Vīnes klasiķu mūzikā klausītājus vedīs jaunā čelliste Gunta Ābele

Festivāla "Vīnes klasika" koncertā "Bēthovens un Šūberts" 2016. gada 24. februārī Mazajā ģildē satiksies divas spilgtas personības - Bāzelē dzīvojošā latviešu čelliste Gunta Ābele un pianists Žerārs Viss - lai kopīgā saspēlē atklātu Ludviga van Bēthovena, Franča Šūberta, Johanesa Brāmsa mūzikas pasauli.

Koncerts vedīs klausītāju muzikālā ceļojumā uz Vīni, kur jauneklīgais Ludvigs van Bēthovens aizrautīgi variē sava jaunākā laikabiedra, cita Vīnes klasiķa - Volfganga Amadeja Mocarta tēmu no operas "Burvju flauta"; gaiši smeldzīgais romantiķis Francis Šūberts raksta sonāti tobrīd gluži jaunam un drīz vien aizmirstam instrumentam arpeggione - ar lociņu spēlējamai ģitārai, kas mūsdienās skan dažādos pārlikumos; Jaunās Vīnes skolas pārstāvis Antons Veberns savu izsmalcināto gaumi un lielo talantu apliecina trīs miniatūrās, bet viņa vecākais kolēģis - romantisma pārstāvis Johannes Brāmss nobriest no jauna pievērsties čella un klavieru sonātes žanram.

Bāzelē dzīvojošā latviešu čelliste Gunta Ābele ir Lielās Mūzikas balvas 2013 nominante, kas klausītāju uzmanību iemantojusi ar savu emocionālo spēli un samtaino čella toni.  Gunta nāk no mūziķu ģimenes un jau no mazotnes spēlē čellu. Sākot mācības pie profesores Eleonoras Testeļecas Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, Gunta kļūst par daudzu konkursu laureāti – Augusta Dombrovska konkurss, Latvijas Nacionālais Mūzikas skolu konkurss, Karla Davidova starptautiskais čellistu konkurss.

Vēlāk viņa turpina mācības Bāzeles Mūzikas akadēmijā pie profesora Ivana Monigeti un Solas Gabetas. Šveicē Gunta Ābele ar izciliem panākumiem piedalās vairākos konkursos - 1.vieta Concours National de Jura, Rāna Mūzikas balvas laureāte, 1.vieta Eiropas Jauno solistu konkursā Luksemburgā, kā arī divkārtēja Hablitcela balvas stipendiāte. Veiksmīgo panākumu iespaidā Gunta Ābele ir ielūgta piedalīties daudzos starptautiski pazīstamos mūzikas festivālos, piemēram, Šlesvigas-Holšteinas festivālā (Hamburga), Menuhina festivālā (Gštade, Šveice), Zalcburgas mūzikas festivālā, Mūsdienu mūzikas festivālā Madridē, Viva Cello (Bāzele), Baireitas kamermūzikas un Santanderas akadēmijas festivālos.

Jaunās latviešu čellistes repertuārā ietilpst plašs mūzikas stilu loks – no baroka līdz mūsdienām; viņas meistarību iedvesmojusi sadarbība ar tādām mūzikas personībām kā Gidons Krēmers, Serdžio Acolīni, Pēteris Vasks, Žerārs Viss, Tomass Demenga. Gunta Ābele labprāt spēlē dažādos kamermūzikas ansambļos, tostarp arī čellu oktetā Celli Monighetti ar ko kopā 2012.gadā iznācis kompaktdisks – Metamorphoses.

Pianists Žerārs Viss arī dzīvo Bāzelē. Viņu par uzticamu skatuves partneri dēvē gan pasaulslaveni operdziedoņi, gan dažādus instrumentus pārvaldoši solisti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.1932621sec.