Gan vietējie, gan ārvalstu tūristi labprātāk apmeklē Jūrmalu

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajiem datiem par Jūrmalas naktsmītnēm, 2014. gadā Jūrmalu apmeklējuši par 17,4% vairāk tūristu nekā iepriekšējā gadā. Nakšņojušo tūristu skaits kūrortpilsētā sasniedzis 179 tūkstošus, kas ir par 31 tūkstoti vairāk nekā 2013. gadā. Pērn Jūrmala bijusi otra ārvalstu tūristu iecienītākā Latvijas pilsēta – kūrortpilsētu par galamērķi izvēlējušies 8,9% no kopējā ārvalstu viesu skaita valstī.

No kopējā tūristu skaita kūrortpilsētā 71% bijuši ārvalstu viesi, savukārt 29% – Latvijas iedzīvotāji. Pērn Jūrmalā vietējo viesu skaits pieaudzis par 25%, sasniedzot 52 tūkstošus. Pirmās vietas apmeklējuma ziņā tradicionāli ieņem Jūrmalai stratēģiski nozīmīgie tūrisma tirgi, kam seko stratēģiski potenciālie tirgi. Lielākais ārvalstu tūrisma tirgus ir Krievija ar 7% pieaugumu (34% no kopējo viesu skaita) kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva ar 20% pieaugumu, Vācija ar 40% pieaugumu, Baltkrievija ar 13% pieaugumu. Nozīmīgu ārvalstu tūristu daļu veido viesi no Skandināvijas valstīm, šajā valstu grupā vislielākais viesu skaita pieaugums ir bijis no Somijas (pieaugums 25%). Viesu skaits no Ukrainas Jūrmalā pērn pieaudzis par 32%.

''Pateicoties pašvaldības un uzņēmēju mērķtiecīgi īstenotajām tūrisma politikas un mārketinga aktivitātēm, arvien vairāk jūtama sezonalitātes iespaida mazināšanās, turklāt pēdējos divus gadus tūristu skaits Jūrmalā ir ievērojami pārsniedzis rādītājus, kādi bija pirmskrīzes periodā. Protams, siltajā sezonā kūrortpilsēta ir pieprasītāka nekā ziemā, bet tūristu skaits pēdējos piecus gadus pieaug arī gada aukstajos mēnešos,'' saka Gatis Truksnis, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs. ''Tūristu skaita pieaugums ir likumsakarīgs vairāku stratēģisku pasākumu kopuma rezultāts – aktīvi attīstīts darījumu un veselības tūrisma piedāvājums, plānotas un veiktas intensīvas tūrisma mārketinga aktivitātes.''

Kūrortpilsētas viesi visvairāk izvēlējušies palikt kūrortviesnīcās un kūrorta rehabilitācijas centros (51,5%), viesnīcās (40%). Savukārt viesu namos apmetušies 4% viesu un kempingos – 4,5%. Vislielākais noslogojums visās tūrisma mītnēs bijis jūlijā un augustā.

''Galvenie priekšnoteikumi tam, ka arvien pieaug tūristu skaits Jūrmalas kūrortpilsētā vasarā un ārpus vasaras perioda, ir kvalitatīvu komplekso tūrisma pakalpojumu piedāvājums veselības un darījumu tūrisma jomā, dažādība, darbs ar specifiskām, segmentētām tūrisma mērķgrupām saskaņā ar Eiropas aktuālajām tendencēm veselības tūrisma jomā, kā arī vēsturiskās kūrortpilsētas tradīcijas, dabas resursi un izdevīgais ģeogrāfiskais izvietojums,'' skaidro Gunta Ušpele, Jūrmalas pilsētas domes Tūrisma nodaļas vadītāja. Jūrmalas uzņēmēji attīsta savu darbību, un pilsētas viesiem Jūrmalas piedāvājums kļūst arvien pievilcīgāks visas sezonas garumā. Piemēram, šogad ''Kurshi Hotel'' plāno atklāt jaunu SPA centru, sanatorija ''Jantarnij bereg'' rekonstruē daļu numuru, ''Baltic Beach hotel'' arvien vairāk paplašina medicīniskā SPA daļu, paplašinās arī Jūrmalas slimnīca – 4.stāvs tiek pārbūvēts, paplašinot daudzu ārvalstnieku, arī rīdzinieku iecienīto Dzemdību nodaļu. Atklātas divas augstākās klases segmenta apartamentu viesnīcas ''Wooden Villa'' Dzintaros un ''Sonia Apartments'' Bulduros – ģimenēm ar bērniem.

Visvairāk tūristu Jūrmalu apmeklējuši siltākajā gada periodā – 27,40% viesu Jūrmalu apmeklē no aprīļa līdz jūnijam, 35,38% – no jūlija līdz septembrim. Piektdaļa jeb 20% viesu apmeklējuši Jūrmalu gada pēdējos trīs mēnešos, 17% – gada pirmajā ceturksnī no janvāra līdz martam. 2014. gada ceturtajā ceturksnī (no oktobra līdz decembrim) nakšņojušo pilsētas viesu skaits palielinājies par 15,4%, sasniedzot 36,5 tūkstošus.

Vidējais laiks skaits, ko tūristi pavada Jūrmalā, ir trīs diennaktis. Visilgāk pilsētā uzturas viesi no Baltkrievijas (10 dienas). Ceļotāji no Latvijas Jūrmalā pavada vidēji trīs diennaktis, no Izraēlas – sešas, Vācijas – četras, no Krievijas – vidēji trīs diennaktis, no Igaunijas, Lietuvas, Anglijas, Norvēģijas, Somijas, Ukrainas, Zviedrijas, Uzbekistānas – divas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 26.04.2024 Rallistu ielas stāsti Talsu novada TIC
25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par | Skatīt vairāk
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18004704sec.