Ālandu salas ir īsts izklaides un atpūtas kokteilis dažādām interesēm

Tagad, kad brīvā cilvēku pārvietošanās ir kļuvusi visai ierobežota, arī tuvējie galamērķi, par kuriem agrāk neesam iedomājušies, ir kļuvuši par iekārojamiem īsākām vai garākām brīvdienām.

Viens no pēdējiem šīs sezonas karstajiem ķērieniem ir Ālandu salas. Tallink šovasar atvēra jaunus maršrutus, organizējot kruīzus uz Ālandu salām. Ir iespēja ar kuģi doties arī uz Helsinkiem, bet par to rakstīsim nākamajā stāstā. Jebkurā gadījumā tā ir patīkami svaiga vēsma, ko, pēc cilvēku daudzuma Rīgas Pasažieru ostā spriežot, ir novērtējuši un iecienījuši vairāki simti ceļotāju.

Šobrīd Somija ir to valstu vidū, kur ceļošana ir droša un atļauta "kā vecos labos laikos" - bez bargiem piesardzības ierobežojumiem. Un tas ir ļoti ērti. Lai gan drošība jebkurā gadījumā ir pirmajā vietā, ir labi nedomāt par riskiem saslimt vai kārtot formalitātes ieceļošanai vai vēl skarbāk – ievērot pašizolāciju pēc atgriešanās no ceļojuma mājās. Tātad vairāk laika atpūtai.

Visnotaļ vērā ņemams ir fakts, ka Ālandu salas sastāv no apmēram 6700 saliņām. Ne velti nosaukumā salas ir minētas daudzskaitlī. Dabas mantojums šeit ir aprūpēts un tiek ļoti saudzēts. Vietējo iedzīvotāju rāmums un pietāte pret vidi, kurā viņi dzīvo, ir jūtama teju katrā viņu šūnā.

Pirmā asociācija, izdzirdot "Ālandi", ir makšķernieki. Jā, te ir gana daudz iespēju arī šāda veida sportistiem, un zivju arī netrūkst. Jo vairāk – septembrī, kad no Rīgas uz Mariehamnu ir plānoti 2 reisi ar kuģi, ir iespēja ieplānot veselu makšķerēšanas nedēļas tūri. Kaislīgākie makšķernieki noteikti novērtēs. Tomēr, nonākot uz salas, skaidrs, ka ar zivju ķeršanu viss nebeidzas. Salu visērtāk ir iepazīt, ceļojot ar velosipēdu, motorolleri, motociklu vai elektroskrejriteni. Ģimenēm ar bērniem arī automašīna ir laba opcija. Cenas transportlīdzekļu pārvešanai ar kuģi ir demokrātiskas.

Ālandi burtiski vilina ar plašu, daudzveidīgu iespēju klāstu dažādām ceļotāju interesēm - gan ģimenēm ar bērniem, gan ceļotājiem-vientuļniekiem, gan aktīvās atpūtas un dabas skatu cienītājiem, gan arī arhitektūras un vēstures liecību pētniekiem. Velo-entuziastiem salas apmeklēšana ir šīs sezonas "must see" sarakstā – te ir pieejamas 176 dažāda sarežģītības velotrases. Šobrīd tik populāros pārgājienus vai nūjošanu var ieplānot vairāk nekā 20 dažādās trasēs. Interesanta aktīvās atpūtas alternatīva ir disku golfs. Faktiski tas ir lielizmēra golfs, kur grozos jātrāpa ar "šķīvīti". Ālandu salās šāda disku golfa laukums atrodas klintīs, pa kuriem jāpārvietojas augšup. Mazliet pārbaudījums fiziskai sagatavotībai. Jaunu sajūtu cienītājiem noteikti ir ieteicams izbraukt pa jūru ar kajakiem – dabas vērošana no ūdens paver pavisam citu skatu uz salu.  

Mariehamna – Ālandu salu galvaspilsēta. Lai gan pirmajā mirklī var šķist kā tipiska Skandināvijas pilsēta, tomēr tai piemīt zināms šarms un pievilcīgums. Tās viens no lielākajiem lepnumiem ir Södragatan – vecākā pilsētas iela ar skaistiem koka arhitektūras artefaktiem. Lēnā pastaigā pa mazām sānlieliņām, raugoties mazo veikaliņu skatlogos, sastop arī kādu vietējo iedzīvotāju. Kopumā salas dzīves ritms ir pat ļoti lēnīgs un nesteidzīgs, kas ir patīkams kontrasts ikdienas skrējienam.  

Kastelholma ir vēl viens punkts, ko var pievienot Ālandu salu apskates objektu čeklistā. Atrodas apmēram 30 km no Mariehamnas. Ja nav savs transportlīdzeklis, var aizbraukt ar autobusu. Ja Ālandu salām atvēlēta 1 diena, dodoties kruīzā ar Tallink, tad satiksme ar autobusu sakārtota tā, lai var pagūt atgriezties ostā mājupceļam. Kastelholmā ir gan 14. gadsimtā celta pils, gan arī muzejs Vita Björn un  Jan Karlsgården brīvdabas muzejs, kas ir ļoti līdzīgs mūsu pašu Brīvdabas muzejam. Viss atrodas vienuviet un ir ērti apskatāms.

Pasakainu Instagram kadru medniekiem jādodas uz kafejnīcu "Stickstugan Hantverk & Cafe" (precīza adrese: 20 Norråkersvägen, Mariehamn 22160). Te var tvert skaistas bildes vai vienkārši pačillot, malkojot dzērienu un ļaujoties nesteidzīgam laika ritējumam.

Vēl viena lieta, kas ceļotājiem noteikti jānobauda - Ālandu pankūka, kas pilnīgi noteikti nav tā pankūka, par ko iedomājamies. Jābrauc un jāgaršo!

Vēl 2020. gada 4. un 11. septembrī Tallink piedāvā no Rīgas nokļūt Ālandos. Ieplāno kruīza ceļojumu vai nedēļu atpūtu Ālandu salās, ja vēlies uzkavēties uz salas ilgāku laiku, tad atpakaļ Rīgā var atgriezties ar reisu Ālandu salas – Tallina. Plašāka informācija par Tallink galamērķiem tallink.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 19.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88303995sec.