Latgales Kultūrvēstures muzejā Jāņa Streiča izstāde «...kur basām kājām»

No 8.februāra līdz 3.martam Latgales Kultūrvēstures muzejā (1.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma plaši pazīstamā kinorežisora Jāņa Streiča pasteļu izstāde „...kur basām kājām”. Bērnības atmiņu ainiņas.

Izstādi atvērsim 8.februārī no plkst. 15:00, bet tikšanās ar mākslinieku Jāni Streiču plānota izstādes noslēgumā, kad kļūs jau mazliet siltāks, sekojiet informācijai!

Gaidot kinorežisora Jāņa Streiča izstādi, prātā uzreiz uzjundī daudzi izteicieni no viņa veidotajām kinofilmām, kas kļuvuši gandrīz par tautas folkloru - „Jo lielāks mākslinieks, jo lielāka pauze” (Teātris), „Interesanti man kā vēsturniecei”(Limuzīns Jāņu nakts krāsā), „Kurš gudruoks – zyrgs voi mašyna?”(Cilvēka bērns) u.c. Tāpat šķiet, katrs „vidējais latvietis”, kurš noskatās filmu „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” noteikti grib piepildīt tādu pašu sapni kā Lāsmiņa - aizbraukt uz Munameģi.

Šoreiz nekur nav jābrauc, jo Jānis Streičs dodas pie skatītājiem un pārsteidz nevis ar jaunu kinofilmu, bet ar savām pasteļgleznām, kurās skatāmas dzimtās Latgales ainavas.

Jau bērnībā un jaunībā J.Streičs vēlējies kļūt mākslinieks. Rēzeknes pedagoģiskās skolas zīmēšanas priekšmeta metodikas pasniedzējs Jakovs Beketovs viņam atklājis pirmos aroda noslēpumus un mudinājis mācīties tālāk, bet aizraušanās ar teātri guva virsroku un aizveda mākslinieku uz kino.

Ziemas spalgumā izstādes darbi ienes sauli gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, jo atmiņas par vietām, kur pagājusi mākslinieka bērnība un skolas gadi – mājas, kaimiņu sēta, skola, ceļš... – atainotas ar dziļu un patiesu sirdsmīlestību. Mākslinieks atzīst, ka cilvēka būtība un vērtība „...jāmeklē tur tālumā, aiz trejdeviņiem kalniem, kur basām kājām staigā bērnība.”

Jānis Streičs par bērnības atmiņām un savām gleznām runā dzejas vārdiem:

To vietu vairs nav,

Tikai vietu vārdi vēl skan,

Bet aiz vārdiem ainas,

Kas svešas man.

To vietu vairs nav,

Kur bizoju basām kājām,

Un ļaužu vairs nav,

Tie deportēti uz debesu mājām.

Jānis Streičs - kinorežisors, scenārists, aktieris, rakstnieks, gleznotājs, publicists un sabiedriskais darbinieks - dzimis 1936.gada 26.septembrī Preiļu pagasta Anspokos.

Pamatizglītību ieguvis Rušonas pagasta Gailīšu pamatskolā, absolvējis Rēzeknes pedagoģisko skolu(1955), strādājis par skolotāju un darbojies amatierteātrī - 1962. g. Rēzeknes Tautas teātrī iestudēja Gunāra Priedes lugu „Jaunākā brāļa vasara”.

Pēc dienesta devies uz Rīgu un 1959.gada vēlā rudenī, jau pēc eksāmeniem, uzņemts Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes režijas nodaļā.

Jāņa Streiča dzīves gājums un filmogrāfija: http://www.nfc.lv/lmdb/people/people.php?pep_id=129

FOTO: J.Streiča pasteļi no izstādes „...kur basām kājām“. Publicitātes foto

Izstāde atvērta:
Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00
Sestdien – 10:00-16:00
Svētdien, pirmdien – slēgta.

Ieejas maksa: skolēniem un studentiem Ls 0,20; pieaugušajiem Ls 0,40; pirmsskolas vecuma bērniem – brīva.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.53204393sec.