Tirzas PSRS ekspozīcijas izveide sākusies kā spēle, ložņājot par bēniņiem

Izdzirdot jautājumu par tūrisma iespējām Gulbenes novadā, teju ikviens vispirms nosauks bānīti, kas savieno Gulbeni ar Alūksni. Taču kāds ļoti interesants objekts Gulbenes novada Tirzā vēl daudziem ir nezināms un neiepazīts. Par ko mēs šeit runājam? Tā ir Tirzas PSRS ekspozīcija, ar kuru Travelnews.lv lasītājus iepazīstina vadītāja Svetlana Ziepniece.

25 kilometrus no Gulbenes centra , bijušā kolhoza "Ļeņina ceļš" telpās, apmeklētājiem ir iespēja izjust PSRS laika gaisotni interaktīvās nodarbībās, veidojot leģendas par vēstures liecībām, piedaloties kora dziedāšanā, dejojot "letkisu", taisot papīra lidmašīnas un "hlapuškas".

Ideja radusies, viesojoties Lietuvas Grūtu parkā

Nenoliedzami, Padomju laiks un notikumi mūsdienās tiek uztverti ļoti dalīti, tāpēc pārsteidz šāda ideja – apkopot šī laika liecības un pievērst īpašu vērību. Svetlana: "Bijām ekskursijā Lietuvā, un tur apmeklējām šādu ekspozīciju Grūtu parkā. Toreiz pārņēma ļoti divējādas sajūtas – no vienas puses tas bija gana šausminoši un nepatīkami. No otras – jaunajā tūkstošgadē bijām novērojuši, ka cilvēki ļoti bezrūpīgi sviež ārā aizgājušā laika lietas un liecības, tāpēc sagribējās saglabāt vēsturisko materiālu, tikai padarīt to daudz patīkamāku un interesantāku arī pie mums – Latvijā."

Viss sākās kā rotaļa

Un tā 2005. gadā, bez jebkādas vīzijas par muzeju, entuziastu bariņš ar Svetlanu priekšgalā uzsāka tādu kā spēli, ekspedīciju ar mērķi atrast un savākt visdažādākās Padomju laika liecības, ko varēja piedāvāt pašu un citu Latvijas ģimeņu krājumi. "Tie bija tikai skolēni, studenti un viņu vecāki, kas sākumā tiešām tikai izklaidējās – ložņāja pa bēniņiem, pagrabiem, graustiem... Bet atradumi sāka krāties un nāca vajadzība pēc vietas, kur to novietot. Ja sākumā pagasta padome atļāva mums it kā "paspēlēties", tad nu jau tas izvērties par apmeklētu tūrisma objektu ar piecām zālēm," atklāj Svetlana.

Brīvprātīgi nodarbināta komanda izveidoja PSRS perioda vēstures liecību ekspozīciju 2005. gadā. Bijušā kolhoza telpās viss palicis kā atstāts, vēl tagad tur virmo īpašais Padomju gaiss un vilina tūristu grupas gan ekskursijās, gan svinēt dzimšanas dienas. Kāpēc cilvēkiem tas viss interesē? Tas nav vienkārši muzejs, kam izskriet cauri, bet gan interaktīva iejušanās laikā, kad galvenā mērķauditorija pat nebija dzimusi. Kā saka Svetlana – vēsturi var mācīt arī neuzbāzīgi.

Kopā nolēmām sniegt īsu ekskursiju visās ekspozīcijas piecās telpās, un kas zina, varbūt atgriezties pagātnē sagribēsies arī lasītājam.

Padomju skolu aprīkojums un klase – bērniem ir iespēja apgūt propogandas laika saukļus un galvenos autorus, bet pieaugušajiem tiek organizēti diskusiju cēlieni "Ceļojums uz bērnības zemi".

50. – 60. gadu stila dzīvojamā istaba, kur blāvi apgaismotā telpā izkārtots galdiņš, dīvāns, pa kādam krēslam, radio un televizors.

Tehnikas ekspozīcija – šeit atradīsiet visdažādākos primitīvos sadzīves un elektronikas modeļus – televizorus, fotoaparātus, veļasmašīnu "Rīga", pienotavas ražošanas iekārtas, 23 radio aparātus un daudz ko citu.

Tematiskās izstādes un apģērbi – tematiskās izstādes par deportācijām, Ādolfu Lāci, kā arī karavīru šineļi un formas.

Lielā zāle sadalīta blokos – Tirzas lauku slimnīcā bērni tiek biedēti ar atsperu gultām un zobārsta urbi; Lauku veikalā "Nr.65" var "iegādāties" maizi, sāli, siļķes bundžās un citu pārtiku.


Lielākā grupa, kas vienlaicīgi ielaista muzejā, sasniegusi 50 cilvēkus robežu. "Arī ar tik lielu skaitu mēs piecatā brīvi tiekam galā. Ekskursija ilgst vidēji pusotru stundu. Pieaugušie mēdz iekļaut mūs pat savās dzimšanas dienas svinībās. Tad cienājam ar ķilavu maizītēm, veikalā nopērkam visu vajadzīgo un nobeigumā visi uzdancojam arī labi zināmo deju ar slotu," atceras vadītāja.

Pēc visa, ko uzzināju, esmu diezgan krasi mainījusi skepsi par šādu vidi kā jautru ekskursantu galamērķi. Varbūt par to var strīdēties Padomju laiku piedzīvojušie, taču bērniem un pusaudžiem šis noteikti ir viens no veiksmīgākajiem vēstures apgūšanas veidiem. Lasītājus aicinām pēc ciemošanās Tirzā sūtīt atsauksmes!

Raksts tapis sadarbībā ar www.gulbene.lv/tourism


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Gulbenes novada TIC
,


Alūksnes TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.07808495sec.