Joprojām iespējams apmeklēt Raiņa un Aspazijas jubilejas pasākumus

Ar dažādiem pasākumiem turpinās Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada programma “Pastāvēs, kas pārvērtīsies!” Vēl tikai līdz 15. augustam norisinās akcija “Rainis un Aspazija klauvē!”, rosinot apmeklēt ne tikai ar Raini un Aspaziju saistītās piemiņas vietas, bet arī citu latviešu rakstnieku memoriālos muzejus.

Vairāk par akciju - http://bit.ly/1MncP0d

Vasaras vakaros aicinām apmeklēt sabiedriskās kustības “Mans Doms” sadarbībā ar Nacionālo Kino centru rīkotos brīvdabas kinoseansos Rīgas Doma dārzā. Plašāk – www.aspazijarainis.lv/brivdabas-kino-divi-dzejnieki-doma-darza.

Savukārt 2. augustā īpašs notikums - operas “Zelta zirgs” iestudējumu Siguldas opermūzikas svētkos.

2014. gadā pavasarī pēc Kultūras ministrijas darba grupas Raiņa un Aspazijas jubilejas gada īstenošanai ierosinājuma Nacionālā kultūras padome vienojās 2015. gadu pasludināt par Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu, rosinot valsts, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas iesaistīties tā norisē ar iniciatīvām, plānojot un īstenojot pasākumus un citas aktivitātes Raiņa un Aspazijas personību un viņu radītā kultūras mantojuma aktualizēšanai. Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja ir ietverta UNESCO svinamo dienu kalendārā.

Par godu Raiņa un Aspazijas 150. dzimšanas dienai Latvijas Rakstnieku savienība ir izveidojusi pasākumu programmu “Pastāvēs, kas pārvērtīsies”. Programmas “Pastāvēs, kas pārvērtīsies” informatīvie atbalstītāji: “Kultūras Diena”, “Latvijas Avīze”, portāls “Delfi”, interneta žurnāls “Satori”, portāls “Tvnet” un “Draugiem.lv”.

“Zelta zirgs” Siguldas opermūzikas svētkos

Siguldas pilsdrupu estrādē 1. augustā plkst. 21.00 izskanēs Arvīda Žilinska operas „Zelta zirgs” oriģināliestudējums.

Tas būs XXIII Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētku (31.07.-02.08.2015.) centrālais notikums. Ar šo iestudējumu svētku organizatori šogad vēlas godināt četrkāršu jubileju – Rainim – 150, komponistam Arvīdam Žilinskim – 110, operas „Zelta zirgs” pirmizrādei – 50, bet Antiņa lomas izpildītājam tenoram Jānim Zāberam – 80 gadu.

Režisors – Guntis Gailītis, diriģents – Atvars Lakstīgala. Galvenajās lomās: Antiņš – Jānis Kurševs, Saulcerīte – Jolanta Strikaite. Baltais tēvs – Jānis Apeinis, Melnais Princis – Andris Ludvigs, lomās – Juris Ādamsons, Andris Lapiņš, Kristīne Gailīte, Aira Rūrāne, Irma Pavasare, Krišjānis Norvelis u.c. Scenogrāfija un tērpi Krista un Reinis Dzudzilo.

Biļetes nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs. Biļešu cena 30 vai 40 eiro.

MUZEJI

Dzīvoklis. 16. Elza Rozenberga. Klauvēt!”
A.Upīša memoriālajā muzejs, Brīvības ielā 38–4, Rīgā
līdz 21. augustam

Izstāde “Dzīvoklis Nr. 16. Elza Rozenberga. Klauvēt!” ir cikla „Dzīves telpa. Nams Brīvības ielā 38 – ievērojamu personību mājvieta gadsimta šķērsgriezumā” turpinājums. Tā vēsta par īso laika posmu, kas Brīvības ielas 38 namā bija apmetusies dzejniece un dramaturģe Elza Rozenberga.

MĀKSLA

JRRMV audzēkņu mākslas darbu izstāde “Rainis un Aspazija”
Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Alberta ielā 12-9, Rīgā
līdz 31. augustam

Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas (JRRMV) audzēkņu mākslas darbu izstāde veltīta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai un atspoguļo abu rakstnieku nozīmi, bagāto literāro mantojumu un personības iezīmes jauniešu skatījumā. 

Izstāde “Aspazijas un Raiņa tēli un transformācijas”
LKA E. Smiļģa Teātra muzejs,
E. Smiļģa ielā 37/39, Rīgā
līdz 11. septembrim

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā atklāta projekta “Aspazijas un Raiņa tēli un transformācijas” scenogrāfijas studentu mākslas objektu trešā kārta.
Šoreiz objekti uzdod jautājumā - kā Rainis iedvesmojās? Muzejs piedāvā nostāties zem Raiņa „Iedvesmas spaiņa” un tikt apgaismots. Objekts „Pieraksts pie Ārijas” ir durvis, pie kurām var pieklauvēt, bet tās tā arī nekad neatveras. Muzeja apmeklējuma laikā jāieklausās, varbūt varēs sadzirdēt Aspazijas un Raiņa sasaukšanos. Vieni no izaicinošākajiem objektiem divi plakāti, kas ir asociatīvas pārdomas par Raini – vai tas ir aktuāli joprojām, jeb tomēr tikai bērnībā, kad bija jālasa obligātā literatūra?

Izstāžu cikls “Es zinu, jūs, pusvientulīgie garā”
Valkas pilsētas kultūras nams, E. Dārziņa ielā 8, Valkā
No 1. maija līdz 30. septembrim

Valkas pilsētas kultūras nama izstāžu zālēs norisināsies Starptautiskā mākslas un kultūras biennāle “Dzīve”, kuras laikā atklās apjomīgu laikmetīgās mākslas izstādi “Es zinu, jūs, pusvientulīgie garā.” Biennāles kurators Aivars Ikšelis.

Izstāžu kompozīcija būs veidota kā pētījums, kura pamattēma – aktualizēt latviešu literātu un politiķu Raiņa un Aspazijas biogrāfijas metus, viņu personības un ieguldījumu kultūrā, būvējot vai nojaucot robežas starp izdomājumiem un īstenību.

Šajā starptautiskajā izstāžu projektā piedalīsies mākslinieki no Igaunijas, Lietuvas, Francijas, Krievijas, Ungārijas un Latvijas, izstādes pētījumu tēmas atklājot ar gleznu, grafiku, porcelāna darbu, tērpu ekspozīciju un instalāciju palīdzību.

Ulda Čamana gleznu izstāde “Pārnesums gaismā” Valkas pilsētas kultūras namā līdz 30. septembrim

Laikmetīgās mākslas izstāde “Tālas noskaņas zilā vakarā” Cēsu Mākslas festivālā
Cēsu vecajā alus brūzī, Lenču ielā 9/11, Cēsis
Līdz 9. augustam

Cēsu Mākslas festivāla ietvaros aplūkojama laikmetīgās mākslas izstāde “Tālas noskaņas zilā vakarā”.  Izstādes kuratore ir Inga Šteimane, kura veidojusi arī Dubultu stacijā aplūkojamo izstādi “Man sirdī tīģer’s”.

Izstādē piedalās Baltijas un Ziemeļvalstu mākslinieki Juga Barilaite (Lietuva), Tomass Bēlings (Vācija) Margreta H Blondala (Islande), Elīna Brotherusa (Somija/Francija), Merike Estna (Igaunija/Lielbritānija), Miķelis Fišers (Latvija), Ane Graffa (Norvēģija), Maija Hirvanena (Somija), Sofija Hultiena (Zviedrija), Stens Āre Sandbeks (Norvēģija), Bolatta Sīlis-Hīga (Dānija/Grenlande), Emīlija Škarnulite (Lietuva/Norvēģija), Marguss Tamms un Marta Stratskas (Igaunija), Arturs Virtmanis (Latvija/ASV).

Tālas noskaņas zilā vakarā” ir krāsains nosaukums, izstādes programma un reizē parole, kas norāda uz Raini – izcilu latviešu dzejnieku, valodas veidotāju, sociāldemokrātisku publicistu un politiķi,” raksta izstādes kuratore. Viņa uzsver, lai arī nosaukuma izvēle ir zināms reveranss Raiņa un viņa dzīvesbiedres, dzejnieces Aspazijas, gadam Latvijā, ko šogad plaši svin par godu abu simt piecdesmitgadei, izstādei ir savi patstāvīgi mērķi un tā neilustrē Raini. Tomēr „Tālas noskaņas zilā vakarā” nav tikai skaista izlīdzēšanās ar skanīgiem vārdiem. Mūsdienu aktualitātes nosaukumu padara par konkrētu zīmi,” par izstādi raksta kuratore.

Plašāka informācija www.cesufestivals.lv.

CITAS INICIATĪVAS

Brīvdabas kino “Divi dzejnieki Doma dārzā”
Rīgas Doma dārzs, Herdera laukums 6, Rīga
23. jūlijā un 30. jūlijā plkst. 22.30

Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar sabiedrisko kustību “Mans Doms” piedāvā unikālu iespēju skatīt abus lielos dzejniekus uz ekrāna neierastā formātā – brīvā dabā, vasaras vakaru kinoseansos Doma dārzā jūlija un augusta ceturtdienās.

23. jūlija programmā – mākslas filma “Pūt, vējiņi!” (1975, rež. G. Piesis)

30. jūlija programmā - “Lielums” (1964, rež. I. Krauklītis), “Tautas dzejnieks Rainis” (1987, rež A. Apsītis, “Aspazija” (1989, rež. R. Rikards)

Ieeja bez maksas.

Brīvdabas seansus “Divi dzejnieki Doma dārzā” organizē Nacionālais Kino centrs un “Mans Doms”, finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un “Lattelecom”.

PASĀKUMI RAIŅA UN ASPAZIJAS PILSĒTĀ JŪRMALĀ

Laikmetīgās mākslas izstāde “Man sirdī tīģer's”
Mākslas stacija Dubulti, Dubultu stacija, Jūrmalā
Izstādes atklāšana 28. maijā plkst. 19.00

Līdz ar izstādi “Man sirdī tīģer's”, 28. maijā tiek atklāta jauna izstāžu zāle – mākslas stacija Dubulti, kas atradīsies Dubultu dzelzsceļa stacijā Jūrmalā.  Izstādes “Man sirdī tīģer's” nosaukums radies no Raiņa lugas “Jāzeps un viņa brāļi”. Izstādes kuratori – Inga Šteimane un Arno Jundze.

Izstādē aicināti piedalīties gan ārzemju, gan pašmāju mākslinieki. Viņu vidū ir tāda starptautiski atzīta izcilība kā Tomass Hiršhorns (Thomas Hirschhorn, Šveice), Venēcijas biennāles nacionālo paviljonu pārstāvji Žarko Bašeski (Zarko Baseski, Maķedonija), Šadi El Nošokati (Shady El Noshokaty, Ēģipte), režisors, kura vārds kļuvis slavens pēc Brazīlijas 2013. gada nemieriem veltītās dokumentālās filmas, kas veidota sadarbībā ar Tamuru Aimaru (Tamur Aimara), “Etiķa sindroms” uzņemšanas Cēzars Oiticica Filho (Cesar Oiticica Filho, Brazīlija), kā arī pazīstamais Izraēlas fotogrāfs Adī Ness (Adi Nes).

No Latvijas izstādē piedalīsies tekstgrupa “Orbīta”, gleznotāja Ieva Iltnere, režisore Dzintra Geka ar filmu izlasi, konceptuālists Arturs Bērziņš, mūsdienu Latvijas tēlniecības izcilākā sieviete Olga Šilova un sociāli izaicinošu projektu meistars Kristaps Gulbis.

Ieeja izstādē bez maksas.

Multimediāla ekspozīcija “RAIŅA T ELPA. Plašums. Dziļums. Bezgalība”

Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu ielā 29, Majoros.
līdz 2016. gada janvārim.

Ekspozīciju veidojuši mākslinieks Ivars Mailītis, Raiņa telpas projekta autors un vadītājs, arhitekts Matīss Mailītis, Raiņa un Aspazijas vasarnīcas projekta koncepcijas autors, režisors Viktors Jansons, kura idejas kontekstā videoinstalācijas telpa ir viens no vairākiem atsevišķiem, bet konceptuāli saistītiem autordarbiem, kā arī Raiņa un Aspazijas vasarnīcas vadītāja, projekta konsultante Astrīda Cīrule.

Izstāde “Aspazija un Eiropa”
Aspazijas māja,  Z. Meierovica prosp. 18/20 Dubultos, Jūrmalā

līdz 2016. gada 5. janvārim

Izstādē aplūkojami priekšmeti, kas raksturo dzejnieces literāro gaumi un aprakstīti Aspazijas atmiņās. Izvēlētas īpaši nozīmīgas grāmatas, tie ir retumi no Jūrmalas pilsētas muzeja, Rakstniecības un Mūzikas muzeja krājuma. Aspazijas un Raiņa bibliotēkas grāmatas, kuras lasītas, studētas, saņemtas dāvanās un dāvinātas citiem, tās īpaši novērtējusi Aspazija. Priekšmeti izstādei nākuši arī Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma, kā arī sadarbībā ar Memoriālo Muzeju Apvienību.

Ieeja bez maksas.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.19413781sec.