Kurzemē Cīravas apkārtnē atklāts vēl viens senais kulta akmens

2012.gada 12. martā, ekspedīcijas laikā pa senajām kulta vietām Centrālbaltijas INTERREG IV A programmas finansētā projekta “Senās Kulta Vietas - Baltijas Jūras Piekrastes Kopīgā Identitāte” (CULT IDENTITY) ietvaros, atklāja jaunu bedrīšakmeni Aizputes novada Cīravas pagastā, mežā pie Mūrniekiem.

Šajā vietā starp Dunalku un Cīravu līdz šim bija zināmi tikai divi senie kulta akmeņi un tagad nejauši tika atklāts vēl viens - Mūrnieku 3.bedrīšakmens. Jaunatklātā bedrīšakmens virsmā konstatētas trīs pārliecinošas un trīs mazāk izteiktas seno cilvēku ieveidotas bedrītes.
Ekspedīcijā piedalījās Latvijas Petroglifu centra pētnieki Juris Metums un Andris Grīnbergs un Kurzemes tūrisma asociācijas priekšsēdētājs Artis Gustovskis. Šajā dienā ekspedīcija kopumā apsekoja vairāk kā desmit objektus Grobiņas, Durbes un Aizputes novadā, to skaitā – Padambju bedrīšakmeni, Kapsēdes rudo akmeni, Kapsēdes dižakmeni, Dunalkas Elku kalnu, trīs Mūrnieku bedrīšakmeņus, Dižlāņu Elku kalnu, u.c. Tagad Latvijā zināmi jau 60 šādi bedrīšakmeņi - senākie cilvēku izveidotie dobumakmeņi, no kuriem gandrīz puse atrasti tieši Kurzemē.

Centrālbaltijas INTERREG IV A programmas projekta “CULT IDENTITY” mērķis ir veicināt tūrisma attīstību projekta aptvertajos reģionos, kā resursu izmantojot senās kulta vietas kā arī nemateriālo kultūras mantojumu, kas saistās ar šiem objektiem. Sadarbojoties ar dažādiem jomas ekspertiem, Kurzemes plānošanas reģions projekta ietvaros plāno apzināt pēc iespējas vairāk senās kulta vietas Kurzemē, kā arī padarīt tās pieejamākas un saistošākas gan kurzemniekiem, gan arī reģiona viesiem. Vienlaicīgi tiek plānoti šo vietu aizsardzības un saglabāšanas pasākumi, akcentējot senā kultūrvēsturiskā mantojuma vērtību. Projekta “CULT IDENTITY” vadošie partneri ir Rīgas plānošanas reģions, piesaistot Vidzemes un Zemgales plānošanas reģionus. Kā ārvalstu partneri projektā piedalās Igaunijas nodibinājums “Hiite Maja” un Zviedrijas Gavleborgas novada muzejs.

Papildus informācija:

par Mūrnieku bedrīšakmeni: Andris Grīnbergs

Latvijas Petroglifu centrs
www.petroglifi.lv
T.: 29246928.

www.facebook.com/Cultidentity

www.youtube.com/watch?v=fIwsPkunIVE

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54207802sec.