Liepājā tiks demonstrētas Eiropas godalgotās filmas «Svešā» un «Pašpuika»

Ceturtdien, 6. novembrī un 20. nobembrī pulksten 19:00 ar Gētes institūta Rīgā un Francijas institūta Latvijā atbalstu Radošajā telpā „Ideju bode”, Jaunliepājā tiks demonstrētas divu talantīgu režisoru veidotās filmas – „Svešā”  (Die Fremde) un „Pašpuika”. Filmas "Svešā" režisore ir Vācijas Kinobalvas un daudzu citu godalgu laureāte Feo Aladagas . Filmas „Pašpauika” (Tomboy) autore ir Selīna Skiamma, kuras jaunā filma "Girlhood" (Bande de filles) pašlaik apceļo visus lielākos pasaules kinofestivālus un paspējusi jau iegūt atzinību prestižajā Kannu un Sansebastjanas filmu festivālā.

Filma „Svešā” stāsta par "nogalināšanu goda dēļ", atainojot Vācijā dzīvojošas turku ģimenes stāstu. "Beidz sapņot!" attrauc māte, kad uz viņas dzīvokļa sliekšņa Berlīnē parādās 25 gadus vecā meita Umaija ar savu mazo dēlu Kimu. Umaija ir aizbēgusi no nelaimīgas laulības dzīves Stambulā un vēlas atgriezties Berlīnē, lai dzīvotu pašas noteiktu dzīvi. Taču jau drīz Umaijai nākas atzīt, ka viņas ģimene nespēj likt pie malas tradicionālās sociālās normas, jo šis izaicinājums var to sagraut. Tā ir kritiska pievēršanās ļoti aktuālām sociālām problēmām. Filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

Filma „Svešā“ bija Feo Aladagas kinodebija un reizē tai bija arī ārkārtīgi lieli panākumi. Filma tika nominēta Oskara balvai. Filma saņēmusi ES Parlamenta Lux balvu, "Berlināles" balvu "Label Europas Cinema" un "Deutscher Filmpreis 2010" bronzas godalgu kā "Labākā filma" un "Labākā galvenās sieviešu lomas atveidotāja".  „Tā vienmēr būs ļoti personiska filma, no kuras es vienlaikus guvu arī ļoti daudz savam tālākajam ceļojumam kā kinorežisore. Es vienlaikus biju autore, režisore un producente. Īpaši mani iespaidoja satikšanās ar cilvēkiem visā pasaulē – ko pēc filmas noskatīšanās cilvēki izpauda paši par sevi. Ja filma spēj ko tādu, tad tu vari būt pilnīgi apmierināts un laimīgs”, kādā intervijā atzīst režisore.  

Feo Aladaga Vīnē un jau daudzus gadus dzīvo Berlīnē. Viņas jaunākā filma „Starp pasaulēm” (Zwischen Welten) par Vācijas bruņoto spēku misiju Afganistānā piedzīvoja pirmizrādi šīgada Berlīnes kinofestivālā.

Filmā „Pašpuika” stāsts ir par desmitgadīgo Lauru, kas, pārvācoties ar ģimeni uz jauno dzīvesvietu, pagalmā ar bērniem sevi iepazīstina kā zēnu. Ļauties notikumu gaitai vai pastāstīt patiesību? Vasara ir īstais laiks spēlēm, un Laura kļūst par Mikaelu. Viņa ļoti ātri iekļaujas starp pārējiem puikām, taču ir pietiekami citādāka, lai iepatiktos Lizai un viņa tajā iemīlētos. Laura izmanto savu jauno identitāti, līdz sāk tuvoties rudens skolas laiks un mulsinošā noslēpuma nasta kļūst arvien smagāka. Filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

Jaunā, talantīgā franču režisore Selīne Skiamma par filmu „Pašpuika" ieguvusi balvas tādos starptautiskas nozīmes festivālos kā Berlīnes, Turīnas, Sanfrancisko, Buenosairesas un citos filmu festivālos.

Ieejas maks 2 eiro.

Uzziņai:

"LUX" (latīņu valodā – gaisma) balva tika izveidota 2007.gadā kā simbols EP vēlmei atbalstīt Eiropas kino. Neatkarīgi no tā, kādu psiholoģisku, vēsturisku vai sociālu tēmu filma atspoguļo, katrs no "LUX" balvas žūrijas atlasītajiem darbiem sniedz ieskatu eiropiešu dzīvē, uzskatos, šaubās un identitātes meklējumos.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47662401sec.