126 kāposti Berga Bazāra kāpostlaukā

"Ir tādi brīži, kad satiekas paaudzes. Satikšanās brīdī tiek nodoti un saņemti no paaudzes paaudzē dzimtu stāsti. Vēsture kļūst atkal dzīva, un tiek piedzīvots, ko mēdz saukt par kultūrvēsturisko mantojumu. Šādu brīdi mēs piedzīvojam šodien!", tā Hotel Bergs direktore Iveta Sprūdža uzsver viesnīcas 10. gadu jubilejā šodien atklājot iekārtoto kāpostlauku pie viesnīcas ieejas, pateicībā Bergu dzimtas mantiniekiem, kuri atjaunojot Berga Bazāru ļāva tā centrā kā pērlei izaugt Hotel Bergs, Rīgas pirmajai izsmalcinātajai butika tipa viesnīcai, kas arī šodien ir vienīgā viesnīca Latvijā iekļauta Small Luxury Hotels of the World tīklā.

Viesnīcas Hotel Bergs grafiskā atpazīstamības zīme jeb logo pasaulei ir kāposts kā atgādinājums tam, ka izcilais pilsētbūvnieks Kristaps Bergs Berga Bazāru 1887. gadā sāka īstenot vietā, kur tolaik pletās Rīgas priekšpilsētas kāpostu lauki. Pēc turpat 130 gadiem vēsture atgriežas, un Elizabetes, Marijas un Dzirnavu ielu ieskautā Berga Bazāra centrā atkal ir kāpostlauks, kuru atbilstoši mūsdienīgai pilsētvidei un Berga Bazāra šodienas konceptam iekārtojusi Berga Bazāra dārzniece Maija Strazdiņa, katram Berga Bazāra pastāvēšanas gadam veltīdama pa kāpostgalvai. 126 kāpostgalvas speciāli izmeklētas zemnieku lielsaimniecībā "Kaži", Svitenē, netālu no Rundāles. "Kārtojot kāpostus ovālajā dobē pie viesnīcas ieejas zem vecā kastaņa mēs ļāvāmies pārdomām par to, kā tas reiz bija... Vienlaikus jāsaka, ka kāposti šeit iederas ļoti labi, protams integrēti kopējā Berga Bazāra apzaļumošanas vidē, kur līdzās ziediem, vīteņaugiem, kokiem un krūmiem, sezonāli pie atsevišķiem restorāniem apstādījumu kastēs un podos aug arī garšaugi, smaržo piparmētras un sārto zemenes," stāsta M. Strazdiņa.

Kāpostlauks iekārtots zem tā paša kastaņa, kuru šodien atklāšanas pasākumā pieminēja Berga Bazāra un Hotel Bergs īpašnieks Justs N. Karlsons atceroties, ka kastaņus no šī paša kastaņkoka viņš kā bērns saņēmis no tēva ASV, kurš savukārt tos bija paņēmis kabatā līdzi dodoties emigrācijā. "Pirms vairāk nekā 20 gadiem bija milzīgs prieks atgriezties šajā vietā, kur toreiz neskarts stāvēja tikai vecais kastaņkoks, un sākt atjaunot senās koka mājas, savietojot tās ar modernu mūslaiku arhitektūru, vienlaikus saglabājot vēsturiskās ēkas, piemēram, tagadējo restorānu Garage, kas tiešām bija garāža mana tēva auto, kā arī savulaik pirmo benzīntanku Rīgā, par kura atrašanās vietu tagad liecina mākslinieka Ilmāra Blumberga radītā strūklaka Pumpītis", atceras Justs N. Karlsons. Savukārt īpašnieka kundze Dana Beldiman- Karlsons uzsver, ka dzimtai ir ar ko lepoties jo "trīs paaudzes atpakaļ te kāpostlaukā nostājās Kristaps Bergs un radīja Berga Bazāru, desmit gadus atpakaļ Justs Karlsons nostājās Berga Bazārā un radīja Hotel Bergs."

Līdz ar kāpostlauku pie viesnīcas Hotel Bergs, Berga Bazāra centrālajā laukumā viesiem pieejams lielformāta informatīvais stends Berga Bazārs- pilsēta pilsētā, celta uz kāpostu lauka par K. Berga īstenotā Berga Bazāra tapšanu un nozīmi Eiropas mērogā.

Iekārtotais kāpostlauks Berga Bazāra centrā pie viesnīcas Hotel Bergs skatāms līdz 13. jūlijam. Savukārt restorāns Bergs savā izmeklētajā gourmet virtuvē visas jubilejas sezonas garumā iekļāvis kāpostu karti- Cabbage a la Carte. Restorāna Bergs šefpavārs Nauris Jakuško izveidojis šo speciālo karti, iekļaujot visdažādākos kāpostus – violetos kāpostus, savojas kāpostus, Briseles kāpostus, ziedkāpostus - tādejādi radot pārsteidzošas garšu kombinācijas. 

Ēdienkarte apskatāma:  šeit.

Berga Bazārs pilsēta pilsētā, celta uz kāpostu lauka

Kristaps Bergs (1843-1907), izcilais pilsētbūvnieks Berga Bazāra ideju patlaban esošajā vietā, kur toreiz bija Rīgas priekšpilsētas kāpostu lauki, sāka īstenot 19. gs. Eiropas arhitektūrā unikālais pasāžas ansamblis ar 130 tirdzniecības vietām izsmalcinātajai Rīgas publikai un pilsētas viesiem tika izveidots starp 1887. – 1900. gadu. Pirmajos stāvos arkādes ar vaļējām galerijām, kur  publika, zem kolonādēm pastaigādamās, no negaisa, lietus un sniega aizsargāta, mierīgi var visu apskatīt un ievērot (K. Bergs, 1894.g)

20. gs beigās pēc piecdesmit padomju gadiem, nolaists un nopostīts Berga Bazārs ir atdots K. Berga likumīgajiem mantiniekiem. Kopš 1993. Gada Berga Bazāru ar pietāti pret kultūrvēsturisko mantojumu Bergu dzimtas mantinieka Justa N. Karlsona ģimenes vārdā atdzīvinājusi arhitekte Zaiga Gaile. Apvienojot divas vēsturiskas kvartāla ēkas 2003. gadā izveidotā viesnīca Hotel Bergs joprojām  ir vienīgais prestižās mazo viesnīcu alianses Small Luxury Hotels of the World biedrs no Latvijas.

Simboliski šodien mākslinieka Ilmāra Blumberga veidotā strūklaka "Pumpītis", kā toreiz 1930. g. pirmais benzīntanks Rīgā, ir tas dzīvības avots, tagad jau trešo gadsimtu, kas reiz lika radīt, ļāva saglabāt un nodot tālāk Bergu dzimtas mantojumu kultūrā, mākslā, arhitektūrā, pilsētvidē, valstī un pasaulē.

Informācija par Hotel Bergs

HOTEL BERGS galvenais darbības veids ir viesnīcas un restorāna pakalpojumu sniegšana. Viesnīca HOTEL BERGS specializējas uz no ārvalstīm ienākošo un reģionālo tūrismu, piedāvājot viesu izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumus, iespēju organizēt dažāda veida saviesīgus pasākumus, konferences un seminārus, kā arī rīkojot izbraukumu banketus.

Viesnīca tika atvērta 2003. gadā, tā saviem viesiem un klientiem piedāvā 38 plašus, individuāli projektētus un iekārtotus viesu apartamentus (45–80m²), kas piemēroti gan īsam, gan ilgstošam uzturēšanās laikam. Kopš 2009. gada papildus līdzšinējam pakalpojumu klāstam tiek piedāvāta atpūta un saviesīgi pasākumi lauku rezidencē – RŪMENES MUIŽĀ, kas atrodas 100 km attālumā no Rīgas.

Par uzņēmuma panākumiem liecina 2008. gadā iegūtais Atbilstības sertifikāts, kas apliecina saņēmēja atbilstību piecu zvaigžņu klasifikācijas kategorijai. 2008. gadā viesnīca uzņemta pasaules prestižākajā mazo viesnīcu aliansē SLH kā vienīgā viesnīca no Rīgas. HOTEL BERGS pēdējos darbības gados saņēmis vairākas vietēja mēroga un starptautiskus atzinības:

- viesnīca HOTEL BERGS izvirzīta prestižajam starptautiskajam konkursamEuropean Business Awards 2012 kategorijā Customer Focus

- viesnīca atzīta starptautiskajam konkursam The MICE Report Awards 2012kāTheBestLuxuryHotel viesnīca Latvijā

- britu izdevumsBusinessDestinationsviesnīcu godalgojis par vadošo viesnīcu Latvijā Pasaules luksuss viesnīcas balvai 2009

- britu izdevums CondeNastJohansens izvirzījis HOTEL BERGS apbalvojumamIzcilākā viesnīca dizaina un inovāciju jomā 2009

- restorāns BERGS iekļauts starp 50 labākajiem restorāniem Eiropā portāla TheEuropean 50 bestrestaurants topā


 


 


 


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45997906sec.