Atsevišķus izstādes «Skuja Braden. Samsāra» objektus tagad var aplūkot virtuāli

Atbalstot muzejus laikā, kad tie apmeklētājiem nav pieejami, virtuālās realitātes tehnoloģiju jaunuzņēmums "Vividly" digitalizējis daļu no Skuja Braden izstādes "Samsāra" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, un tagad tā ir pieejama ikvienam interneta lietotājam platformā www.vividlyapp.com/muzejiem/samsara. Ļauj muzejam ienākt savās mājās!

"Apzinoties, cik svarīga šajā brīdī ir sadarbība starp kultūras iestādēm un radošo tehnoloģiju pārstāvjiem, esam gandarīti palīdzēt "virtualizēt" kvalitatīvu saturu un nodrošināt, ka muzejs turpina dzīvot, uzturēt komunikāciju gan ar pastāvīgajiem skatītājiem, gan raisīt interesi apmeklētājos, kuri muzejā vēl nav bijuši. Šī situācija tik drīz nebeigsies, bet, kad beigsies – mums jau būs izveidojušies pavisam jauni paradumi, mēs paši būsim mainījušies," uzskata "Vividly" dibinātāja Gunita Kuļikovska.

Mākslas dueta Skuja Braden – latvietes Ingūnas Skujas un amerikānietes Melisas D. Breidenas (Melissa D. Braden) – izstāde "Samsāra" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) tā arī nav uzņēmusi nevienu apmeklētāju, jo iekārtošanas darbi tika pabeigti tieši dienu pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas valstī 13. martā. DMDM Lielajā zālē eksponēti vairāk nekā divsimt porcelāna priekšmeti, un starptautisku ievērību guvušais mākslinieču tandēms Skuja Braden to sauc par savu līdz šim nozīmīgāko personālizstādi. Skuja Braden izstādes vienmēr ir notikumi, bet dueta veidoto priekšmetu stils – oriģināls un ne ar ko nesalīdzināms. Viņu autortehnika maksimāli paplašina keramikas un porcelāna mākslas robežas, kā to apliecina projektā apkopotie darbi.

Izmantojot fotogrammetriju kā metodi realitātes telpiskajai modelēšanai, no izstādes "Samsāra" centrālās daļas "Ilgas altāris" izvēlētas 5 skulptūras, kurām izveidoti 3D modeļi. Tā ir iespēja aplūkot darbus no visām pusēm, gūstot reālu priekšstatu par objektiem, kas atrodas izstādē.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska: "Digitālās un virtuālās realitātes tehnoloģijas slēpj sevī lielu radošo un izglītojošo potenciālu kultūras un mākslas valodas paplašināšanā, īpaši šajā citādākajā laikā, kad mūsu aktīvā komunikācija ir pārcēlusies uz virtuālo telpu. Tieši muzeji var kļūt par lielisku vidutāju, kas spēj savienot jaunās tehnoloģijas ar analogo pasauli. Nākotnē tas palīdzētu artefaktiem, kas izstādīti vai glabājas muzeju krātuvēs, sasniegt daudz lielāku skatītāju auditoriju, savukārt speciālistiem saglabāt unikālās mākslas vērtības jaunā vizuālā formātā.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vārdā vēlos izteikt pateicību virtuālās realitātes tehnoloģiju jaunuzņēmumam "Vividly" par mūsu pirmo kopīgi realizēto sadarbības projektu – Skuja Braden izstādes "Samsāra" centrālās daļas "Ilgas altāris" (veltījums mākslinieces Ingūnas Skujas mātei Ilgai Skujai un visiem, kas pārcietuši Latvijas vēstures likteņgaitas) digitalizāciju. Tas ļaus jau tagad attālināti iepazīties ar daļu no vēl neredzētās izstādes, kā arī būs vērtīgs dokumentējums vēstures nākotnes lappusēm."

Uzņēmuma "Vividly" darbības lauks aptver pilsētplānošanu, arhitektūru, kultūras un izglītības projektu realizēšanu, izmantojot virtuālās realitātes tehnoloģijas un interaktīvus 3D risinājumus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51883888sec.