Par unikālajām viduslaiku Rīgas «pierakstu burtnīcām» lekcijā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

Svētdien, 20. martā pulksten 14.00, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz izglītojošu pēcpusdienas lekciju “Viduslaiku Rīgas vaska tāfelītes – atklājumi, vēstījumi un hipotēzes” ar vizuālu prezentāciju. Lekcija notiks izstādē “Viduslaiku Rīgas rakstāmlietas”. Par detektīva cienīgu izpēti, kura veikta, un intriģējošiem atklājumiem, kas rasti, gatavojot muzejā pašlaik skatāmo izstādi “Viduslaiku Rīgas rakstāmlietas”, stāstīs izstādes autore, muzeja krājuma glabātāja Antija Erdmane-Hermane. Svētdienas izglītojošās programmas apmeklējums – ar muzeja ieejas biļeti.

Kā unikālie viduslaiku vēstures retumi – vienīgās līdz šim Latvijā zināmās piecas 14. gadsimta vaska tāfelītes nonāca muzeja krājumā jau pirms 125 gadiem? Kas bija līdz šim neatklātais kungs, notikumos ar vaska tāfelīšu ceļu uz muzeju iesaistītais galma padomnieks Karls fon Šmits? Kāda ir Rīgas vēstures un senatnes pētītāju biedrības kolekciju glabātāja Antona Buhholca loma šajā stāstā? Kādas 14. gadsimta rīdzinieku dzīves reālijas atklāj uz vaska tāfelītēm saglabājušos tekstu fragmenti? Kas bija šo tekstu atšifrētājs Roberts Malvess? Gan atbildes uz šiem jautājumiem, gan vēl virkni nozīmīgus, interesantus faktus un versijas, dzirdēs lekcijas apmeklētāji. Unikālās Rīgas vaska tāfelītes, muzeja krājumā esot jau vairāk kā 100 gadus, pirmo reizi publiskai apskatei eksponētas šajā izstādē. Muzeja krājumā tās tiek glabātas kā dokumenti.  

Lekcijā un izstādē klātesošie varēs gūt gluži vai klātbūtnes sajūtu vidē, kur tapuši šodien unikālie vēstures artefakti – teksti uz vaska tāfelītēm. Aiz ekspozīcijas zāles logiem vērojams Rīgas Doma dārzs un krusteja, kurā tolaik atradās Rīgas Domskola. Lielāko daļu saglabājušos ierakstu uz vaska tāfelītēm veikuši tieši Rīgas Domskolas audzēkņi, trenējoties rakstītprasmē. Uz vaska tāfelītēm rakstīja ar rakstāmirbuļiem jeb stiliem, kas ir senākie zināmie rakstāmrīki. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma rakstāmirbuļu – stilu kolekciju veido arheoloģiskajos pētījumos Vecrīgā atrastie. Izstādē eksponēta lielākā daļa šo artefaktu.

“Verba volant, scripta manent” (Vārdi izskan, uzrakstītais paliek), skan sens Latīņu teiciens. Lai arī fragmentāri saglabājušies, uz vaska tāfelītēm ar stiliem uzrakstītie teksti atnesuši līdz mūsdienām citur negūstamu autentisku viduslaiku dzīves informāciju.

Svētdienas izglītojošās programmas apmeklējums – ar muzeja ieejas biļeti. Papildus informācija: Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Komunikācijas darba nodaļā, tel.: 67356676,  RVKM mājas lapā: https://www.rigamuz.lv/rvkm/, RVKM FB lapā: https://www.facebook.com/Rigamuz.

Muzejs atgādina! Apmeklējot muzeju, jālieto medicīniskā sejas maska vai respirators. Muzeju apmeklējot individuāli, nav jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Dalība ekskursijās, pasākumos un lekcijās. Pieaugušajiem, lai piedalītos muzeja pasākumā, jāuzrāda sadarbspējīgs Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Bērniem līdz 18 gadu vecumam dalība ekskursijās un pasākumos – bez sertifikāta vai testa uzrādīšanas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Kolekcija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52317882sec.