Helovīns iekaro pasauli

Klusi un pakāpeniski Helovīna svinēšana visā pasaulē kļuvusi par salīdzinoši atzītiem svētkiem. Katrā ziņā brīnīšanās jau kļuvusi mazāka, kad Helovīna vakarā tramvaji ir pilni ar dīvaini ģērbtiem jauniešiem, kas ķiķinot dodas uz kādu no neskaitāmajiem Helovīna svinēšanas pasākumiem pilsētā. Mūsdienās krogos, klubos un bāros visā pasaulē Helovīna laikā notiek ballītes un karnevāli.

Kas ir Helovīns un kas to izgudrojis? Tie nav bijuši amerikāņi, kuru zemē Helovīns ir viens no gada jautrākajiem pasākumiem. Helovīnu, Halloween jeb Visu svēto dienas priekšvakaru atzīmēt sāka īri, kas jau pirms 5000 gadiem katru gadu rudenī svinēja svētkus - mūsdienu Helovīna līdzinieku Samhain. Šajos svētkos tika svinētas vasaras beigas, jo ķeltu kalendārā pastāvēja tikai divi gadalaiki - vasara un ziema. Samhain svētkos svinēja vasaras beigas, ziemas sākumu un vienlaicīgi arī jauna gada sākumu. Ķeltu ciltīm tie bija lieli svētki.

Laika gaitā ap svētkiem izveidojās dažnedažādi ticējumi un tika uzdoti jautājumi pareģiem un orākuliem. Ko atnesīs jaunais gads? Kāda būs raža? Kurš precēsies? Kas nomirs? Kā būs ar veselību? Cilvēki tolaik bija ļoti ticīgi un pareģojumiem uzticējās.

Neskatoties uz to, cik aktīvi Helovīns tiek svinēts Latvijā un kāda ir tā nozīme, iespējams, 31. oktobra vakarā ir vērts pagatavot kādu no šiem ēdieniem - tipiskiem Helovīna gardumiem, kas ļauj ienest mazliet krāsainības ikdienā. Tie ir ēdieni, kas balstās Helovīna svinēšanas tradīcijās dažādās valstīs.

Īru barmbreks - kēkss ar žāvētiem augļiem - saistīts ar vēlmi Helovīna vakarā noskaidrot, vai nākamajā gadā gaidāmas kāzas. Kopā ar augļiem kēksā tiek iecepts gredzens. Tas, kura kēksa gabalā gredzens atrodas, droši var cerēt, ka nākamgad tiks precēta vīra vai sievas godā. Barmbreks ir viens no īru nacionālajiem ēdieniem, kas nedrīkst iztrūkt nevienos Helovīna svētkos. Gredzena vietā kēksā var tikt ieceptas arī citas lietas ar īpašu nozīmi un skaidrojumu - pupiņa vai auduma gabaliņš.

Cits ēdiens, kas lieliski iederas Helovīna svētkos, ir ķirbju zupa. Jāatzīst gan, ka senie ķelti ķirbjus neizmantoja tā, kā mūsdienās ierasts Helovīna vakarā. Jā, arī ķelti izgreba sejas dārzeņos ar nolūku atvairīt ļaunos garus, tomēr tolaik izmantotie dārzeņi bija kāļi. Kad Helovīnu sāka svinēt Amerikā, no kurienes ķirbju grebšanas tradīcija izplatījusies daudzviet pasaulē, kāļa vietā sāka izmantot ķirbi. Ne tāpēc, ka tas būtu lielāks un skaistāks, bet gan tāpēc, ka Amerikā kāļu nebija.

Svētki bez dzērieniem, protams, nav svētki, tāpēc Helovīna svinēšanai noteikti jāsabrūvē kāds īsti raganīgs padzēriens. Variantu ir daudz, tomēr gards un veselīgs kokteilis, kas izskatās Helovīnam piemērots, ir piena kokteilis ar kivi un banāniem. Tam vajadzīgs viens banāns, viens kivi, glāze piena, ēdamkarote citrona sulas un 1-2 ēdamkarotes cukura. Banānu un kivi sagriež gabaliņos, pievieno pienu un blenderī samaisa. Glāzes augšējo malu samitrina ar citronu sulu, iemērc to cukurā tā, lai glāzes augšpusē veidojas dekoratīva cukura maliņa. Glāzē iepilda dzērienu - un dekoratīvs un gards kokteilis ir gatavs!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16921902sec.