Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs skatāma izstāde “Prāgas pavasara izskaņa...''

No šā gada 8. līdz 31. martam Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāžu zālē Brīvības bulvārī 32, Rīgā, būs aplūkojama izstāde “Prāgas pavasara izskaņa. Studenta Jana Palaha traģiskais protests”. Tā tapusi sadarbībā ar Čehijas Republikas vēstniecību Latvijā.

Izstādē atspoguļota Jana Palaha (Jan Palach, 1948-1969), Kārļa Universitātes Filozofijas fakultātes studenta, personība un uzupurēšanās fenomens. 1969. gada 16. janvārī jauneklis pašaizdedzinājās pie Nacionālā muzeja Prāgā un dažas dienas vēlāk no gūtajiem apdegumiem nomira. Radikālā protesta galvenais iemesls bija Čehoslovākijas okupācija, kuru veica Varšavas līguma valstu karaspēks, no tās izrietošs brīvību zudums, stingrākas cenzūras atjaunošana un Prāgas pavasara ideālu degradācija čehu sabiedrībā. Jana Palaha nāve čehos izsauca asu un pretrunīgu rezonansi. Viņa bēres izvērtās par pēdējo masu manifestāciju nacionālo ideālu aizstāvībai, savukārt protesti pret pastāvošo režīmu Palaha pašuzupurēšanās akta 20. gadadienā deva jaunas cerības un aizsāka ceļu uz totalitārā režīmā sabrukumu.

LNVM skatāmo izstādi veido 24 lielformāta izdrukas latviešu un angļu valodā, kurās parādīta Jana Palaha dzīve, viņa varoņdarbs un reakcijas uz to tālaika čehu sabiedrībā. Aplūkojami arī arhitektūras konkursa darbi pieminekļa būvniecībai, kura atklāšana plānota 2018. gadā Všetatosas pilsētā. Tajā paredzēts izveidot arī izstādi, kurā atspoguļos viņa dzīvesgājumu, pašuzupurēšanās aktu, rīcības motīvus. Projekta īstenošana simboliski savīs pagātni ar tagadni: Jans Palahs kā simbols atgriezīsies savā dzimtajā namā, savukārt jaunais piemineklis kļūs par spilgtu atgādinājumu tam, ko sabiedrība gatava darīt savas brīvības aizstāvībai.

Izstādi veidojis Čehijas Nacionālais muzejs, izstādes kurators – Mgr. Mareks Juneks, PhD, Čehijas Vēstures muzeja direktors.

Šī ir jau otrā Čehijas Nacionālā muzeja izstāde, kas skatāma Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpās. Aizvadītajā gadā no 16. marta līdz 29. maijam muzeja apmeklētāji varēja aplūkot ceļojošo izstādi “Prāga caur slepenpolicijas objektīvu”.

Čehijas vēsturnieku sagatavoto izstādi par Janu Palahu LNVM papildinās Latvijas Nacionālā arhīva virtuālā izstāde "Prāgas pavasara un Hartas `77 atskaņas Latvijā/Baltijā", kurā vēstīts par to, kā 1968. gada notikumi Čehoslovākijā atbalsojās Latvijā un Baltijā. Tajā atklāti maz zināmi fakti par Latvijas iedzīvotāju protestiem pret PSRS karaspēka ievešanu Čehoslovākijā.

Izstādes atklāšanā 7. martā, plkst. 14.00, LNVM izstāžu telpās, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, piedalīsies:

-    Čehijas Republikas vēstnieks Latvijā Miroslavs Koseks,

-    Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Dr. hist. Arnis Radiņš,

-    virtuālās izstādes "Prāgas pavasara un Hartas 77 atskaņas Latvijā/Baltijā" koncepcijas autors Dr. hist. Ritvars Jansons.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Uzņēmumi


Dome Hotel
,


Ventspils TIC
,


Dobeles novada TIC
,


Rēzeknes pilsētas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.10950303sec.