Daudzveidīgas aktivitātes un pat kāzas Muzeju naktī piedāvā Tukuma muzejs

2016. gada 21. maijā no plkst. 19:00 muzeji visā Latvijā vērs savas durvis akcijas "Muzeju nakts" apmeklētājiem. Arī Tukuma muzejs šogad sarūpējis plašu un daudzveidīgu Muzeju nakts programmu - radošas darbošanās, muzikālus priekšnesumus, mākslas darbu apskates, loterijas, naksnīgas aktivitātes, nedzirdētus stāstus, īpašus pārsteigumus un uguņošanu. Durvis ver septiņas Tukuma muzeja struktūrvienības, kā arī astoņi asociētie partneri. Neierasti, bet durvis Muzeju naktī vērs arī Tukuma novada Dzimtsarakstu nodaļa, kas tieši Muzeju naktī salaulās 11 pārus.

Šogad Muzeju nakts moto ir "Durvis". Šī tēma tiek atklāta gan pavisam tradicionālā, gan arī filozofiskā ievirzē. Ar šo moto tematiski vistiešāk asociējas viena no Tukuma muzeja struktūrvienībām - Mākslas galerija "Durvis". Šī mākslas telpa savu nosaukumu ieguvusi pirms teju 20 gadiem, kad remonta laikā tika atrastas greznas rokoko laika durvju vērtnes. Atradums mudināja veikt pamatīgus pētījumus un izrādījās, ka galerijas ēka būvēta 1758. gadā un tajā atradusies Kurzemes hercoga ķirurga Johana Gotlobafon Groškes aptieka. Muzeju naktī galerijā būs skatāma Tukuma mākslinieku grupas darbu izstāde "Tikšanās Durvīs". Visas aktivitātes, tostarp kokamatnieka Jura Neimaņa radošā darbnīca, savīsies ap tēmu "Kokgrauzis". Saviem pircējiem galerija piedāvās iespēju piedalīties tradicionālajā loterijā, kas noslēgsies ar balvu izlozi plkst. 00:00.

Tukuma Mākslas muzejā iecerēts "Pēdziņu laiks - iespēja izzināt Lestenes baznīcas stāstu". Apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja ne tikai iepazīt izcilos Lestenes baznīcas baroka kokgriezumus un iegādāt grāmatu, bet arī piedalīties Daces Laukmanes hennas zīmējumu darbnīcā un ēnu spēlēs, tādējādi iepazīstot mākslas vērtības, krāšņus ornamentus un arī cilvēka žestu un ķermeņa valodu.

Tukuma Audēju darbnīca vienmēr pārsteidz ar daudzveidīgu programmu, iepazīstinot gan ar aušanas noslēpumiem, gan arī teatralizētiem inscenējumiem. Šogad tiks izrādīti Tautas lietišķās mākslas studijas "Durbe" audēju darinājumi un atklāti daži amata noslēpumi. Azartiskākie apmeklētāji varēs piedalīties stafetē "Īstās atslēgas meklēšana". Muzeju nakts apmeklētāji, kuri iepirksies darbnīcas veikaliņā, piedalīsies loterijā un iegūs vērtīgas balvas.

Tukuma pilsētas vēstures muzejs "Pils tornis" aicinās apskatīt izstādes un ekspozīcijas par pilsētas vissenāko un neseno pagātni, uzzināt, ar ko Tukuma pilsēta lepojas. Nezinātājam pat grūti iedomāties, ka viduslaikos Tukuma pašā centrā, pie tagadējā Brīvības laukuma, bijusi Livonijas ordeņa mūra pils. Tās teritorijā 18. gs. uzbūvēts "Pils tornis", bet 19. gs. Bēru villa un apriņķa cietums. Muzeja naktī būs iespēja izzināt kādreizējo pils teritoriju, ieejot arī Valsts policijas Tukuma iecirkņa ēkas pagalmā, kas parasti nav apmeklētājiem atvērts, un iepazīt kārtības sargātāju dzīves realitāti.

Pastariņa muzejs nesen ieguvis jaunu elpu, jo atjaunotas 19. gs. ēkas un uzbūvētas arī jaunas. Muzeju naktī uzmanība tiks pievērsta atslēgām un slēdzenēm, tādēļ arī nakts tēma ir "13 atslēgas". Tā kā ēkas tapušas vairāk nekā 200 gadu laikā, atrast katrām durvīm piemērotāko slēdzeni varētu būt labs izaicinājums zinātkārajiem. Spēles "Atrodi īstās durvis" veiksmīgākie dalībnieki tiks dāsni atalgoti. Muzeju nakts pulcēs vietējos amatniekus un pašdarbniekus. Muzejā viesosies Tukuma E. Birznieka-Upīša 1. pamatskolas deju kolektīvs "Pastariņi" un Tukuma 2. vidusskolas deju kolektīvs "Palāsītes".

Džūkstes Pasaku muzejs aicinās atvērt sirdi pasakām. Stāstnieku klubiņa aktīvisti dalīsies ar ticamiem un pavisam neticamiem stāstiem, piedāvājot apmeklētājiem iespēju izstāstīt savas pasakas un spēlēt rokas lellīšu teātri vai piedalīties ēnu spēlēs un radošajās darbnīcās. Muzejā būs skatāmas vairākas jaunas izstādes, tostarp 110 Džūkstes Sprīdīšu kolekcija, ko darinājuši apmeklētāji - Lielā Orientēšanās Brauciena "Tukuma apriņķa pērles" dalībnieki.

Krāšņu programmu "Atvērto durvju nakts" piedāvās Durbes pils, kas apmeklētājiem atvērs gan lepnās kungu mājas telpas, gan klēti un pagrabu. Visur valdīs mūzika, jo koncertēs vācu mūzikas ansamblis "RASA", Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas un Tukuma Mūzikas skolas audzēkņi, kā arī Evija Hilmane un Latvijas Nacionālās operas un baleta solists Juris Vizbulis. Pirmo reizi būs atvērts arī pils ķēķis ar "McZelmiņas našķīšiem". Durvis apmeklētājiem vērs arī Velgas Melnes keramikas darbnīca. Muzeju nakts noslēgsies ar tradicionālo pusnakts ekskursiju pils parkā lāpu gaismās un uguņošanu, ko sarūpēs SIA "Čiekurs".

Tukuma muzeja Muzeju nakts programmā bez muzejiem piedalās arī biedrība "Tukuma Tēlotājmākslas Studija", Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Tukuma nodaļa, Tukuma novada Dome, Tukuma evaņģēliski luteriskā baznīca, Valsts policijas Tukuma iecirknis, Tukuma pilsētas Kultūras nams. Neierasti, bet durvis Muzeju naktī vērs arī Tukuma novada Dzimtsarakstu nodaļa, kas tieši Muzeju naktī salaulās 11 pārus, no kuriem 5 jaunlaulātie kopīgās dzīves iesākumu atzīmēs Durbes pilī.

Tukuma muzeja organizēto programmu palīdz realizēt 12 atbalstītāji. Tukuma novada Dome, Tukuma tūrisma informācijas centrs, biedrība "Koka dizaina centrs", picērija "Kvazi Pizza", SIA "Īpašuma dizains" un AS "Tukuma Piens" sagādājuši vērtīgas balvas īpašai loterijai, kas negaidot pārsteigs Muzeju nakts apmeklētājus. Informatīvo atbalstu sniedz Tukuma jauniešu televīzija "TuTV", laikraksts "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" un "Kurzemes Radio". Muzeja nakts pasākumu norisē piedalīsies arī daudzi brīvprātīgie atbalstītāji.

Tukuma muzeja kolektīvs novēl visiem skaistu un atklājumiem bagātu Muzeja nakti! Uz tikšanos 21. maijā no pl. 19:00 līdz 01:00!

Ieeja muzejos ir bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.49837804sec.