Baltijas Grāmatu svētkos 2011 būs plaša kultūras programma

No 03.-06.03.2011 starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā grāmatu un izdevniecību izstādē “Baltijas Grāmatu svētki 2011” būs plaša un bagātīga kultūras programma, kuras interesantie notikumi pulcēs rakstniekus, tulkotājus, izdevējus, kultūras darbiniekus un lasītājus.

Izstādē viesosies pazīstami latviešu un ārzemju autori.

Izstādē viesosies populāri un iemīļoti latviešu un ārzemju autori. 3. martā notiks tikšanās ar kara vēsturnieku, žurnālistu un rakstnieku, daudzu starptautisku literāro balvu laureātu, akadēmiķi Maratu Kalandarovu, kas plašākai publikai prezentēs savu grāmatu “Vīza uz dzelmi”, atklājot patiesību par prāmja "Estonia" bojāeju.

Tāpat būs iespēja tikties ar grāmatas “Juris Podnieks. Vai viegli būt elkam?” autori Tatjanu Fastu un tulkotāju Gunitu Mežuli.

4. martā Ķīpsalā viesosies nīderlandiešu literāts Jans Brokens un stāstīs par savu tikko latviski izdoto pasaulslaveno romānu “Nelegālie pasažieri”, kā arī par savu jaunāko, Baltijas valstu kultūras personībām veltīto grāmatu “Baltijas dvēseles”.

4. martā notiks arī pasākums “Divas dzejnieces: paralēles un atšķirības”, kas veltīts Veltas Sniķeres 90. gadu jubilejai un Astrīdes Ivaskas 85. dzimšanas dienai. Klausīsimies dzeju un skatīsimies arī filmu fragmentus par Veltu Sniķeri un Astrīdi Ivasku.

Savukārt 5. martā plkst. 16.00 uz sarunu ar detektīvžanra lietpratējiem aicina trīs detektīvu rakstnieces Inga Jēruma, Aija Zuja un Dace Judina, psiholoģijas eksperte Ilze Veitnere un policijas ģenerālis Aloizs Blonskis. Kas par tipiem ir šī žanra darbu lasītāji un kāpēc viņi tā dara? Tas būs mēģinājums formulēt detektīvu rakstnieku sūtību: izklaidēt lasītāju vai arī atspoguļot sava laika reālijas, iekļaujot savos darbos apkārtējās vides un notikumu fragmentus, tā radot savdabīgu alternatīvo spoguļattēlu?

5. martā plkst. 17.00 ir iespēja tikties ar pirmā latviešu globālā trillera "Latvieši ir visur" autoru Otto Ozolu.Viņa grāmata ir interesants mēģinājums saistošā formā apkopot vairāk un mazāk zināmus faktus par latviešu lomu gan reģiona, gan arī visas pasaules notikumos, īpaši pēdējā gadsimta laikā.

Izstādē vērienīgu programmu ir sagatavojusi arī Liepājas pilsēta, kas savu grāmatu ražu rādīs sešos tematiskos blokos „Izglītība”, „Māksla”, „Literatūra”, „Fotogrāfija”, „Laika raksti” un „Vēsture”. Par Liepājas dažādību vēstīs liepājnieki, videosižeti un fotosižeti, skanot grupas „Credo” dziesmām.

Aktualitātes digitalizācijas jomā

3. martā izstādē notiks ARROW projekta prezentācija – diskusija par nezināmu autoru darbu digitalizāciju. Eiropas Savienības projekta ARROW nacionālais partneris no Latvijas ir Latvijas Grāmatnieku ģilde. Šis 2008. gada novembrī uzsāktais projekts ir vērsts uz to, lai noteiktu darba tiesību īpašniekus un noskaidrotu autortiesību statusu.

Izstādē nozares profesionāļi diskutēs arī par izdevējdarbību digitālajā laikmetā, par riskiem un iespējām.

Diena - veltīta Somijas literatūrai

4. marts – diena, kas veltīta Somijas literatūrai, Latvijas un Somijas kultūras attiecībām. Šajā dienā izstādē viesosies Somijas vēstniece Latvijā Marija Serēniusa (Maria Serenius). Latvijā labi pazīstamie somu rakstnieki Aino Havukainena un Sami Toivonens prezentēs savu jauno grāmatu bērniem “Tatu un Patu”. Izstādē ar saviem stāstiem par Somiju dalīsies rakstniece un tulkotāja Anna Žīgure un publicists Juka Rislaki.

Savukārt igauņu izcelsmes jaunā, ekscentriskā somu rakstniece Sofī Oksanena (Sofi Oksanen) prezentēs romānu “Attīrīšana”, kas 2010. gadā ir ieguvis Ziemeļu Padomes balvu literatūrā.

Iedvesmojoši pasākumi bērniem

Sestdien un svētdien “Baltijas Grāmatu svētkos” notiks vairāki pasākumi, kas veltīti pašiem mazākajiem lasītājiem.

5. marta rīta pusē bērni un grāmatu varoņi svinēs rakstnieka Jura Zvirgzdiņa dzimšanas dienu. Operas ceļojošo Pasaku Teicēju (Nauris Puntulis), Vīnes dziedošo pieminekli Augustiņu, Štrūdla kungu ar kanārijputniņūsām (Juris Ādamsons) un pašu Nakts karalieni no Mocarta operas „Burvju flauta” (Evita Raituma) ciemos atvedīs Vīnes zirdziņš (Dagne Reinika).

Veselu gadu Bērnu žūrija ir rūpīgi strādājusi un nominējusi populārākās bērnu grāmatas. To autori, ilustrētāji, tulkotāji un izdevēji tiks sveikti Lielajos lasīšanas svētkos, kas sāksies 5. martā plkst. 12.00.

Savukārt 5. martā plkst. 14.00 notiks igauņu rakstnieces Piretas Raudas grāmatas „Princese Skella un Leta kungs” atvēršana, kurā piedalīsies tulkotāja Maima Grīnberga un Jaunā Rīgas teātra aktieri. Jautrajā pasākumā grabēs kauli, skelets mainīs tērpus, bet bērni kopā ar mākslinieci Ūnu Laukmani varēs paši sev izgatavot mazus, šausmīgus suvenīrus ar grāmatas varoņu autogrāfiem.

Pārsteigumi sagaida arī tos, kurus interesē dzīve aiz redzamās realitātes robežām. Sestdien plkst. 15.00 „Zvaigzne ABC” prezentēs jaunās autores Lauras Dreižes romānu “Nepabeigtais skūpsts”, kā arī rakstnieces Lindas Nemieras aizraujošo modernās fantāzijas žanra romānu “Septiņi”. Izstādē apbalvos konkursa “Zvaigznes grāmata 2010. Latviešu oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem” uzvarētājus.

Svētdien, 6. martā, Ķīpsalā viesosies skolotājs Jāps un viņa autors Žaks Frīnss. Holandiešu rakstnieks Žaks Frīnss (Jacques Vriens), kura grāmata par skolotāju Jāpu guvusi panākumus šā gada Bērnu žūrijā, lieliski stāsta un dzied, bet tulkotāja Inese Paklone pratīs iztulkot pat dziedāto! Protams, ar savu autoru kopā būs arī pats skolotājs Jāps (Kaspars Znotiņš) un viņa Klase (Guna Zariņa). Jāpa stundā piedalīties šoreiz varēs visi gribētāji. Varbūt kāds pat izpelnīsies skolotāja Jāpa cukurpastilu!

6. martā no plkst. 14.00 līdz 15.00 izdevniecības „Liels un mazs” rīkotajā grāmatu stundā bērniem savus jaunākos darbus lasīs Inese Zandere un Juris Zvirgzdiņš.

Nacionālās bibliotēkas jaunumi

3. martā Latvijas Nacionālā bibliotēka prezentēs projektu „Zudusī Latvija”, kurš apvieno unikālu informāciju par zudušajām un izmaiņu skartajām Latvijas kultūrvēsturiskajām vērtībām. Tā satur digitalizētas senu zīmējumu kopijas, atklātnes un fotogrāfijas no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām un objektu aprakstus par arhitektūras un mākslas pieminekļiem, pilsētu un apdzīvotu vietu skatiem, sabiedriskajām ēkām u. c.

Tāpat tiks prezentēta kolekcija „Latviešu Dziesmu svētki (1864-1940)”, kas piedāvā iepazīties ar materiāliem par Dziesmu svētkiem, sākot no pirmajām dziesmu dienām Dikļos 1864. gadā līdz Latgales Dziesmu svētkiem 1940. gadā.

Visi interesenti izstādē ir aicināti apmeklēt Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas prezentāciju, kas notiks 3. martā plkst. 15.00.

Grāmatu mākslas konkursi un izstādes

“Baltijas Grāmatu svētkos 2011” Latvijas Grāmatizdevēju asociācija rīkos “Baltijas grāmatu mākslas konkursu”, kurā piedalīsies Latvijas, Igaunijas un Lietuvas skaistākās grāmatas. Ķīpsalā varēs aplūkot visu trīs valstu konkursā nominētās grāmatas īpaši izveidotā ekspozīcijā un novērtēt gan pašmāju, gan kaimiņu veikumu. Konkursa vērtēšanā piedalīsies starptautiska žūrija, kas savu vērtējumu paziņos izstādes pirmās dienas izskaņā, 3. martā.

Tāpat “Baltijas Grāmatu svētkos 2011” īpaši izveidotā ekspozīcijā būs skatāms arī grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele 2010” dalībnieku veikums.

Ķīpsalā varēs apskatīt arī Latvijas bērnu grāmatu mākslu 32 latviešu ilustratoru sniegumā izstādē ’”Uz Ķīpsalu ar koka zirdziņu”.

“Baltijas Grāmatu svētkos 2011” piedalīsies izdevniecības un grāmatu apgādi, kā arī grāmattirgotāji un ar grāmatniecību saistīti uzņēmumi. Daudzveidīgu grāmatu klāstu piedāvās tādas Latvijas izdevniecības kā “Antēra”, “Atēna”, “Avots”, “Daugava”, “Dienas Grāmata” “Jāņa Rozes apgāds”, “Jumava”, “Kontinents”, “Latvijas Grāmata”, “Latvijas Universitātes akadēmiskais apgāds”, “Madris”, “Nordik”, “Pētergailis”, “RaKa”, “Tapals”, “Valters un Rapa”, “Zinātne”, “Zvaigzne ABC” un citas. Turpinot iepriekšējos gados aizsākto un apmeklētāju atsaucību guvušo tradīciju, izstādē darbosies Grāmatu maiņas punkts, kas ikvienam grāmatu mīļotājam palīdzēs atrast sen kārotu grāmatu, uz Grāmatu maiņas punktu atnesot jau izlasītas vai sev vairs nevajadzīgas grāmatas.

“Baltijas Grāmatu svētkus” organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatnieku ģildi un Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

“Baltijas Grāmatu svētku 2011” darba laiks:

3.–5. marts 10.00–18.00

6. marts 10.00–17.00

Biļetes cena: Ls 0,50

Pensionāriem un invalīdiem, uzrādot apliecības, kā arī bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja izstādē ir bez maksas. Ar izstādes “Skola 2011” biļeti ieeja “Baltijas Grāmatu svētkos 2011” – bez maksas.

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā vienlaikus notiks starptautiskā izglītības izstāde “Skola 2011”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Kaļķu vārti
,


Rija Domus Hotel
,


Jūrmalas TIC
,


Dome Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53307986sec.