Turaidā norisināsies radošās darbnīcas bērniem «Ko rāda pulkstenis»

Turaidas muzejrezervāts 2020. gada 18. jūlijā no plkst. 15.00 līdz 17.00 aicina ģimenes ar bērniem piedalīties radošajās darbnīcās "Ko rāda pulkstenis?".

Tajās bērniem būs iespēja iepazīt dažādus pulksteņu veidus – saules pulksteni, smilšu pulksteni, viduslaiku pils pulksteni un citus, kā arī būs iespēja tikties ar saules pulksteņu pētnieku, astronomu Mārtiņu Gillu, ar kuru šogad sadarbībā tiek veikta saules pulksteņu padziļināta izpēte, lai izveidoti zinātniski  pamatotas saules pulksteņu rekonstrukcijas Turaidas pils pagalmā.

Plkst. 15.30 kopā ar Izglītojošā darba un komunikācijas nodaļas vadītāju Guntu Zaķīti visiem būs iespēja doties ekskursijā "Turaidas pils laikrāžu noslēpumi".

Darbnīcās bērniem pašiem būs iespējams izgatavot gan saules pulkstenīti, gan izveidot īpašo ciparnīcu, gan kopā ar fizikas skolotāju Jāni Čeksteru izprast, kā pulkstenis strādā un kas viņam "vēderā". Sekojot smilšu pulksteņa ritmam, varēs sacensties augstākā pils torņa būvēšanā un Turaidas ziņneša garākā ceļa veidošanā, kā arī izmēģināt muzejrezervāta sagatavoto neparasto galda spēli "Ciemos pie Turaidas fogta".

Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece zinātniskajā darbā Vija Stikāne: "Arheoloģiskās izpētes gaitā Turaidas mūra pilī ir atrasti divi viduslaiku saules pulksteņi, kas pieder pie vecākajiem zināmajiem stacionārajiem saules pulksteņiem Latvijā.  Viens no tiem ir izgatavots no māla, otrs – no balta kaļķakmens, un tie pašlaik apskatāmi pils ekspozīcijās, kas stāsta par Turaidas pils būvvēsturi un Turaidu Rīgas arhibīskapijas sastāvā 13.–16. gadsimtā. Saules pulksteņi viduslaikos bija nepieciešami reliģisko rituālu laika noteikšanai, daudz retāk tos izmantoja saimnieciskām vajadzībām, un 15.–16. gadsimtā tie bija nepieciešami, lai regulētu stundu skaitīšanu mehāniskajos pulksteņos".

Muzeja apmeklētājiem joprojām jāievēro piesardzības pasākumi un individuālā atbildība par savu veselību. Pasākumā tiks nodrošināti dezinfekcijas līdzekļi, kā arī ievērotas citas drošības noteikumu vadlīnijas. Radošo darbnīcu laikā, iespējams, tiks veikta fotografēšana un fotoattēli ievietoti Turaidas muzejrezervāta mājaslapā, kā arī muzejrezervāta sociālajos tīklos. Dalība radošajās darbnīcās - Turaidas muzejrezervāta apmeklējuma biļete.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.6051898sec.