Dzintaru koncertzālē aicina uz Lielajai Piektdienai īpaši veltītu koncertu

Tieši Lielajā Piektdienā, 2016. gada 25. martā plkst. 19:00 Dzintaru koncertzālē notiks īpašs, šai dienai veltīts koncerts kurā tiks atskaņoti ievērojami klasiskās mūzikas skaņdarbi, kas apcer Kristus ciešanas.

Koncertā dzirdēsim svītu no Žana Batista Lulli operas Atiss, baroka orķestra Collegium Musicum Riga izpildījumā, kā arī soprāna āriju no Kārļa Heinriha Grauna oratorijas "Jēzus nāve" soprāna Montas Martinsones un baroka orķestra Collegium Musicum Riga izpildījumā, diriģenta Māra Kupča vadībā.

Koncerta kulminācija būs Džovanni Batista Pergolēzi majestātiskā kantāte Stabat Mater atskaņojums, kas tiek uzskatīts par vienu no baroka laikmeta dižākajiem šedevriem. Pats Vinčenco Bellīni šo opusu nodēvējis par "sāpju dievišķo poēmu".

Tā atskaņojumā vienosies kontrtenors Sergejs Jēgers, soprāns Monta Martinsone, Rīgas Doma zēnu koris un baroka orķestris Collegium Musicum Riga, diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā.

Stabat Mater ir meistardarbs, viens no sirsnīgākajiem un skaistākajiem darbiem, kas veltīts Jaunavai Marijai. Šo opusu Pergolēzi komponējis īsi pirms nāves, atrazdamies Pocuolli franciskāņu klosterī, netālu no Neapoles. Kantātes teksts apdzied Bībeles epizodi, kurā Svētā Jaunava Marija izcieš sava dēla Jēzus Kristus nāvi pie krusta. Vēlāk Stabat Mater  teksts tika iekļauts katoļu liturģijā, taču tā autors ir nezināms.   

Baroka orķestri Collegium Musicum Riga 1990. gadā dibinājis diriģents Māris Kupčs, kurš ir Latvijā mērķtiecīgākais baroka un klasicisma mūzikas pētnieks, nenogurstošs jaunu mūziķu izglītošanā, aizraudams tos ar baroka laikmeta mūzikai vien raksturīgo greznumu un virtuozitāti. Kopš 2004.gada kolektīvs ir pilna sastāva baroka orķestris, kas pilda arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas baroka orķestra pienākumus un spēlē vēsturiskos instrumentus.

Jaunā un talantīgā dziedātāja Monta Martinsone ir absolvējusi Rīgas Doma kora skolas vokālo nodaļu un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, pašlaik turpinot studijas maģistrantūrā - Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijā pie izcilās Astas Krikščiūnaites. Piedalījusies vairākās Latvijas Nacionālās Operas izrādēs "Burvju Flauta", "Skrūves pagrieziens", "Bīstamie sakari" un kā soliste vairāku CD tapšanā kopā ar Latvijas Radio kori, Jauniešu kori Balsis un Ņujorkas latviešu kori.  

Sergejs Jēgers ir spilgta un drosmīga personība Latvijas mūzikā. Pilnu akadēmiskās muzikālās izglītības ciklu izgājis Latvijā, meistarību papildinājis Šveicē un Francijā, Sergejs Jēgers uzstājas solo un kamermūzikas koncertos, baroka muzikālo darbu atskaņojumos un operas iestudējumos. 2005. gadā viņš kā vienīgais kontrtenors ierindojās 25 finālistu vidū un ieguva godpilno 6. vietu prestižajā raidsabiedrības BBC konkursā Pasaules dziedātājs 2005 Velsā.

Rīgas Doma zēnu koris ir dibināts 1950. gadā un tā mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Jāņa Erenštreita vadībā 30 gadu laikā ieguvis ievērojamus sasniegumus un starptautisku atpazīstamību. Korī dzied zēni un profesionāla vīru grupa un šobrīd tas ir viens no visaktīvāk koncertējošiem kolektīviem Latvijā. 2001. gadā Rīgas Doma zēnu koris tika novērtēts ar Lielo Mūzikas balvu. Koris ir saņēmis arī 1999. gada balvu par labāko mūzikas ierakstu - Uģa Prauliņa un RDZK projektu "Odi Et Amo". Rīgas Doma zēnu koris piedalās vairākos Latvijas Nacionālās operas un Jaunā Rīgas Teātra iestudējumos un tam regulāri notiek koncerti ne tikai Latvijas, bet arī daudzu pasaules valstu nozīmīgākajās koncertzālēs un baznīcās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82751584sec.