Kuldīgā rekonstruējot vēsturisko Baznīcas ielu atrasts lielgabarīta akmens

2011.gada 3.augustā, veicot ielu rekonstrukcijas darbus Kuldīgas vecpilsētas vēsturiskajā Baznīcas ielā, būvnieki izraka neparastu lielgabarīta akmeni. Akmens bija tik liels (~2m x 1,5m), ka standarta ekskavators to nevarēja izcelt. Kad akmens tika izcelts un novietots turpat blakus, dažādi specialisti izteica dažādus viedokļus.

Piesaistītie vēstures specialisti šobrīd nesteidzas ar secinājumiem, jo akmens atrasts ievērojami zemākā kultūras slānī zem pēdējo gadsimtu ielu seguma paliekām.

Notikuma vietā ieradušies rīkstnieki aicināja akmeni atstāt turpat, kur tas atrasts. Māris Puriņš un Arturs Višņevskis pastāstīja, ka, ņemot vērā, akmens formu un faktu, ka tas atrodas zem zināmā akmens bruģa, vēsturiskā ozolkoka ielu seguma un pat zem ogļu slāņa, tas liecinot par to, ka akmens atradies īpašā vietā ar noteiktu funkciju. Rīkstnieki pastāstīja, ka akmens augšdaļa ir aktīvā puse, kur enerģijas starojums tiek vērsts uz augšu, tāpēc būs ļoti svarīgi, kur akmeni novietos tālāk un pats galvenais,- kā novietos, jo ja akmenim sajauc aktīvās puses, tas var radīt lielas problēmas apkārtējai videi, jo senos laikos akmeņi tāpat kā svētbirzes bija ļoti smalki veidota informācijas sistēma, kas ļāva sazināties ne tikai ar skaņas un gaismas signāliem, bet arī ar āderu signāliem, par ko šobrīd tikpat kā nav saglābājusies nekāda informācija. Lai precizētu enerģētisko akmens vērtību un informāciju, tiek spriests par mērījumu veikšanu.

Atbildīgie vecpilsētas ielu rekonstrukcijas darbu arhitekti iesaka akmeni pagaidām novietot turpat tuvumā esošā atbilstošā vietā vecpilsētā, jo akmens pats par sevi tik vērā ņemamā izmērā ir apskates vērts objekts. Tiek diskutēts variants par akmens novietošanu turpat blakus esošās viesnīcas „Metropole” sētā.

Savukārt Kuldīgas pusmaratona iniciators un autors, Kuldīgas slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis (fotogrāfijā pie akmens) ierosina akmeni pagaidām nepārvietot, lai tas būtu turpat vecpilsētā, kur tas asociējas ar vietu, kur cēlies un ierādīt tam simbolisku jēgu, jo tieši šeit pie akmens pēc pāris dienām, šo Sestdien, 6.augustā būs starts ikgadējam SEB Kuldīgas pusmaratonam un akmens varētu dot enerģiju starptautiskajiem pusmaratona dalībniekiem tiekties uz jauniem rekordiem.

Kuldīgas novada dome šobrīd līdz precīzākas informācijas noskaidrošanai akmeni atstās turpat, kur atrasts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33833289sec.