Plāno doties apkārt pasaulei lidmašīnā, kuru darbina saules enerģija

Jauns lidaparāts, kura dzinēji tiek darbināti, izmantojot vien saules enerģiju, jau nākamgad varētu tikt izmantots lidojumam apkārt pasaulei.

"Solar Impulse 2" ir "Solar Impulse", kurā pērn sekmīgi tika veikts lidojums pāri ASV, pēctecis. Jaunais lidaparāts ir ievērojami lielāks – tā spārnu plētums ir 72 metri jeb aptuveni tikpat, cik pasaulē lielākajam pasažieru aviolainerim "Airbus A380". Taču tajā pašā laikā izmēros gigantiskais "Solar Impulse 2" sver nieka 2 300 kilogramu, kas ir vien nepilns procents "Airbus" flagmaņa masas.

"Solar Impulse 2" fizelāža būvēta no ultramoderna materiāla – īpašas oglekļa šķiedras, kas sver nepilnus 25 gramus uz kvadrātmetru jeb aptuveni vienu trešdaļu papīra svara. Kā apgalvo inženieri, ar saules baterijām aprīkotais lidaparāts spēj nolidot vismaz 120 stundas bez nosēšanās un veikt ceļu apkārt Zemeslodei.

Paredzams, ka jauna pasaules rekorda uzstādīšanas mēģinājums ar "Solar Impulse 2" varētu tikt veikts 2015. gada martā, paceļoties no kādas lidostas Persijas līča reģionā, kur, kā norāda eksperti, ir vispiemērotākie apstākļi šāda lidojuma uzsākšanai. Pēcāk "Solar Impulse 2" dotos austrumu virzienā.

"Vajadzēs vismaz piecas diennaktis, lai no Ķīnas atlidotu uz ASV, un no ASV – uz Eiropu," "Solar Impulse 2" prezentācijā kādā Šveices aviobāzē atzinis pilots Andrē Boršbergs. Viņš piebildis, ka inženieriem, būvējot lidaparātu, nācies rast zelta vidusceļu starp modernu, uzticamu, taču smagu tehnoloģiju pielietojumu un maksimālu svara samazinājumu.

Visai ambiciozā projekta mērķis ir detalizēti izpētīt potenciālo saules enerģijas pielietojumu aviācijā. Jāpiebilst, ka Boršbergs un viņa otrais pilots Bertrāns Pikārs ar šādu plānu nāca klajā jau vairāk kā pirms 10 gadiem, taču sākotnēji projekts tika uztverts ar pamatīgu skepsi. Pikārs ir arī pirmais cilvēks, kurš aplidojis Zemeslodi gaisa balonā – to viņš paveica kopā ar Braienu Džonsu 1999. gadā, gaisā pavadot 478 stundas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ballīte retro noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
19. aprīlī aicinām ikvienu ballēties gribētāju uz “View Restaurant – Saefood & Grill”, kur visu laiku karstākos deju hitus publikai piedāvās DJ | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64575195sec.