Latvija svin Eiropas dienu ar koncertu, eksāmenu un desmitiem pasākumiem visā Latvijā

2016. gada 9. maijā, ar daudzveidīgiem pasākumiem visā Eiropā - no Lisabonas līdz Ludzai tiek atzīmēta Eiropas diena jeb Eiropas Savienības dzimšanas diena. Latvijā Eiropas diena jau ieskandināta ar Mobilā zināšanu ekspreša un Eiropas lietu speciālistu viesošanos skolās, bet kulmināciju tā piedzīvos ar virkni pasākumu visā valstī. Par tiem iespējams uzzināt īpaši izveidotā Eiropas dienas kartē.

9. maijā īpašā Eiropas eksāmenā jau trešo gadu tiks noskaidrots erudītākais ES lietu zinātājs. Savus spēkus katrs var izmēģināt no plkst. 8.00 līdz 21.00 eksāmena vietnē www.esmaja.lv/eiropas_eksamens. Eksāmenā īpaši aicināti piedalīties skolēni, bet balvas var nopelnīt arī tie, kam skolas dienas jau aiz muguras.

Pašā Rīgas sirdī, iepretim Ministru kabineta ēkai, liepu alejā, plkst. 10.30 tiks atklāta Eiropas dienai veltīta lielformāta fotogrāfiju izstāde. Izstādes atklāšanā piedalīsies Ministru prezidents Māris Kučinskis un ministri. Fotogrāfijās, kuras varēs apskatīt no 6.–12. maijam, attēlotas Ministru prezidenta un ministru izvēlētas Latvijā ražotas preces, Latvijas dabas objekti un fakti, kas apliecina, ka mums katram ir ar ko lepoties. Fotogrāfijas veidotas tā, lai katrs varētu tām pievienoties, kļūstot par to sastāvdaļu, lai pēc tam dalītos ar saviem iespaidiem ar radiem, draugiem un sociālajos tīklos. Izstādes tēmturi #Eiropasdiena un #lepojosarLatviju.

Savukārt no plkst. 11.00-11.40 pie Eiropas Savienības mājas, Aspazijas bulvārī 28, piestās Mobilais zināšanu ekspresis. Tas ir īpaši sākumskolas skolēniem veidots ES zināšanu autobuss, kas dod iespēju aktīvā izziņas darbībā papildināt zināšanas par ES, saskatīt Eiropas daudzveidību un līdzdarboties improvizētā teātra izrādē. Šogad Mobilais zināšanu ekspresis viesojies jau 26 Latvijas skolās – Tukumā, Kandavā, Blīdenē, Saldū, Iecavā, Bauskā, Pļaviņās, Līvānos, Rēzeknē, Kaunatā, Dagdā, Siguldā, Cēsīs un Rīgā. Pēc īsās pieturas pie ES mājas, plkst. 11.40 Mobilais zināšanu ekspresis dosies uz Jelgavu, kur atlikušās dienas garumā priecēs visus Eiropas dienas apmeklētājus.

Ikvienam interesentam 9. maijā no plkst. 13.30 līdz 16.30 durvis vērs Eiropas Savienības māja (Aspazijas bulvārī 28), Ārlietu ministrija (Krišjāņa Valdemāra ielā 3), kā arī Dānijas, Igaunijas, Itālijas, Nīderlandes, Polijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas, Gruzijas, Moldovas un Ukrainas vēstniecības. Plašāka informācija par šo un citiem pasākumiem Rīgā šeit.

Savukārt Eiropas dienas priekšvakarā, 7. maijā, LTV1 kanālā būs skatāms koncerts "Latvija izdzied un izdejo Eiropu", kurā uzstāsies Lauris Reiniks, Raimonds Ozols, Agnese Rakovska, Juris Kaukulis un citi pazīstami mākslinieki. Koncerta tiks demonstrēts arī 9. maijā LTV7 kanālā (plkst. 18.35). Šo un citus pasākumus rīko valsts un pašvaldību iestādes un Eiropas Savienības institūcijas sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām.

Papildu informācija par visiem pasākumiem pieejama īpaši izveidotā kartē. Informācija tajā tiek atjaunota, un pasākumu organizētāji aicināti dalīties ziņās par savu pasākumu, piesakot to www.esmaja.lv.

1950. gada 9. maijā, kad Eiropu pēc postošākā kara cilvēces vēsturē bija sadalījis dzelzs priekškars, Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans aicināja Eiropas valstis apvienot ieroču ražošanā būtiskās ogļu un tērauda nozares. Viņa plāns tika īstenots un padarīja neiespējamu jaunu karu starp iesaistītajām valstīm. Gadu gaitā kopīgi pārraudzīto nozaru un projektā iesaistīto valstu skaits pieauga, un uz Šūmana plāna pamatiem būvētā valstu savienība kļuva par bāku arī Latvijai, atgriežoties Eiropā. Arī šodien Eiropa saskaras ar draudiem ierastajam mieram un stabilitātei. 9. maijā atzīmētā Eiropas diena ir atgādinājums, ka, tikai rīkojoties kopīgi, Eiropas valstis var pārvarēt arī vislielākās grūtības. Vairāk par Eiropas dienu un 9. maija nozīmi šeit.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83935809sec.