Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstāde «Jūgendstila mode»

Jūgendstila mode

Izstāde no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva (Parīze) tērpu kolekcijas

2012. gada 16. jūnijs – 28. oktobris

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs / Lielā zāle

Skārņu iela 10/20, Rīga

Preses konference, kolekcionāra A. Vasiļjeva tikšanās ar mediju pārstāvjiem

2012. gada 14. jūnijā plkst. 13.00. 

Dalībnieku reģistrācija: plkst. 12.30–13.00.

Izstādes atklāšana 2012. gada 14. jūnijā plkst. 17.00 (ieeja TIKAI ar ielūgumiem!). 

APMEKLĒTĀJIEM IZSTĀDE ATVĒRTA NO 16.06.2012.

No 2012. gada 16. jūnija līdz 28. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) būs apskatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde no Parīzes „Jūgendstila mode”.

Rīgā, kas ir viena no jūgendstila galvaspilsētām, pirmo reizi tiek plānota vērienīga 20. gadsimta sākuma modei veltīta izstāde. Jūgendstila periods attiecināms uz laika posmu no 1890. līdz 1914. gadam. Šis ir tā sauktais La Belle Époque periods, kad Eiropas sabiedrība nepazina lielus karus, revolūcijas un politiskus satricinājumus. Jaunās estētikas iespaidā, kas apvienoja mīlestību uz dabu un japānismam raksturīgo asimetrisko ornamentu, viduslaiku formas elementus ar tā saucamo trešā rokoko stilu, dzimst absolūti jauns un unikāls stils – jūgendstils, kas tā laika Krievijas impērijas bagātākajā tirdzniecības un rūpniecības centrā Rīgā atrada labvēlīgu attīstības vidi.

„Skaistā laikmeta” mode formējās Parīzē, 1900. gada Starptautiskās izstādes iespaidā. Tā cildināja sievieti, tās tievo, korsetē iejozto vidukli, garos, nārām līdzīgos matus un plūstošās, ilgu pilnās kustības.

Izstādē eksponēti 70 izcili jūgendstila perioda tērpi, kurus veidojuši tā laika ievērojamie modes nami – Worth, Doucet, Paguin, Drecoll, Rouff, Poiret, Babani, Fortuny u.c. Tērpi demonstrē Latvijas publikai lieliskus audumus, piegriezumu, mežģīnes, izšuvumus, aplikācijas.

Kā allaž izstādi papildina liels modes aksesuāru skaits no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas: vēdekļi, somiņas, apavi, lietussargi, cimdi, smaržu flakoni, juvelieru izstrādājumi un citi 19. un 20. gadsimta mijas sieviešu un vīriešu modes aksesuāri, kas uzskatāmi stāstīs par jūgendstila līnijas iespaidu uz šī perioda priekšmetu un modes pasauli, kas radīja tik ļoti daudz skaistuma.

Jūgendstila laikmeta vēsturiskās atmosfēras veidošanā ekspozīcijā piedalās arī lielformāta tā laika modes fotogrāfijas, gleznoti portreti, mēbeles, lampas un keramikas priekšmeti, kas harmoniski saskan ar šī elegantā un stilīgā perioda tērpiem.

Visi izstādes eksponāti rīdziniekiem un Latvijas galvaspilsētas viesiem būs absolūti jauni. Kaut arī kolekcijas īpašnieks atsevišķus tērpus ir eksponējis izstādēs Parīzē, Tokijā, Stambulā, Sidnejā, Santjago, Honkongā, Venēcijā, šāda mēroga izstāde ir savā ziņā pirmizrāde.

DAŽI ALEKSANDRA VASIĻJEVA BIOGRĀFISKIE DATI

Aleksandrs Vasiļjevs (Александр Васильев) dzimis 1958. gada 8. decembrī Maskavā pazīstamu teātra mākslinieku ģimenē, 1982. gadā pārcēlās uz Parīzi. 25 pasaules valstīs A. Vasiļjevs radījis vairāk nekā 100 dekorācijas vadošo teātru baletiem un operām, kā arī daudziem pazīstamiem teātru uzvedumiem un filmām. Ar viņu ir sadarbojušies Théâtre du Rond-Point, teātri Le Lucernaire un Cartoucherie, Bastīlijas operas studija Parīzē, Avinjonas festivāls, Ballet du Nord, Jaunais Francijas balets, Versaļas Karaliskā opera, Nacionālais teātris Londonā, Skotijas balets Glāzgovā, Flandrijas Karaliskais balets, Oija Masako balets Osakā, Asami Maki balets Tokijā, Nevadas balets, Santjago Operas un baleta teātris, kā arī daudzi citi.

Aleksandrs Vasiļjevs kā vieslektors lasa lekcijas par modes vēstures un skatuves dizaina tēmām 4 valodās daudzās pasaules koledžās un universitātēs, vada meistarklases un kursus Krievijas universitātēs un koledžās.

Aleksandrs Vasiļjevs ir daudzu grāmatu autors, strādājis kā žurnālu „Vogue” un „Harper’s Bazzar”” krievu valodas izdevumu speciālais korespondents Parīzē. Kopš 2000. gada A. Vasiļjeva vadībā Samārā notiek modes festivāls „Aleksandra Vasiļjeva Volgas sezonas”. No 2002. gada viņš piedalās televīzijas raidījumu veidošanā, ir to autors un vadītājs. 2003. gada oktobrī Maskavā tika atklāta dizaina studija „Aleksandra Vasiļjeva interjeri”.

Par krievu mākslas propagandu Aleksandrs Vasiļjevs apbalvots ar S. P. Djagiļeva medaļu, V. Ņižinska medaļu, ordeni „Mecenāts” un Krievijas Mākslas akadēmijas Zelta medaļu. Viņš ir divkārtējs Turcijas „Tobab” prēmijas laureāts. 2010. gadā The World Fashion Awards ir prēmējis A. Vasiļjevu kā „2010. gada modes leģendu” par nopelniem modes vēstures jomā.

 

IZSTĀDES KURATORS:

Aleksandrs Vasiļjevs, Parīze, I: www.vassiliev.com

SAISTĪTIE PASĀKUMI:

* 27. jūnijā plkst. 17.00 Sarunas muzejā”:

tikšanās ar izstādes kuratori Alīdu Krēsliņu

* 5. septembrī plkst. 17.00 Lekcija „Jūgendstils Rīgā”:

tikai daži laikmeti Rīgas attīstībā ir atstājuši tik paliekošas liecības kā 19. un 20. gs. mija, kad arhitektūrā ienāca jūgendstils. Lekcija iepazīstina ar Rīgas jūgendstila vēsturi, ievērojamākajām jūgendstila ēkām pilsētā, to arhitektiem un iemītniekiem. Lekciju lasa mākslas zinātniece, asociētā profesore Silvija Grosa.

* 5. septembrī plkst. 18.00 Lekcija „Ieskats jūgendstila rotu dizainā”:

lekciju lasa mākslas zinātniece, asociētā profesore Silvija Grosa.

* 8. septembrī plkst. 12.00 Jūgendstila rotu darbnīca”:

vadoties pēc skicēm tiks izgatavota rota – piespraude vai auskari no sutažas lentēm, apgūstot sutažu lentīšu šūšanu, iestrādājot plakanos akmeņus, pērles un aizdari. Vada māksliniece Inga Priedīte.

* 12. septembrī plkst. 17.00 Lekcija „Jūgendstila interjers īres namos un izklaides vietās”:

par jūgendstila laiku un telpu Latvijā paudīs savu viedokli mākslas zinātniece Vita Banga, eksperte sabiedrisko telpu interjeros. Vita Banga piedāvās savu vērojumu par modernas sievietes tēlu 20. gs. sākumā un jauno mājokļa stilu Latvijā.

* 19. septembrī plkst. 17.00 Lekcija „Modernas sievietes tēls 20. gs. sākuma Rīgā”: lekciju lasa mākslas zinātniece Vita Banga.

* 26. septembrī plkst. 17.00 Lekcija „Emīls Galē un brāļi Domi – jūgendstila stikla mākslas virtuozi”:

ar Emīla Galē vārdu saistās vāzes no daudzslāņaina stikla ar reljefiem ziedu rotājumiem. Galē radījis īpašu žanru „runājošais stikls”, iegravējot stiklā iemīļoto franču simbolisma autoru dzejas rindas. Lekciju lasa mākslas zinātniece, asociētā profesore Silvija Grosa.

* 3. oktobrī plkst. 17.00 Lekcija „Stikla māksla Latvijā 20. gs. sākumā”: lekciju lasa Ilona Audere.

* 10. oktobrī plkst. 17.00 Lekcija „Jūgendstila laikmets. Mode. Sabiedrība”: lekciju lasa Edīte Parute.

* 17. oktobrī plkst. 17.00 Lekcija „Dāmu apavi vēstures spogulī. 1890–1914”: lekciju lasa Elīna Kalniņa.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu iela 10/20)

DARBA LAIKS:

Katru dienu 11.00–17.00, kase 11.00–16.45

Trešdienās 11.00–19.00, kase 11.00–18.45

Pirmdienās slēgts

BIĻEŠU CENAS:

Pieaugušie: LVL 3,00

Skolēni, studenti, pensionāri: LVL 1,50

 

Tiks izdota Aleksandra Vasiļjeva otrā grāmata latviešu valodā “Modes likteņi”

Grāmatā, kura klajā nāks jūnija sākumā, apkopoti aizraujoši raksti par modes vēsturi visā tās priekšmetiskajā daudzveidībā — no Senās Ēģiptes līdz mūsdienu Krievijai. Grāmatu izdod apgāds “Jumava”, un tā būs nopērkama grāmatnīcās visā Latvijā.

Tie ir leģendāri modes dizaineri, mākslinieki, aktieri un citu izcili cilvēki, kas ir saistīti ar modi, saviļņojošie likteņstāsti, stāsti par modes radītājiem to visplašākajā nozīmē — no Koko Šaneles un Elzas Skjaparelli līdz mēmā kino un baleta zvaigznēm un mūsdienu bohēmai.

Mode nav vienkārši profesija un autora personiskais liktenis, tas ir iemesls pārdomām par mākslas likteņiem, par cilvēku likteņiem, par valstu likteņiem. Aiz katra raksta ir milzu interese pret dzīvi visās tās izpausmēs un mīlestība pret savu lietu un saviem varoņiem. Aleksandram Vasiļjevam, kurš jau sen ir kļuvis par pasaules pilsoni, nav vienaldzīgi, kā izskatās...

Slavenais modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs paver lasītājiem spilgtu pasaules ainavu, kur savijās lietu un cilvēku likteņi.

Aleksandrs Vasiļjevs ir pazīstamais modes vēsturnieks, interjeru dekorators, scenogrāfs, populāru grāmatu un rakstu autors, izcils lektors un kolekcionārs. Dzimis 1958. gada 8. decembrī Maskavā pazīstamu teātra mākslinieku ģimenē, 1982. gadā pārcēlās uz Parīzi. 25 pasaules valstīs A.Vasiļjevs radījis vairāk nekā 100 dekorācijas vadošo teātru baletiem un operām, kā arī daudziem pazīstamiem teātru uzvedumiem un filmām. Aleksandrs Vasiļjevs kā vieslektors lasa lekcijas par modes vēstures un skatuves dizaina tēmām 4 valodās daudzās pasaules koledžās un universitātēs, vada meistarklases un kursus Krievijas universitātēs un koledžās. Viņš ir daudzu grāmatu autors, strādājis par žurnālu Vogue un Harper's Bazzar krievu valodas izdevumu speciālo korespondentu Parīzē.

Arī Latvijā spilgtais modes mākslinieks sabiedrībai jau ir labi pazīstams. Vasiļjevs regulāri Rīgā viesojās ar savām lekcijām, kuras pulcē daudzus interesentus un ir ļoti labi apmeklētas. Pērn latviski tika izdota viņa grāmata “Es esmu modē”, kura ieguva nedalītas lasītāju simpātijas.

“Ļoti priecājos, ka esam aizsākuši ciešu sadarbību un manus tekstus varēs iepazīt plašāks ārzemju lasītāju loks, ka beidzot latvietes un latvieši, kas interesējas par modi, varēs to izzināt dziļāk un vispusīgāk.”

Aleksandrs Vasiļjevs

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
Latvija 20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.70603204sec.