Izcilais somu čellists Marko Ilonens spēlēs Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā

Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā 2016. gada 23. janvārī Lielajā ģildē klausītājus gaida tikšanās ar čella zvaigzni - Marko Ilonenu, kas atskaņos šī gada jubilāra Pētera Vaska Pirmo čellkoncertu kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Marko Ilonens kopā ar Tamperes filharmoniķiem un diriģentu Džonu Storgordu ir spoži ieskaņojis Vaska Pirmo čellkoncertu izdevniecības Ondine paspārnē.

Marko Ilonens ir viens no izcilākajiem savas paaudzes somu čellistiem un vairāku starptautisku konkursu laureāts – 15 gadu vecumā bijis somu nacionālā čellu konkursa finālists; 1990. gadā bijis Skandināvijas čellu konkursa Turku 2. vietas ieguvējs un Maskavā notiekošā Čaikovska konkursa finālists un laureāts; 1996. gadā ieguvis 1. vietu Ņujorkas Atskaņotājmākslinieku ģildes konkursā. Viņš kā solists un kamermūziķis uzstājies gan dzimtajā Somijā, gan tādās valstīs kā Japāna, Austrālija, Jaunzēlande un ASV. Ilonens spēlējis kopā ar Eiropas vadošajiem orķestriem - Camerata Salzburg, Angļu kamerorķestris, Prāgas kamerorķestris un Nīderlandes kamerorķestris. Kameransambļu sastāvos čellists muzicējis kopā ar pasaules vadošajiem mūzķiem, uzstājoties nozīmīgos festivālos. Marko Ilonens bijis Karsholmas mūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs (2003, 2008, 2010).  

Kopš 2009. gada rudens viņš ir Helsinku Sibēliusa akadēmijas kamermūzikas klases profesors, sniedzis meistarklases Zviedrijā, Austrijā, ASV, Austrālijā, Ēģiptē un Azerbaidžānā. Paralēli klasiskās mūzikas repertuāram, Ilonens spēlē arī laikmetīgo mūziku. Viņš piedalījies vairāku somu komponistu darbu pirmatskaņojumos. Viņa ieskaņotos albumus ar klasisko un arī laikmetīgo mūziku izdevušas ierakstu kompānijas ONDINE, BIS un FINLANDIA.

Mūziķis spēlē Dāvida Teklera 1707. gadā darinātu čellu, ko viņam uzticējis Somu kultūras fonds.

Pētera Vaska Pirmais čellkoncerts pirmatskaņojumu piedzīvoja 1994. gadā Berlīnē un ir veltīts leģendārajam čellistam Dāvidam Geringam.

Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā uz skatuves redzēsim Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālo operas un baleta orķestri un kori. Pie diriģenta pults stāsies Andris Poga, Guntis Kuzma, Jānis Liepiņš un Aleksandrs Viļumanis.

Koncertā skanēs arī šī gada jubilāra Romualda Kalsona mūzika no operas "Pazudušais dēls", kā arī Kristapa Pētersona jaundarbs – "Miegs".


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.14519787sec.