Tiek uzsāktas aizraujošas ekspedīcijas uz senajām kulta vietām

11.jūlijā, Talsu apkārtnē tika uzsākta pirmā ekspedīcija Kurzemē pa senajām kulta vietām Centrālbaltijas INTERREG IV A programmas finansētā projekta Senās Kulta Vietas - Baltijas Jūras Piekrastes Kopīgā Identitāte (CULT IDENTITY) ietvaros.

Ekspedīcija Kurzemes plānošanas reģiona projekta koordinatores Zandas Zeidakas vadībā šodien inspicēja šādus kulta vietu objektus: Galtenes Kaļķleju svētavotu, Mežītes bedrīšakmeni, Ratnieku elku kalnu, Odres velna akmeni, Odres upurozolu, Dižstendes bedrīšakmeni, Mežītes elku kalnu, Andumu upurozolu, Vanagkalnu, Mundigu upurozolu, Strazdes baznīckalnu un Ilbatu Zeltkalna bedrīšakmeni.

Ekspedīcijas laikā vēstures eksperts, Andris Grīnbergs inspicēja bedrīšakmeņus un to stāvokli un fiksēja jaunākos kulta senozolu mērījumus, bet tūrisma eksperts, Artis Gustovskis kopā ar Zandu Zeidaku fiksēja objektu gps koordinātes, klasificēja un ranžēja objektus pēc to veida, pieejamības un atpazīstamības, kā arī fotogrāfēja objektus un intervēja vietējos vēstures un teiku zinātājus. Projekta ietvaros tiek plānots ne tikai apzināt senās kulta vietas un ar tām saistīto informāciju, bet arī izstrādāt to apsaimniekošanas modeli, izveidot pilotmaršrutus, kā arī nodrošināt produkta un reģionu atpazīstamību, veicot dažādus mārketinga pasākumus. Ekspedīcijas dalībniekiem nācās inspicēt un pārbaudīt arī bedrīšu stāvokli kulta bedrīšakmeņiem: http://www.youtube.com/watch?v=fIwsPkunIVE.

Dodoties uz Mežītes Elku kalnu un bedrīšakmeni Mežītes pilskalna pakājē ekspedīcijas dalībnieki tikās un intervēja LU vēstures un filozofijas fakultātes mācībspēkus un studentus, kuri jau trešo vasaru profesora Andreja Vaska vadībā veica arheoloģiskos izrakumus Mežitu kapulaukā un citviet Mežītes pilskalna arheoloģisko pieminekļu kompleksā un dalījās savos jaunatklājumos. http://www.youtube.com/watch?v=98DzB-7Tx3U.

Izvirzīta hipotēze, ka Mežītes pilskalnā atradusies Castellatura Lodgiae, kura ir minēta kādā 1234.gada dokumentā par 25 arklu zemes izlēņošanu Rīgas Sv.Pētera baznīcai.

Tuvāko mēnešu laikā Kurzemes ekspedīcija veiks objektu apsekojumus ne tikai Talsu, bet arī Saldus, Kuldīgas, Ventspils un Liepājas apkārtnē kopumā ap 100 objektos. Ekspedīcijas tiek veiktas sadarbībā ar vietējiem tūrisma informācijas centru speciālistiem. Apzinoties mūsdienu tendences un problēmjautājumus, kas saistīti ar seno kulta vietu/ svētvietu apzināšanu un popularizēšanu, Centrālbaltijas INTERREG IV A programmas projekta CULT IDENTITY mērķis ir veicināt  tūrisma attīstību projekta aptvertajos reģionos, kā resursu izmantojot senās kulta vietas kā arī nemateriālo kultūras mantojumu, kas saistās ar šiem objektiem. Sadarbojoties ar dažādiem jomas ekspertiem, Kurzemes plānošanas reģions projekta ietvaros plāno apzināt pēc iespējas vairāk senās kulta vietas Kurzemē, kā arī padarīt  tās pieejamākas un saistošākas gan kurzemniekiem, gan arī reģiona viesiem. Vienlaicīgi tiek plānoti šo vietu aizsardzības un saglabāšanas pasākumi, akcentējot senā kultūrvēsturiskā mantojuma vērtību. Projekta CULT IDENTITY vadošie partneri ir Rīgas plānošanas reģions, piesaistot Vidzemes un Zemgales plānošanas reģionus. Kā ārvalstu partneri projektā piedalās Igaunijas nodibinājums Hiite Maja un Zviedrijas Gavleborgas novada muzejs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Estravel Latvia
,


SIXT Latvija
,


Nikos Travel
,


Kaļķu vārti
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17084289sec.