu sievieti – ceļojumu aprakstu autori Minnu Freimani (1853.- ?), kura savam laikmetam neraksturīgi un pārdroši viena apceļojusi Eiropu un Tuvos Austrumus

    16. un 17. maijā Ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespēja piedalīties viktorīnā!

    Atbildot uz 25 viktorīnas jautājumiem Latvijas Nacionālā vēstures muzeja mājas lapā http://www.lnvm.lv/ ( līdz 17. maija plkst. 24.00), iespēja uzvarētājam saņemt ceļojumu 2 personām uz Parīzi, pateicoties tūrisma firmai Airisa & Co!

    „Muzeju nakts 2009” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā – Visa dzīve man viens ceļojums

    Šā gada 16. maijā no plkst.19:00 līdz plkst. 24:00 Muzeju nakts ietvaros Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) aicina apmeklēt atraktīvu pasākumu kopumu „Visa dzīve man viens ceļojums”. Šogad saistībā ar LNB 90to gadadienu Muzeju nakts dalībniekiem būs atvērta bibliotēkas centrālā ēka K.Barona ielā 14.

    Muzeju naktī apmeklētājiem būs iespēja redzēt ne vien bibliotēkas krājumu par eksotisku un jau labi pazīstamu valstu vēsturi, politiku, kultūru un reliģijām, bet arī piedalīties dažādās aktivitātēs.

    Kultūras pārbagātās, daudzdievības tradīcijām cauraustās, miermīlīgās un sadursmju pilnās Indijas noskaņās Muzeju nakts viesi varēs piedalīties jogas nodarbībās un paraugdemonstrējumos. Plkst. 23:00 visus priecēs Kamasūtras lasījumi. Būs iespēja arī novērtēt Japānas tuvplānus eiropieša skatījumā: suši, kimono, japāņu rotaļlietas, īpašo dabas pasauli Japānas dārzos, sacensības un vingrinājumus japāņu gaumē.

    Eiropas kultūras cienītājiem – universālais franču „E”: ēdiens, elegance, enciklopēdijas, kā arī Spānijas flamenko mūzika un interesanti fakti par Spāniju LNB elektroniskajos resursos. Ienāc, ieraugi, izbaudi un atgriezies!

    Jaunākās periodikas lasītava piedāvās ielūkoties žurnālu pasaulē: cauri ikdienas pienākumiem uz laiku ārpus darba, sevis meklējumiem, atpūtai un hobijiem.

    Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcijas piedāvās dažādu virtuālu klejojumu iespējas, tostarp atrast ziņas par savu dzimtu vai radiniekiem vēsturiskajos Latvijas izdevumos, kā arī uzzināt daudz interesanta par Latvijas sadzīvi, kultūru un politiku dažādos laika posmos.

    Muzeju nakts dalībniekiem būs arī ekskluzīva iespēja nokļūt Grāmatu labirintā un ceļot pa to grāmatu tēlu sabiedrībā. Savukārt pēdējā brīža piedāvājumu cienītājiem – sacīkstes Romānu džungļos vai randiņš Valodu Bābelē.

    Muzeju nakts laikā apskatāmas arī izstādes „Solis bezgalībā” un „Lielas un mazas, vienkāršas un greznas pilis un muižas”.

    Visi interesenti laipni gaidīti.

    Plašāka informācija: www.lnb.lv

     

     

    VALKA

    Aicinājums ar saviem darbiem piedalīties izstādē „Gaismas objekti” Muzeju naktī 2009

  • Sestdien, 16.maijā no plkst.19.00 Valkas novadpētniecības muzejā (Valkā, Rīgas ielā 64) norisināsies akcijas „Muzeju nakts 2009” pasākums. Tā ietvaros muzejs ir iecerējis veidot izstādi „Gaismas objekti”. Ikviens interesents tiek aicināts piedalīties izstādē ar floristikas, keramikas un cita veida darbiem, kā arī ar instalācijām par tēmu „Gaismas objekti”. Nosacījums – darbiem ir jābūt gataviem un eksponētiem līdz 16. maija plkst. 19:00. Darbi būs izstādīti muzeja teritorijā – no muzeja ēkas līdz Rīgas ielai.

    Savu dalību jau pieteikuši Valkas ģimnāzijas un Valkas Mākslas skolas audzēkņi, kā arī novada mākslinieki. Tuvāka informācija pa tālruņiem 64781199 (muzejs) vai 64724078 (mākslas skolas direktore Maruta Stabulniece).

    Arī citi Latvijas muzeji gatavojas vērienīgajam „Muzeju nakts” pasākumam. Akcijas tematiskais ietvars „Ceļojums” un Latvijas muzeju kopīgi izvēlētā devīze šogad ir "Kur ta` tu nu biji...". Akcija tradicionāli norisinās no sestdienas vakara plkst.19:00 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk.

    Sadarbībā ar Kultūras ministriju, „Muzeju nakti” organizē Muzeju valsts pārvalde. To finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds. „Muzeju nakts” tradīcija Latvijā ir jau piecus gadus. Līdz šim pasākums guvis lielu sabiedrības atsaucību. Valkas novadpētniecības muzejs ir to muzeju vidū, kas akcijas „Muzeju nakts” pasākumos piedalās piekto gadu – no tradīcijas ieviešanās brīža Latvijā.

    Ieeja muzejos akcijas laikā arī šogad būs bez maksas

     

    TUKUMS

    Muzeju nakts – 2009 pasākumi Tukuma rajona muzejos

    MĀKSLAS MUZEJĀ (Harmonijas 7) – GRĀMATU GALDS

    17.00 - 21.00 Tirdzniecība ar Tukuma muzeja izdotajām grāmatām par mākslu un vēsturi, Tukuma skatu kartēm. Nopērkot kādu izdevumu, saņem dāvanā no muzeja vēl vienu grāmatu

    Programma „Kopēsim gleznas”. Programmas ietvaros piedāvājam kopēt Jēkaba Bīnes gleznas un zīmējumus.

    PASTARIŅA MUZEJĀ (“Bisnieki” Zentenes pagasts) – PASTARIŅA DARBI UN NEDARBI

    15.00 – 19.00 Cienastu gatavošana – maizes cepšana, sviesta gatavošana.

    19.00 – 22.00 Pastariņa spēles, kokgriešanas un keramikas darbnīcas.

    22.00 – 24.00 “Koku maizes” cepšana, rotaļas ugunskura gaismā

    PILS TORNĪ, pilsētas vēstures muzejs, (Brīvības laukums 19a) - CEĻOJUMS HERCOGA JĒKABA LAIKĀ

    19:00 Hercoga Jēkaba laiku atklāšana un karoga pacelšana

    19:10 Leļļu teātris „Hercoga Jēkaba dzīvesstāsts”

    19:00 – 24:00 Hercoga Jēkaba monētas darināšana, Eiropas kartes veidošana, Kuģu būvētava un Kuģu izstāde, Hercoga Jēkaba atvesto kartupeļu nogaršošana

    24:00 Hercoga Jēkaba laiku slēgšana un karoga nolaišana

    GALERIJĀ „DURVIS” (Brīvības laukums 21) – CEĻOJUMS LAIKĀ FOTOGRĀFIJĀS

    19.00 – 24.00 Tukuma muzeja rīkotā fotokonkursa „Ceļojums laikā” darbu izstāde

    21.00 Fotokonkursa „Ceļojums laikā” dalībnieku apbalvošana

    AUDĒJU DARBNĪCĀ (Tidaholmas 3) „Audēju darbnīcā zvaigznes audumā ir redzamas tikai Muzeja naktī, nāc un paskaties...”

    19.00-20.15 Jostiņu un prievīšu aušanas demonstrējumi pie Audēju darbnīcas ieejas

    No 20.15 Audēju darbnīcas izrādīšana un auduma izņemšana no stellēm demonstrējums, izstādes apskate. Audēju putras vārīšana.

    21.00 Audēju putras garšošana, zāļu tējas dzeršana.

    22.00 – 23.00 Sarmas Upeslejas dzejas priekšlasījums.

    DURBES PILĪ (M.Parka 7) – CEĻOJUMS BĒRNĪBAS PASAULĒ

    17.00 – 19.00 Latvijas kabrioletu parāde, fotografēšanās kopā ar braucējiem un pils iemītniekiem

    19.10 Izstādes „Mirkļi iz saulainās bērnības...” atklāšana

    19.30 – 22.00 Rotaļlietu darbnīciņa un leļļu mājas iekārtošana; „Papīra baroneses”– leļļu zīmēšana, krāsošana

    20.00 – 23.00 Saldākais bērnības našķis, to gatavošana

    21.00 Sadarbībā ar apmeklētājiem leļļu izrādītes „Iz barona Rekes dzīves” izspēle, šarādes

    18.00; 21.00; 23.00 Ekskursijas pa pili, iepazīšanās ar izstādēm

    Visu vakaru Rotaļas, spēles pagalmā.

    LAPMEŽCIEMA MUZEJS (Liepu iela 4, Lapmežciems) – ZVEJNIEKU SADZĪVE

    19.0 Muzeju nakts atklāšana

    19:10 Pūres pašdarbnieku teatrelizētu ainiņu uzvedums.

    20:00 Dzintars Čīča un Talsu koris

    Pēc koncerta balle, kura spēlēs instrumentālistu grupa.

    Visu vakaru muzeja apskate un zivju degustācija.

    KANDAVAS NOVADA MUZEJS (Talsu iela11, Kandava)-CEĻOJUMS FILCA PASULĒ

    19:00-19:30 Izstādes „Ceļojums = paklājs, paklājs = ceļojums”

    19:30-24:00 Tikšanās ar darbu autoriem gan radošā filca darbnīcā, gan ar tējas tasi uz kopīga paklāja.

    20:00-01:00 Atvērta tējnīca saldiem dzīves mirkļiem

    Visu vakaru dejas un rotaļas sadarbībā ar sporta klubu „Baltdomus” Innas Jēkabsones vadībā.

    PASAKU MUZEJS (Lancenieku skola, Džūkstes pagasts)

    18:00 Pasaku stāstīšana

    23:00 Pankūku cepšana

    JAUNMOKU PILS MEŽA MUZEJS (Rīga-Ventspils šosejas 75km)

    09:00-17:00 Bērnu zīmējumu konkurss ”Dzīvnieku mazuļi”

    18:00 Muzeja nakts atklāšana, pilskunga sagaidīšana, karoga pacelšana

    19:00 Kabrioletu parāde

    20:00 Ekskursija pa pils vēstures pēdām

    22:00 Ekskursija „Pils nakts gaismā”

    00:00 Ekskursija „Pils nakts gaismā”

    00:50 Šūpuļdziesma pilskungam, atvadīšanās.

    Pils parkā ir ieslēgta strūklaka, ar tumsas iestāšanos alejā tiek iedegtas lāpas uz parādes kāpnēm deg sveces.

    JAUNPILS PILS (Jaunpils) ZVAIGŽŅU UN CILVĒKU CEĻI

    19:00 Muzeju nakts atklāšana

    19:30 Programma bērniem „Sprīdītis apceļo plašo pasauli”

    20:00 Pavasara ziedu burvība

    20:30 Noskaņu improvizācija kopā ar Tukuma mūzikas skolas saksofona ansambli.

    21:00 Spoku stāsti Spoku pagrabā.

    22:00 Noskaņu improvizācija kopā ar zvaigžņu mūziku.

    22:30-24:00 Ejam skatīt Zvaigžņu ceļu-debess demonstrējums ar pārnēsājamo teleskopu.

    Pasākuma laikā Jūs varēsiet baudīt īpašu noskaņu pils pagalmā, ēdamus un dzeramus našķus gatavos pils ķēķa saimniece, bet pils katlā burbuļos garda Kalpu zupa.

     

    BALVI

    Tradicionāli visā pasaulē 18. maijs tiek atzīmēts kā Starptautiskā Muzeju diena, bet Eiropā aizsākusies jauna tradīcija– akcija Muzeju nakts. Balvu Novada muzejs iesaistās šajā akcijā ik pārgadus un 2006.gadā bija apmeklētākais muzejs Latgalē. Pagājušajā gadā biedrības „PRO.ini” organizētā orientēšanās pilsētas vēsturiskajos objektos, izgaismotie akmeņi Lāča dārzā un ceļojošās observatorijas dotā iespēja lūkoties zvaigznēs radīja neaizmirstamu iespaidu. Nākamā akcija Balvu Novada muzejā plānota nākošajā – 2010.gadā.

    Tomēr saviem uzticīgajiem apmeklētājiem arī šogad sniegsim interesantu piedāvājumu:

    15.maijā plkst. 16.00 izstādes „Ceļojums” atklāšana.

    16.maijā – 11.00 – 16.00 un

    18.maijā - Starptautiskajā muzeju dienā - iespēja muzeju apmeklēt

    bez maksas.

    PROGRAMMĀ:

    • Izstāde „Ceļojums”.
    • Balvu senākais dzīvnieks ( puzles likšana )
    • Balvu Mākslas skolas audzēkņu noslēguma darbu izstāde.
    • Iespēja noskatīties jauno mākslinieku animācijas filmas:

      • Varavīksne pār Jūru.
      • Gaismas gads Eiropā.
      • Kā Balvu vilciņš pavada dienu.
      • Dzīve Stāmerienas pilī.
      • Impresionisms.
      • Dzīve alā.
    • Modra Teilāna videofilma „Vāpes dziesma”(keramikas tapšana)

    Ērika Kanaviņa „Seno amatu darbnīcā” top plosts. Plānots, ka 16.maijā jau varēs doties izbraukumā pa Balvu ezeru kopā ar muižas preilenēm. Un, ja vien būs interesenti, ceļojums turpināsies arī naktī !

    Būsiet laipni gaidīti !

     

    LIEPĀJA

    Muzeju nakts – ceļojums laikā cauri Liepājai

    16. maijā, kad Latvijā notiks viens no muzeju nozares populārākajiem notikumiem, – Liepājas muzejs aicina apmeklētājus uz ceļojumu cauri laikmetiem. No 16. maija plkst. 18 līdz 17. maija plkst. 1 Liepājas muzejā norisināsies vairāku uzstāšanās, koncertu un ekskursiju kopums, kas ļaus ne tikai ienākt muzejā ikdienā neierastā laikā, bet arī būs savdabīgs vēstījums par cilvēku piedzīvoto un izjusto no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām.

    Jau plkst. 12 pa Liepājas ielām brauks frīkbaiki, kas pilsētniekiem un tās viesiem vēstīs par Muzeja nakts sarīkojumiem Liepājā. No plkst. 18 Liepājas muzeja dārzā darbosies viesnīcas “Europa City Amrita” restorāna “Oskars” Slow Food bufete un būs frīkbaiku demonstrējumi.

    Frīkbaiks ir neparasts, oriģināla izskata braucamrīks, darbināms ar braucēja muskuļu spēku. Tā izgatavošanas process var būt dažāds. Var modificēt un pārveidot gatavu, rūpniecisku ražotu velosipēdu, bet vislabākais rezultāts iegūstams, izmantojot vecu divriteņu detaļas, lūžņus, metāla cauruļu atgriezumus un jebkādus citus krāmus. Šādam braucamrīkam pirmajā vietā ir radoša ideja un oriģinalitāte. Būtībā tā ir kinētiskās enerģijas vadīta skulptūra, kas funkcionē kā divritenis. Bērniem tiks piedāvāts gan pamēģināt braukt ar pašu divriteni, gan arī noskatīties grupas dalībnieku paraugdemonstrējumus.

    Plkst. 19 Liepājas muzejā dziedās „Vilkači”. Folkoras un seno cīņu kopai „Vilkači” ir vairākas darbības jomas – dziedātāji, cīnītāji un amatnieki. Šoreiz muzejā būs dziedātāji. „Vilkači” popularizē seno baltu kultūru sabiedrībā, neskatoties uz 21.gadsimta globalizēto un multikulturālo vidi, kura tik ļoti tiecas pēc tautu vienotības, taču aizmirst par katras tautas un katra indivīda tautisko un cilvēcisko identitāti un unikalitāti. Viņi cenšas iedvesmot mūsdienu latviešus, īpaši jauniešus atcerēties un sajust savas saknes, savus senčus.

    Plkst. 20 muzeja apmeklētājus priecēs seno deju grupa „Ballare” ar renesanses laika dejām. Grupas nosaukums cēlies no itāliešu vārda „Ballare” un nozīmē dancot, dejot, lēkāt, ko grupas dalībnieki dara ar prieku, iesaistot arī apmeklētājus. „Ballare” repertuārs un tērpi ataino XV – XVII gadsimtus dažādās Eiropas valstīs.

    Plkst. 22 Liepājas muzeja dārzā muzicēs Goran Gora (Jānis Holšteins Upmanis) un grupas „Astro`n’out” soliste Māra Holšteina Upmane , un būs apskatāmas Liepājas mākslas vidusskolas gaismas instalācijas.

    Muzeja etnogrāfijas zālēs plkst. 21 paredzēta etnogrāfisko kopu sadziedāšanās, bet plkst. 23 lielajā izstāžu zālē būs Liepājas universitātes sieviešu kora „Atbalss” koncerts. Kā sacīja kora mākslinieciskā vadītāja Ilze Valce, koncerta repertuārā skanēs latviešu komponistu skaņdarbi. Muzikālo pavadījumu izpildīs Lotārs Džeriņš. Koris sniedz koncertus gan Liepājas Universitātē, gan baznīcās un koncertzālēs visā Latvijā. „Atbalss” ir vairāku starptautisku festivālu laureāts.

    Savukārt pusnaktī Liepājas muzejā paredzēti Liepājas dzejnieku dzejas lasījumi.

    Muzeja nakts laikā Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16 un Liepājas muzeja nodaļā „Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 būs iespējama ekspozīju un izstāžu apskate, kā arī bezmaksas ekskursijas.

    Liepājas muzejs Programma:

    Liepājs muzejā Kūrmājas prospektā 16:

    plkst. 19 folkloras kopas „Vilkači” dziedājumi;

    plkst. 20 renesanses dejas;

    plkst. 21 etnogrāfisko kopu sadziedāšanās;

    plkst. 23 sievieša kora „Atbalss” koncerts;

    plkst. 24 Liepājas dzejnieku dzejas lasījumi;

    Liepājas muzeja dārzā:

    No plkst. 18 viesnīcas “Europa City Amrita” restorāna “Oskars” Slow Food bufete;

    plkst. 18 frīkbaiku demonstrējumi;

    plkst. 22 Goran Gora (Jānis Holšteins Upmanis) un Astro`n’out soliste Māra Holšteina Upmane;

    plkst. 22 Liepājas mākslas vidusskolas gaismas instalācijas

    Liepājas muzejā Kūrmājas pr.16 un Liepājas muzeja nodaļā „Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 ekspozīju un izstāžu apskate, kā arī bezmaksas ekskursijas.



    CĒSIS

  • Ceļotāju Apsolītā zeme Cēsis!

  • Laiks

    Aktivitāte

     

    21.00

    Jaunās pils pagalmā

    * Muzeja nakts atklāšana. Franču ceļotāja Žilbēra de Lanuā uzruna un dažādu laikmetu ceļošanas tērpu, aksesuāru un transporta līdzekļu parāde

     

    21.30

    Baznīcas laukumā

    * Pilsētas seno petrolejas lukturu iededzināšanas ceremonija

     

    21.45

     

    23.20

     

     

     

    24.00

     

     

     

    22.00-01.00

    Pils dārzā

    * Filma par ceļojumu uz Laimīgo zemi „Sprīdītis”

     

    * Kustības, skaņas un gaismas ceļojums. Cēsu Tautas teātra jauniešu studijas kustību izrāde „Vīzija par karali Līru” ar I.Kalniņa un P.Vaska mūziku

     

    * Ceļojums laikā. Baltās dāmas stāsts viduslaiku pilī spožāko muzeja aktiermākslinieku izpildījumā

    * Izturības pārbaudījumi – bērniem un pieaugušajiem

    * Ceļotāju „delikateses” apkārtnes gruntīgāko šefpavāru sniegumā

     

    * Apmeklētājiem atvērts Cēsu Jaunās pils Lademahera tornis un jaunatvērtais Apmeklētāju centrs.

    21.30-24.00

    * Viduslaiku pilsdrupu apskate lukturu gaismā

    * Ieejas maksa: LVL 2,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem LVL 1,00

    22.00 – 1.00

    Izstāžu namā

    * Izstāde „Medību trofejas” un ragu mūzika

    * Virtuāli digitālā izstāde „Ceļotāju Apsolītā zeme Cēsis”

    21.30-1.00

    Seno rotu kalve

    * Sezonas atklāšana

    22.00 – 1.00

     

     

     

    16.00-18.00

    23.00

     

     

    * Ekskursiju programmas#

     

    • Pa Cēsu padomju mantojuma vietām ekskursija ar restaurēto padomju laika ekskursantu autobusu, tautā saukto „Pīli” pilsoņa pirmrindnieka pavadībā

    Cena LVL 4/pers., Pieteikšanās no 11.05. Apmeklētāju Centrā vai pa tālr. 28318318

    Cēsu tuvākajā apkārtnē

    • Tango nodarbība „Kārļamuižā” „Tango Studio” vadībā

    • „Milonga”- tango deju vakars. Ceļojums uz viesu māju „Kārļamuiža” ar personīgajiem ceļošanas braucamrīkiem

    # par maksu

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Galerija „Vecpilsēta”

    * Izstāde „Vidzemes tautas tērpu kolekcija”

    * Izstāde „Piebalgas lielo lakatu kolekcija”

    * „Latgales keramikas meistara Jura Krompāna radošo darbu izstāde”

    Galerija „Dūja”

    Zvaigznes grāmatu nams

    * Filma par grāmatu izdevēju Jāni Rozi Grāmatu nama 2. stāvā

    * Cenu pārsteigums Muzeju nakts laikā

    Muzeju nakts 16. maijā. Ceļotāju Apsolītā zeme – Cēsis!

    Cēsīs Muzeju nakti šogad plkst.21.00 Pils laukumā atklās 15.gs franču bruņinieks un ceļotājs Žilbērs di Lanuā, neatkārtojams dēkainis un mīlētājs, iepazīstinot ar vakara programmu un dažādu laikmetu ceļošanas tērpu, aksesuāru un transporta līdzekļu parādi. Tai sekos pilsētas seno petrolejas lukturu iededzināšanas ceremonija Baznīcas laukumā un vārtus vērs Pils dārzs, ļaujot ikvienam baudīt īpašo Muzeju nakts gaisotni.

    Muzeju nakts programmā kustības, skaņas un gaismas ceļojums divās izrādēs ”Vīzija par karali Līru” un „Baltās dāmas stāsts viduslaiku pilī”, filma par ceļojumu uz Laimīgo zemi „Sprīdītis” un virtuāli digitālā izstāde ”Ceļotāju Apsolītā zeme – Cēsis”. Apkārtnes gruntīgākie šefpavāri aizvedīs gardēžus „ceļojumā” gadsimtiem senā pagātnē, ļaujot nobaudīt Rietumeiropas 12.gs. un Latvijas 16.gs. kulinārijas brīnumus. Apmeklētājiem būs iespēja piedalīties Viduslaiku spēlēs, kā arī par samaksu apmeklēt Viduslaiku pili lukturu gaismā.

    Apmeklētājiem atvērts Cēsu Jaunās pils Lademahera tornis un jaunatvērtais Apmeklētāju centrs. Apskatāmas izstādes „Cēsu Jaunā pils: vēsture, izpēte, atjaunošana”, „Cēsu alus” vēsture un ieguldījums pilsētas attīstībā”, „No dziesmas līdz nacionālai valstij”. Atvērta arī Seno rotu kalve, aicinot uz sezonas atklāšanu. Cēsu Izstāžu namā izstāde „Medību trofejas” un ragu mūzika, rotaļlietu izstāde un keramiķa, Latvija Mākslas akadēmijas docenta Aināra Rimicāna personālizstāde ''Kruīzs II''.

    Visas nakts garumā maksas ekskursijas ar restaurēto padomju laika autobusu, tautā saukto „Pīli” pilsoņa pirmrindnieka pavadībā pa Cēsu padomju mantojuma vietām.

    Pasākumi notiks ne tikai Pils dārzā, bet arī pilsētā un apkārtnē. Atvērtas mākslas galerijas „Vecpilsēta” un „Dūja”, Zvaigznes grāmatu nams, kafejnīcā „Gourmands” izstāde no Cēsu Vēstures un mākslas muzeja krājuma „Izkārtnes un ceļazīmes”, bet viesu nams „Kārļamuiža” Kārļos aicina uz tango deju vakaru.

     

    PREIĻI

    Muzeju nakts pasākums Raiņa muzejā „Jasmuiža”

     

    Muzeja nosaukums

    VA RTMM filiāle – Raiņa muzejs „Jasmuiža”

    Muzeja adrese

    Preiļu rajons, Preiļu novads, Aizkalne, LV - 5301

    Muzeja tālrunis

    65329313; 29487589

    Muzeja mājas lapas adrese

    www.rtmm.lv

    Pasākuma nosaukums

    Raiņa ģimnāzijas laika klasesbiedra Mārtiņa Celmiņa ceļojums no Lubānas Nagliņiem uz Pliekšānu mājām Jasmuižā

    Informācija par pasākuma norisi:

    Norises laiks

    Aktivitāte

    20.00 – 21.00

    Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja galvenās speciālistes Laimdotas Ivanovas stāstījums:

    - Celmiņu dzimta - Mārtiņš un Hugo Celmiņi.

    - ģimnāzistu Jāņa Pliekšāna, Mārtiņa Celmiņa un Pētera Stučkas ceļojums 1883. gada vasarā.

    - Raiņa ciemošanās Lubānas Nagliņos 1883. gadā.

     

    20.00 – 23.00

    Ekspresizstāde „Celmiņu dzimta” no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krājuma

    21.00 – 22.00

    Latgaliešu mīklu minēšana

    22.00 – 23.00

    Zivju zupas degustācija.

     

    20.00 – 23.00

    Izstāde „Jasmuiža laiku lokos” (muzeja 45 gadu jubilejas izstāde)

    20.00 – 23.00

    Muzejs atvērts apmeklētājiem.

     

     

    BAUSKA

    Muzeju nakts pasākumi Bauskā

    Bauskas novadpētniecības un mākslas muzejā:

    Muzejs apmeklētājus gaidīs 16. maijā no plkst. 10.00 līdz plkst. 24.00.

    Muzeju nakts ir dāvana apmeklētājiem un mēs piedāvāsim ceļojumu- pastaigu laikā un telpā:
    1. Lietišķās mākslas studijas „Bauska” dalībnieku darbu izstāde „Nekas īpašs”. Atklāšana plkst. 18.00
    2.Vēsturiskās pamatekspozīcijas „Bauska laikā un cilvēki Bauskā 20.gs.” 3. kārtas atklāšana plkst. 19.00
    3.Muzeja pārsteigums acīgajiem un vērīgajiem apmeklētājiem.

    Acīgajiem un vērīgajiem apmeklētājiem pārsteiguma balvas palīdzēja sarūpēt Gardumu namiņš „Dāvana Tev” un Grāmatu apgāds „Zvaigzne ABC”.

    Bauskas pilī:

    Muzeju nakts ietvaros Bauskas pils muzejā tiks organizēts koncerts "Deju vakars galmā". Koncertu sniegs Bauskas pils seno deju un mūziķu grupa. Koncerta sākums 20.00 ar atkārtojumu 22.00. Ieeja bez maksas.

    Vietu skaits ierobežots, tāpēc ieejas kartes varēs saņemt sākot ar 11. maiju Bauskas pils muzejā (Pilskalns, Bauska - katru dienu no 9.00-19.00) vai

    Bauskas rajona tūrisma informācijas centrā (Rātslaukums 1, Bauska, pirmd. - piektd. 9.00-18.00, Sestdienā, svētdienās no 10.30-15.30).

    Vienai personai ne vairāk kā 2 ieejas kartes. Sīkāka informācija pa tālr. 63923793

     

    GULBENE

    Muzeju nakts 2009 Gulbenes rajonā

    Gulbenes vēstures un mākslas muzejs no plkst.19:00 – 1:00 aicina apmeklēt atklāto krājumu Vecgulbenes muižas klētī. Informācija pa tālruni: 64473098

    Vecgulbenes muižas muzejs piedāvā ekskursijas gida pavadībā Baltās pils pagrabos, kā arī būs iespēja apmeklēt muižas jaunās siltumnīcas. Informācija pa tālruni: 64474800

    Druvienas vecajā skolā – muzejā īpašas mācību stundas.

    Stundu sarakstā:

    20:00 Anatomija (mazajā klasē) - mācīs ārste Sandra Smala;

    20:00 Darbmācība puikām (otrajā klasē) - mācīs kokamatniecības meistari Viktors Černoglazovs un Viesturs Kļaviņš;

    21:00 Koris - mācīs mūzikas skolotājas Inga Zomerovska un Līga Kļaviņa.

    Informācija pa tālruni: 26473671

    Jauniešu centrs "BĀZE" plkst.21.00 aicina TV Studijas „X” laukumā, Brīvības ielā 22, savu laimi un veiksmi ļausim izspēlēt deviņiem spēles dalībniekiem. Jāņem vērā, ka uz spēles dalībnieka vietu izlozes kārtībā pretendēs visi, kas būs ieradušies! Un tad laimīgie deviņi nodosies trīs cīņām, katrā pa trim dalībniekiem. Tiem trim spēlētājiem, kuri izrādīsies azartiskāki un būs atminējuši doto vārdu katrā no ceturtdaļfināliem, tālāk piedalīsies pusfinālā ar cerību nokļūt finālā un iegūt Galveno Balvu! Kādu? To uzzināsim klātienē.

    Spēlei ir vērtīgs balvu fonds no SIA „Xparks” Lizuma pagastā, Kantes kroga, Gulbenes kultūras centra un Vecgulbenes muižas kompleksa!

    Vēl dalībniekiem tiks dota vienreizēja iespēja – tiešajā spēles ēterā nodot sveicienus ģimenei, draugiem un saviem līdzjutējiem!!!

    Īpaši atjautības un veiklības uzdevumi sagaida arī skatītājus.

    Pēc spēlēs programmā paredzēta kustēšanās visiem vecumiem DJ Dzintars.

    Papildu informāciju jautāt Ievai Garjānei, jauniešu centra „Bāze” vadītājai, m.t. 26164780

     

    AIZKRAUKLE

    Muzeju nakts Aizkraukles vēstures un mākslas muzejā

    Šī gada 16.maijā Aizkraukles vēstures un mākslas muzejā notiks „Muzeju nakts”, ar nosaukumu "Tuksneša vēji "Kalna Ziedos".

    Plkst. 20.00 – muzeja izstāžu namā varēs piedalīties Jāzepa Pīgožņa gleznu izstādes "Latvija - Āfrika - Latvija" atklāšanā un tikties ar mākslinieku Jāzepu Pīgozni.

    Plkst. 21.00 - 23.00 notiks Eksotisko deju grupas "Armagan" deju teātra uzvedums

    "Tuksneša Ziedi" un burvju mākslinieka - iluzionista Veisa autorprogramma „Maģiskie austrumi".

    Austrumu virtuves noslēpumos dalīsies "Kokneses miesnieks"

     

    JĒKABPILS

    Muzeju nakts Jēkabpils Vēstures muzejā.

    16.maijā aicinām jūs ļauties Muzeju nakts romantikai Krustpils pilī.
    20.00 notiks izstādes „Ceļojums” atklāšana vārtu tornī. Tumsai iestājoties, lakstīgalu dziesmas pavadījumā, pils parkā notiks barona dārgumu meklēšana. Tie, kam nepaveiksies atrast dārgumus, mēness un  sveču gaismas apspīdēti, varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs pils iekšpagalmā – alvas rotu gatavošanā, viduslaiku zupas degustēšanā, naudas kalšanā, zīlēšanā u.c. Pils vārti viesiem būs atvērti līdz vieniem naktī.

     

    JĒLGAVA

    JELGAVAS PILS
    PIRMS 270 UN 70 GADIEM – NO HERCOGA LĪDZ STUDENTAM.

    Šogad „Muzeju Naktī” muzeji piedāvās „ceļojumus” laikā un telpā, uz tālām zemēm un tepat līdzās, ceļojumus mūzikas un mākslas, kā arī smaržu un garšu pasaulē, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas kultūrai un lokālajai tematikai.

    Iekļaujoties kopējā notikumā, mēs veram savas Jelgavas pils durvis 16.maija nakts stundā. Ceļotāji Jelgavas pilī, pils pagalmā un pils muzejā tiek gaidīti no pulksten  22 līdz 24.

    Viesus aicināsim baudīt divu dažādu gadsimtu sajūtas un būt līdzdalībniekiem vairākās aktivitātēs:
    • Pils vēstures muzejā- pieņemšana pie Pils Hercoga;
    • Pils Dienvidu kolonādē - Laimes daldera kalšana, fotosalons, Jelgavas pils jubilejas īsfilmas demonstrēšana;
    • Pils Ziemeļu kolonādē - Studentu dziesmas un dejas kopā ar koriem „Liepu”, „Ozols” un Studentu teātri;
    • Pils pagalmā – pastaiga ar galma dāmām un pils tējas baudīšana.

    Ieeja pilī no Lielupes puses, pa centrālajām durvīm.

     

    TALSI

    MUZEJU NAKTS TALSU NOVADA MUZEJĀ

    16. maijā no plkst.19.00 līdz 01.00 Talsu novada muzejā notiks Muzeju nakts pasākums CEĻOJUMS SENATNĒ. Kā liecina pasākuma devīze ”Kur ta’ tu nu biji?”, apmeklētājiem būs iespēja nokļūt 13. gadsimtā un vēl agrāk - pie baltu  ciltīm, kur senos amatus un cīņu veidus rādīs eksperimentālās arheoloģijas grupa „Senzeme”. Ikviens varēs pielaikot senos apģērbus un izmēģināt roku lokšaušanā. Muzeju nakts ļaus pabūt arī Čehijas Mostas pilsētas mākslas skolas audzēkņu darbu izstādē un nogaršot čehu nacionālo zupu Panadelu. Pasākuma beigu daļā tiks demonstrētas filmas par arheoloģiju. Pirms pasākuma 18.30 no Talsu autoostas uz muzeju kursēs autobuss.

    17. maijā
    Dienas notikumi aizvedīs apmeklētājus Kārļa Ferdinanda Amendas V mūzikas svētkos. Tie sāksies plkst. 11.00 ar piemiņas brīdi viņa atdusas vietā pie Talsu mācītājmuižas, no plkst. 12.00 turpināsies Talsu novada muzejā ar I rajona jauno vijolnieku un čellistu koncertfestivālu un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu stīgu kvarteta koncertu, bet noslēgsies 16.00 Talsu luterāņu baznīcā ar kamerorķestra koncertu.


    16. maijs
    19:00 – 19:10  pasākuma atklāšana
    19:10 – 19:30  izstādes JAUNIEGUVUMI SENATNES LIECĪBĀS prezentācija
    19:30 – 22:00 eksperimentālās arheoloģijas grupa „Senzeme” rāda kuršu un līvu senos amatus, cīņu veidus, ikviens var izmēģināt roku lokšaušanā, kā arī pielaikot senos apģērbus
    22:00 viesošanās brīdis Čehijas pilsētas Mostas mākslas skolas audzēkņu darbu izstādē
    22:10 – 23:00  gardās un Čehijā populārās „Panadelas” zupas degustācija
    23:10 – 01:00 filmas par arheoloģisko izrakumu norisi un atradumu restaurāciju
     
    Nākamās dienas notikumi aizved apmeklētāju KĀRĻA FERDINANDA AMENDAS V MŪZIKAS SVĒTKOS

    17. maijs
    11:00  piemiņas brīdis K.F. Amendas atdusas vietā pie Talsu mācītājmuižas
    12:00  svētku atklāšana Talsu novada muzejā.
    12:05  I   rajona jauno vijolnieku un čellistu koncertfestivāls
    13:00  ieskats iepriekšējos K.F. Amendas mūzikas svētkos: videofilma, stāstījums
    13:30  Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu stīgu kvarteta koncerts
    16:00  Talsu rajona kamerorķestra koncerts Talsu luterāņu baznīcā

    18. maijs
    SVEICIENS STARPTAUTISKAJĀ MUZEJU DIENĀ!

  • KOMENTĀRI

    (vārds) Ieraksti rezultātu

    SADAļU ATBALSTA:

     
    Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
    Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
    Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
    Latvija 12 EUR
    Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
    Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
    Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
    Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
    Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
    31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

    Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
    All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

     
    Total Timed::0.48185205sec.