Liepājā Muzeju naktī svinēs dzīvi, mīlestību un pavasari

2015. gada 16. maijā akcijas "Muzeju nakts" ietvaros Liepājas muzeja ekspozīcijā "Liepāja okupāciju režīmos" K. Ukstiņa ielā 7/9 romantiskā gaisotnē svinēs dzīvi, mīlestību un pavasari.

Plkst. 21.30 muzeja zālē skanēs Austras Pumpures un austrasbērnu dziesmu koncerts. Austras Pumpures mūžs ir dziesma, tās cilvēcība un mīlestība. Vai skan tautasdziesmas vai ziņģes, vai Imanta Kalniņa, vai austrasbērnu radītās dziesmas – tās uzrunā, atveldzē, mierina un iedvesmo ar savu vienkāršo un tīro patiesumu.

Austras Pumpures fenomens ir ne tikai viņas dziedātās dziesmas, bet arī tās spēja dot iedvesmu radīt. Pateicoties dziesminieces sirsnībai un cilvēcībai, ap viņu jau gadiem pulcējas cilvēki, kas vēlas viņai līdzi dziedāt un izteikt sevi dziesmās.

Savukārt plkst. 22.30 tik pat sirsnīgās noskaņās skanēs Raiņa un Aspazijas mīlas dzejas un vēstuļu lasījumi.

Īpaši meklēti un piemeklēti Aspazijas un Raiņa dzejoļi un fragmenti no dzejnieku vēstulēm aktieru Ilgas Martinsones un Jāņa Dreiblata sniegumā uzburs romantisku gaisotni, ko papildinās Rūdolfa Kļavas saksofona spēle.

Noteikti šis sarīkojums iedvesmos visus mīlētājus ņemt rokās pildspalvu un uzrakstīt savam mīļotajam skaistu mīlestības vēstuli. Jauku, sirsnīgu pārsteigumu sarīkojuma apmeklētājiem sagādājuši arī "Vīdners" konditorejas darbinieki, lai svinētu mīlestību, dzīvi un pavasari.

Plkst. 23.30 romantisko gaisotni turpinās koncerts "Es tava nakts", ko veidojuši mūziķi Inita Jansone (vokāls, ģitāra), Ieva Dzintare (atbalstošais vokāls) un Jānis Ķuņķis (perkusijas, ģitāra). Kā uzskata muzikālās apvienības dalībnieki, tad "Muzeju nakts" atraisa cilvēku radošo potenciālu, ieraudzīt kādu jaunu niansi jau zināmajā vai vēl nezināmajā mantojumā, ko pasaulei atstājuši izcilie latviešu dzejnieki.

Koncertprogramma "Es tava nakts" radies, lai sev un citiem jaunatklātu sen aizmirstu vai iepriekš nepamanītu dzejoļu šarmu un pievilcību, apvienojot poētisko ar muzikālo.

Ciklu veido 13 dziesmas ar 2015. gada dzejnieku jubilāru – Raiņa, Aspazijas un Friča Bārdas – dzejoļiem. Savu nosaukumu programma guvusi no Raiņa dzejoļa "Mēness laiva" ciklā "Mēnessmeitiņa".

Programma "Es tava nakts" veidota ar akustisku un nepārsātinātu balsu, ģitāru un perkusiju skanējumu, ļaujot klausītājiem pilnībā novērtēt ne tikai mūziku, bet arī dzeju un atmosfēru, kas koncertprogrammā ieņem ļoti nozīmīgu lomu.

"Muzeju nakts" noslēgumā Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 plkst. 24.30 sadarbībā ar muzeju "Zentas Mauriņas piemiņas istabas" tiks demonstrēta 2001. gadā studijā "Scilla" uzņemtā autorfilma "Aspazija" (režisora Rodrigo Rikards, scenārija autore Gaida Jablovska).

Filma ļauj sekot dzejnieces dzīvei, sākot no personīgajām atmiņām bērnības mājās "Pikšas" līdz dzejnieces pēdējām dzīves dienām Rīgā. Vēstules Rainim atklāj viņas dziļākās ilgas, savukārt rakstnieks Roalds Dobrovenskis stāsta par Raiņa un Aspazijas dzīvi Šveicē Kastaņolā. Filmā ietverti dokumentāli kadri par teātra veidošanos, nodibinoties Latvijas valstij.

Filmā skan Aspazijas dzeja Ditas Lūriņas un Ievas Mūrnieces izpildījumā, kā arī Antonio Vivaldi un Emīla Dārziņa mūzika. Filma "Aspazija" ir režisora Rodrigo Rikarda personīgs dāvinājums muzejam "Zentas Mauriņas piemiņas istabas".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73261309sec.