Lido: ko Tu zini par ķirbjiem?

Ķirbis, jeb lielākā oga pasaulē, Latvijā jau kopš seniem laikiem bijis iemīļots rudens produkts, taču mūsdienās asociācijas ar to kļuvušas vēl plašākas – diētisks produkts, biezeņzupas, Helovīna svētki u.c. Ķirbji ir bagāti ar A un C vitamīnu, ēdams ir ne tikai tā mīkstums, bet arī miza, sēklas, stīgas un ziedi. Savukārt ķirbju mizas senatnē izmantoja matu apjoma palielināšanai. LIDO izpētījis un apkopojis šos un vairākus citus interesantus faktus par ķirbjiem.

"Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta AS LIDO šefpavāre Ilga Joma.

No ķirbja Ilga Joma iesaka pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.

Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku

Nomizo 500 gramus ķirbja un sagriež kubiņos, pievieno 100 gramus mango (ja nav pieejams svaigs, izmanto saldētu) un glāzi ūdens, visu sablendē. Masu ielej katliņā, pievieno rozā piparus, baziliku, cukuru, sāli un svaigus čilli piparus pēc garšas. Čatnija masu ar garšvielām uzvāra un ļauj paburbuļot vienu minūti, pēcāk atdzesē. Pasniedz atsevišķā mērces trauciņā, neliekot uz viena šķīvja ar pamatēdienu. Lai labi garšo!

Gada laikā LIDO tīklā tiek apēstas gandrīz 6.5 tonnas ķirbju. Oktobrī un novembrī LIDO bistro ēdienkartē īpaši tiek izcels ķirbis, lai gardēžiem piedāvātu kvalitatīvākos un veselīgākos sezonas produktus.

Interesanti un noderīgi fakti par ķirbjiem:

•    Par ķirbja izcelsmes vietu tiek uzskatīta Centrālamerika. Liecības par to senākajiem radiniekiem atrastas Meksikā un datētas ar laiku 7000-5500 gadi pirms mūsu ēras.

•    Senatnē ķirbju mizas, to apaļās formas dēļ, tika izmantotas sieviešu frizūrās, matu apjoma vizuālai palielināšanai.

•    Vienīgais kontinents, kurā netiek audzēti ķirbji, ir Antarktīda.

•    Ķirbis ir viena no retajām svaigām dabas veltēm, kura uzturvērtība var saglabāties pat gadu no novākšanas brīža.

•    Pasaulē ir vairāk nekā 100 ķirbju šķirnes, tie mēdz būt dažādās krāsās – sākot no balta un beidzot ar zilu.

•    Ēdams ir gan ķirbja mīkstums, gan miza, gan tā sēklas, stīgas un ziedi.

•    Līdz šim smagākais ķirbis reģistrēts 2012. gadā ASV un tas svēris 911.27 kg.

•    Ķirbis ir bagāts ar šķiedrvielām, tādēļ tas ir ļoti diētisks. 100g ķirbja satur tikai 20 kaloriju.

•    Ķirbji ir bagāti ar A vitamīnu, kas nepieciešams redzes veselībai.

•    Ķirbju sēklas ir bagātas ar dzelzi un B vitamīnu, kas uzlabo asinsrites un smadzeņu darbību.

•    Ķirbji satur daudz C vitamīna, tāpēc tie ir lieliski imūnsistēmas uzlabošanai.

•    Ķirbju ziedi satur ēteriskās eļļas, kas rudenī labi palīdz pretoties saaukstēšanās vīrusiem, tādēļ ķirbju ziedus ieteicams izmantot salātos vai izkaltēt tējai.

•    Ķirbja un kokosrieksta piena maskas iesaka izmantot ādas mīkstināšanai. Ķirbis atdzīvinās, mitrinās ādu un padarīs to gludāku.

•    Ķirbja sula ieteicama maziem bērniem zobu augšanas periodā, jo tā palīdz pret zobu nākšanas sāpēm.

•    No rīta apēdot vienu sauju ķirbju sēklu, tiks nodrošināta pozitīva oma. Ķirbja sēklas satur daudz šķiedrvielu, kā arī organismam nepieciešamās uzturvielas.

•    Tika uzskatīts, ka Helovīnu naktī mirušo pasaules vārti it kā paveras uz dzīvo pasauli, gari iet apciemot dzimtās mājas un pa pasauli klīst arī dažādi dēmoni un citi mošķi.

•    Dārzeņos tika grebtas briesmīgas sejas, kuras izgaismoja ar iekšpusē ievietotām svecēm un novietoja pie māju durvīm, lai atbaidītu ļaunos garus un spokus.

Par AS LIDO

LIDO dibināts 1987. gadā un specializējas sabiedriskajā ēdināšanā. Uzņēmums pirmais Latvijā ieviesa atklātās virtuves koncepciju, kurā ir pārskatāma ēdienu pagatavošana, kā arī izstrādāja LIDO raksturīgo interjeru un mēbeļu dizainu.  Rīgā šobrīd darbojas deviņi LIDO bistro (LIDO Alus sēta, LIDO Dzirnavas, LIDO Vērmanītis, LIDO Ģertrūde, LIDO Krievu sēta, LIDO Spice, LIDO Lidosta, LIDO Atpūtas centrs un tā restorāns, kā arī nesen atvērtais bistro LIDO Domina Shopping), viens LIDO bistro Tallinā. LIDO struktūrā ietilpst arī gaļas un kulinārijas ražotne, alus darītava, konditoreja un veikals Rīgā. Uzņēmums nodarbina vairāk nekā 1000 darbiniekus. Plašāk par uzņēmumu: www.lido.lv.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82761216sec.