Viesītē notiks starptautisks masku festivāls

Masku tradīcijas ir nozīmīga mūsu kultūras dzīves sastāvdaļa. Maskas ar savām darbībām un enerģiju savaldzina ne tikai cilvēka acis, bet arī viņa dvēseli, sirdi un attiecās uz kādu augstāku sākotni, pārcilvēciskām, kosmiskām enerģijām. Tas ir rituāls visas mūsu tautas dzīvības un radošo spēku saglabāšanai un atjaunotnei.

Lai nodrošinātu pastāvīgu un sistemātisku masku tradīciju pārmantošanu un attīstību mūsdienās, ik gadu tiek rīkots starptautisks masku tradīciju festivāls. Šogad festivāls norisināsies Sēlijā Viesītes novadā ar šādu programmu:

12.02.2011 Viesītes kultūras namā

12:00 Festivāla un fotoizstādes Masku maģija atklāšana

13:00 Masku tradīcijas filmās, attēlos un stāstījumos – Balkānu, Alpu un Baltijas reģionu pieredze (lektori no Itālijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas)

15:00 Tradicionālo masku meistarklases - masku darināšana, veidošana, pārtapšana, demonstrējumi, komentāri

17:00 Masku saiets un grupu izrādīšanās – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas grupas

21:00 Danču vakars

21:30 Individuālo masku parāde

13.02.2011

11:00 Masku ciemošanās lauku sētās Viesītes novadā

13:00 Lielais masku gājiens no Viesītes laukuma uz Aumaņu kalnu

14:00 Meteņdienas svinēšana un festivāla noslēgums Aumaņu kalnā

Festivālā piedalīsies 20 masku grupas no vairākiem Latvijas novadiem, un tās demonstrēs dažādas maskošanās tradīcijas. Būs sastopami: budēļi, čigāni, kaitys, ķekatas, skutelnieki, vastolōva, vecīši, Ziemassvētku čigāni un citas masku grupas no Bukmuižas, Ventspils, Kokneses, Vecsaules, Rīgas, Izvaltas, Vidrižiem, Katlakalna, Mālpils, Dagdas, Rēzeknes, Jēkabpils, Preiļiem un Līvāniem. Ciemos gaidām interesantas un savdabīgas grupas no Lietuvas un Igaunijas.

Lietuvu pārstāvēs Užgavēņa (meteņa) masku grupa no Kurtuvēniem. Šajā grupā ietilpst tādas maskas, kā kaņepe, speķis, velns, nāve, āzis, meita uz siena kaudzes un citas. Savukārt no Tallinas būs Igaunijā tipiska masku grupa – Mārtiņdienas ubagi, kas ciemojušies pa mājām vēlā rudenī, pārbaudot kārtību, tīrību un nesot svētību.

Festivāla programmā paredzēti masku gājieni ar īstiem rituāliem un norisēm lauku sētās, improvizētas masku izrādes Viesītes Kultūras namā, masku gājieni Viesītes ielās, Meteņa dzīšana un festivāla noslēguma rituāls Viesītes Aumaņu kalnā. Īpaši atraktīva un aizraujoša būs individuālo masku izrādīšanās, kur tradicionālās maskas rādīs savu darboties spēju mūsdienu mūzikas pavadījumā. Seminārā par masku tradīcijām piedalīsies viesis no Itālijas, antropologs, profesors Čezare Popi, kurš stāstīs un rādīs filmu par maskošanās tradīcijām Alpu un Balkānu reģionā. Par lietuviešu, igauņu un latviešu masku tradīcijām vēstīs etnologs, asociētais profesors Arūns Vaicekausks, folkloriste Ene Luka-Jegikjana un filozofe, masku pētniece Aīda Rancāne. Interesanta un izziņas bagāta solās būt masku meistarklase, kurā dažādu novadu grupas stāstīs par tradīcijām un demonstrēs masku gatavošanu. Turpat skatāma arī masku foto izstāde.

Ir, protams, vērts aizbraukt uz Riodežaneiro vai Venēciju, lai vērotu krāšņus un iespaidīgus karnevālus. Taču izrādās arī mums pašiem ir ļoti interesantas, daudzveidīgas, spilgtas un aizraujošas maskas un ar tām saistītās izdarības. Kā daudz kas Latvijā arī šīs vērtības nav līdz galam izzinātas un godā celtas. Festivāla divās dienās iespējams daudz ko uzzināt jaunu un sajust maskošanās maģijas noslēpumu. Izmantosim izdevību un ļausimies masku burvībai!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dobeles novada TIC
,


Jēkabpils novada TIC
,


Zemgales Tūrisma asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64487195sec.