Helsinku lidostā ievieš pasaulē pirmo sistēmu pasažieru izsekošanai reāllaikā [1]

Vairākas privātuma aizstāvju organizācijas paudušas kritiku par Helsinku lidostā nesen ieviestu izsekošanas sistēmu, kas ļauj pārraudzīt ikkatru pasažieru soli – no ierašanās autostāvvietā līdz iekāpšanai lidmašīnā.

Visus viedtālruņus, kas būs pieslēgti Helsinku-Vantaa lidostas Wi-Fi tīklam, pārraudzīs iekšējā izsekošanas sistēma. Jaunievedumu jau kritizējušas privātuma aizstāvju organizācijas, taču, kā vēsta Bloomberg.com, tiek solīts, ka sistēma ieviesta tikai ar nolūku pārraudzīt pūli un novērst cilvēku masveida pulcēšanos vienuviet lidostā, kura ik gadu apkalpo 15 miljonus pasažieru.

Lidostas kompleksā izvietotas aptuveni 150 ierīces, kas aprīkotas ar Somijas kompānijas "Walkbase" izstrādātu izsekošanas tehnoloģiju. Katra no tām iegūst "unikālos identifikatorus" no mobilajām ierīcēm, kas pieslēgtas lidostas Wi-Fi tīklam. Tiesa gan, lietotāji pirms pieslēgšanās bezvadu internetam tiek brīdināti, ka sistēma tiek pārraudzīta.

Lai gan jaunā sistēma daļēji ir aktīva jau šobrīd, pilnībā tā darbosies, sākot no šī gada beigām. Paredzēts, ka tad lidostā izvietotās tirdzniecības vietas to varēs izmantot arī, lai informētu garāmejošus pasažierus par, piemēram, izdevīgiem piedāvājumiem.

"Walkbase" vadītājs Tomas Voti apgalvo, ka ievāktie dati glabājas tādā formātā, kas lidostas operatoram – Somijas Civilās aviācijas administrācijai – neļauj piekļūt sensitīviem datiem par pasažieriem. Tomēr, pēc programmatūras drošības analītiķu domām, ir grūti noticēt, ka sistēmas apkopotie dati tiek izmantoti tikai statistikas nolūkiem. "Fakts, ka tiek izsekota katra mana kustība, ir daudz biedējošāks par to, ka kādam ir zināmas interneta vietnes, kuras es apmeklēju," norāda Anti Tikanens, programmatūras izstrādātāja "F-Secure" pārstāvis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Gaida 07/30/2014 12:33 Fakts, ka lidojuma laikā var notikt kaut kas nepatīkams sliktas drošības kontroles dēļ, ir daudz nepatīkamāks par sekošanu katram jūsu solim lidostā. Galu galā vienmēr ir izvēle – nelidojiet, ejiet kājām:))

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56058311sec.