Liepājā ikvienu aicina pie barikāžu atceres ugunskuriem sajust tā laika gaisotni

Otrdien, 20. janvārī,  plkst. 17 atceroties 1991.gada barikāžu laiku, ikviens aicināts sajust tā laika īpašo gaisotni pie atceres ugunskuriem Liepājas muzeja nodaļas ''Liepāja okupācijas režīmos'', K.Ukstiņa ielas 7/9, pagalmā.

Klātesošos uzrunās Liepājas pilsētas domes vadība, barikāžu dalībnieki, atsaucot atmiņā tā laika sajūtas un tautas vienotības garu, ticību Latvijas neatkarības idejai.

Zemessardzes 44.kājnieku bataljons sadarbībā ar Liepājas muzeju pasākuma dalībniekus nodrošinās ar lauku virtuves karavīru biezputru un karstu tēju. Klātesošos uzrunās arī Zemessardzes 44.kājnieku bataljona komandieris majors Vilmārs Vecvagaris.

Pasākuma laikā notiks zemessardzes zvēresta došanas ceremonija. Bataljona komandieris svinīgi pasniegs arī apbalvojumus vairākiem zemessargiem un profesionālā dienesta karavīriem.

Par mūziku un dziesmām rūpēsies Maruta un Gints Eisteri, Edgars Pujāts, Viktors Ellers, Valdis Aivars, Liepājas vācu kultūras centra ansamblis „Reiz bija”, vadītāja Emīlija Celmiņa, koncertmeistars Miervaldis Ziemelis.

Viena no izcilākajām lappusēm Latvijas tautas jaunāko laiku vēsturē ierakstīta 1991.gada janvārī - barikāžu laikā, kad skumjās pieminām bojāgājušos un ar sajūsmu atceramies Latvijas tautas varonību, kas vienoti cēlās aizstāvēt savas valsts tikko atdzimušo brīvību.

1991.gada janvāra barikādes bija organizēts tautas pretspēks Maskavas inspirētajam bruņotajam apvērsumam. Militārās akcijas sākās Lietuvā 12.–13. janvāra naktī. Padomju armijas daļas un speciālās nozīmes vienības uzbruka Lietuvas galvenajam televīzijas tornim, nogalinot 13 cilvēkus un daudzus ievainojot.

Pārdomāt savus plānus Padomju Savienībai spieda plašā tautas manifestācija Rīgā, Daugavas krastmalā, 13.janvārī, kurā piedalījās vairāk nekā pusmiljons (apmēram 700 000) iedzīvotāju, protestējot pret vardarbību Viļņā un izsakot vienprātīgu atbalstu Latvijas neatkarībai un likumīgi ievēlētajai Augstākajai Padomei un valdībai.

13.janvārī dienas laikā Rīgā ap svarīgākajām valsts un sabiedriskajām ēkām tika izveidotas barikādes, pieejas ēkām apjoztas ar smago tehniku vairākos lokos. Arī Liepājā.

Šogad aprit 24. gadskārta, kopš Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.054528sec.