Muzejā «Rīgas Jūgendstila centrs» atklās izstādi «Īrisi»

Atzīmējot muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" desmit gadu jubileju, no 2019. gada 24. maija muzejā būs skatāma izstāde "Īrisi", kurā visdažādākajos veidos uzziedēs īrisi.

Īrisi īpašu popularitāti ieguva jūgendstila periodā. Īrisi iedvesmoja gan gleznotājus, gan lietišķās mākslas meistarus. Izstāde parāda 20. gadsimta sākuma mākslinieku augsto profesionalitāti un spēju īrisu skaistumu iemiesot gleznās, traukos, tekstilijās un citur.

Muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs kolekcijā" ir daudz priekšmetu, ko rotā īrisu ziedu elementi. Īrisu motīvi samērā plaši tika lietoti metāla mākslā, radot dažādus sadzīvē lietojamus priekšmetus, piemēram, paplātes, šķīvjus, kā arī virtuves piederumus. Pārsvarā šie priekšmeti ražoti dažādās Eiropas fabrikās.  Metāla karafe un vizītkaršu šķīvis, ko papildina romantizēta sievietes figūra, ražoti Vācijas Wirtembergas metāla fabrikā Geislingenē. Formas, materiālu un dekoratīvo elementu daudzveidība izpaužas C. Deffnera firmā Eslingenē, Vācijā ražotajā tējkannā, kas novietota uz statīva. Statīva kājas rotā izsmalcināti īrisa ziedi. Īrisi bijuši iecienīti arī porcelāna un fajansa priekšmetu rotāšanā. Izcila ir "J. Jaksch&Co" porcelāna apgleznošanas darbnīcā tapusī krūzīte un apakštasīte ar violeto īrisu gleznojumu. Par vienu no jūgendstila raksturīgākajām M. S. Kuzņecova sabiedrības porcelāna un fajansa fabrikas servīzēm kļuva servīze "Īriss".  Tās traukiem ir funkcionāla forma, ko eleganti papildina dekors ar īrisu atveidu. Tomēr šīs servīzes pirmsākumi ir meklējami "Villeroy&Boch" Valerfangenas fabrikā, kur šādas servīzes ražošana uzsākta ap 1900. gadu. Muzeja krājumā ir abu fabriku ražojumi. Šis dekors bija tik iecienīts, ka to izmantoja arī citu M. S. Kuzņecova sabiedrības porcelāna un fajansa fabriku produkcijai, piemēram, Volhovā. Īrisu servīzes Rīgas fabrikā turpināja ražot arī pēc Pirmā pasaules kara. Ar krāsainiem akcentiem izceļas M. S. Kuzņecova sabiedrības porcelāna un fajansa fabrikā ražotā mazgājamā krūze.

Izstādi papildina keramiķes Ženijas Loginovas porcelāna kolekcija "Īriss".

Izstāde veidota sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Mākslas muzeju "Rīgas Birža", Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, Rundāles pils muzeju, Jūrmalas pilsētas muzeju, Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeju un privātkolekcionāriem.

Izstādes norises laikā - 26. maijā plkst. 12.00 - aicinām piedalīties botāniskās zīmēšanas meistarklasē. Dalībnieku skaits ir ierobežots, tādēļ lūdzam savu dalību pieteikt iepriekš pa tālr. 67181465. Mazākajiem muzeja apmeklētajiem visu izstādes laiku piedāvāsim krāsojamās lapas ar īrisu motīviem.

Īpaši izstādei ir papildināta muzeja suvenīru līnija ar krūzi un šķīvi, kur dekoratīvais elements - īrisi - aizgūts no izstādes eksponāta - 20. gadsimta sākuma tases.

Izstāde muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" apskatāma līdz 2019. gada 1. septembrim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.02.2024 - 26.03.2024 Plāno pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Plāno pasākumus Bauskas novadā? Ieskaties - pasākumu vietas, fotogrāfi, transports un vēl! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52714896sec.