Liepājā atcerēsies un pieminēs barikāžu laiku

Pirmdien, 20. janvārī, pulksten 17 Liepājas muzeja nodaļas "Liepāja okupāciju režīmos" pagalmā K. Ukstiņa ielā 7/9 notiks 1991. gada janvāra barikāžu atceres pasākums, kurā ikviens aicināts atcerēties un pieminēt barikāžu laiku, kas vienoja Latvijas neatkarības aizstāvjus. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

Muzeja pagalmā K. Ukstiņa ielā 7/9 barikāžu atcerei trīs simboliskus ugunskurus iedegs  Latvijas Tautas frontes Liepājas nodaļas aktīvisti Imants Aizkalns, Edgars Lāms un Ildze Lagzdiņa. Klātesošos uzrunās Liepājas pilsētas domes vadība un LTF Liepājas nodaļas laikraksta "Liepājas Vārds" redaktors Aigars Štāls, atsaucot atmiņā tā laika sajūtas un tautas vienotības garu, ticību Latvijas neatkarības idejai.

Pasākumā skanēs dzejnieka un viena no bijušajiem LTF Liepājas nodaļas priekšsēdētājiem Olafa Gūtmaņa līdz šim nepublicētas dzejas vārsmas par barikāžu ugunskuriem, ko gaismā cēlis literatūras zinātnieks Edgars Lāms, kas pētījis dzejnieka atstāto literāro mantojumu un rokrakstus. Pasākumu kuplinās dziesminieks Uldis Kākulis.

Zemessardzes 44. kājnieku bataljons sadarbībā ar Liepājas muzeju pasākuma dalībniekus nodrošinās ar lauku virtuves silto tēju. Klātesošos uzrunās Zemessardzes 44. kājnieku bataljona komandieris majors Vilmārs Vecvagaris. Pasākuma laikā notiks zemessardzes zvēresta došanas ceremonija. Bataljona komandieris svinīgi pasniegs arī apbalvojumus vairākiem zemessargiem un profesionālā dienesta karavīriem.  

Savukārt Liepājas muzeja nodaļas "Liepāja okupāciju režīmos" telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 visi interesenti varēs skatīties Zigurda Vidiņa dokumentālo filmu "Tēvu barikādes" un režisores Dzintras Gekas  filmu "Gvido Zvaigzne", kas atzīta par labāko dokumentālo filmu Grieķijā notiekošajā Patras filmu festivālā.

Filmas stāsta par 1991.gada janvāra traģiskajiem notikumiem, kad Rīgā tika celtas barikādes, lai nodrošinātos pret iespējamo PSRS armijas uzbrukumu. 20. janvārī PSRS armijas speciālā vienība OMON un nezināma kaujinieku grupa uzbruka Latvijas Iekšlietu ministrijai, tika nošauts operators Andris Slapiņš un nāvējoši ievainots operators Gvido Zvaigzne.

Muzeja telpās ir iespēja apskatīt LTF Liepājas nodaļas 25. gadadienai veltīto izstādi. LTF bija izšķiroša loma neatkarības atjaunošanā. Toreiz šie vēsturiski nozīmīgie notikumi atbalsojās gandrīz ikkatrā liepājnieku ģimenē un mājā. LTF Liepājas nodaļa bija otra lielākā un aktīvākā aiz Rīgas. Tas bija spilgts patriotisma apliecinājuma laiks.

"Liepāja var būt lepna ar Atmodas vēsturi, ar noieto ceļu līdz neatkarībai. Tik daudzi esam darījuši, kas mūsu spēkos, lai tiktu atjaunota Latvijas valsts, kādu to iedomājāmies tolaik [..]. Par to mums katram savas domas un spriedumi. Bet – atcerēsimies tos notikumus, kas pamatā mūsu šodienai, kas kļuvuši par vēsturi. Tas bija tā vērts," uzsvēris dzejnieks Olafs Gūtmanis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.96586704sec.