Nedēļas profesija - ceļojumu aģents. Intervija ar Diānu Kušneri no Diari

Nedēļas profesija - ceļojumu aģents. Intervija ar Diānu Kušneri no Diari

No 2012. gada 12. septembra Travelnews.lv veido rakstu sēriju ar ieskatu tūrisma nozares populārākajās profesijās. Katru nedēļu pievērsīsimies vienai profesijai. Šonedēļ iepazīstam ceļojumu aģentus – pasaules ceļvežus cilvēku formātā. Ieskatu šajā profesijā Travelnews.lv sniedza arī tūrisma firmas Diari valdes locekle Diāna Kušnere.


Travelnews.lv: Kādas ir nozīmīgākās rakstura īpašības un prasmes, bez kurām aģents nav iedomājams?

Diāna Kušnere: Vienkārši ir jābūt komunikablam cilvēkam ar māku klausīties un ieklausīties cilvēkos, saprast viņu vēlmes un meklēt kompromisus. Tieši tā – kompromisus! Ja atnāk klients, kura vēlmes ir lielākas par viņa iespējām, tad ir jāmeklē kompromiss, jo katrs no klientiem ir svarīgs un īpašs, un mums gribas, lai katrs gūst prieku un gandarījumu no ceļojuma.

Tāpēc sarunās ar klientiem ir svarīgi noskaidrot viņa intereses, kā arī svarīgi pastāstīt klientam par iespējamiem ceļojuma mīnusiem vai grūtībām, ar kurām varētu sastapties ceļojuma laikā, lai nepatīkami pārsteigumi nespētu sarūgtināt ceļojuma nebēdnīgo brīvības gaisotni.

Ļoti svarīgi ir pārzināt visu iespēju klāstu: gan tūroperatoru, gan aviokompāniju, gan viesnīcu piedāvājumus.

Travelnews.lv: Bet tomēr – cik ilgs laiks paiet līdz aģents kļūst par labu, profesionālu amata meistaru?

Diāna Kušnere: Lai aģents kļūtu par savu amata meistaru nav vajadzīgi gadi. Viss atkarīgs no konkrētās personas motivācijas. Ir, kas visu apgūst ātri un pielāgojas darba ritmam, ir tādi, kuriem gadiem strādājot nebūs īstās saprašanas, ko un kā darīt, kur nu vēl klientam spēt sniegt konsultāciju par to, kur tad dotajā brīdī ir patiešām viņam piemērotākā atpūta.

Principā aģents visu laiku ir mācību procesā, jo zemeslodes apceļošanas iespējas un veidi arvien pilnveidojas un ir neizsmeļami.

Travelnews.lv: Kas jāņem vērā, jāsaprot cilvēkiem, kuri plāno uzsākt darba gaitas šajās profesijās?

Diāna Kušnere: Liela daļa no ceļojumu aģentiem savas gaitas sāk ar domu "nu tik būs - braukāšu pa plašo pasauli un pēc tam pelnīšu miljonus"...

Diemžēl sūrā realitāte ir tāda, ka ceļojuma aģents bieži strādā nenormētu darba laiku, jo jāiepazīstas ar liela apjoma informāciju, gan par tūrisma operatoru piedāvājumiem, gan arī par notikumiem pasaulē, un jāsaka, ka informācija mainās nevis pa dienām, bet bieži ik pa minūtei.

Tāpat ir jāsaprot, ka nebūs tā, ka klients visu laiku teiks tikai paldies - būs arī tādi, kas nekad nav apmierināti, jo bieži paši nezina, ko vēlas. Tātad aģentam ir jābūt ne tikai "detektīvam", kuram lielajā informācijas klāstā jāatrod tas labākais klientam, bet reizēm jākļūst par psihologu, lai saprastu, ko tad īsti klients vēlas un gaida.

Travelnews.lv: Jūsuprāt, aģenta vecumam un dzimumam ir nozīme?

Diāna Kušnere: Tagad mēģinām iedomāties. Esat nolēmis/ usi doties ceļojumā un verat savas izvēlētās aģentūras durvis. Ko jūs tur redzat? Kas jūs sagaida? Domāju, ka katrs no mums uzbūra sev galvā savu ainiņu, sākot no garkājainas blondīnes līdz pat kungam ar sirmot sākušiem deniņiem. Pēc būtības ceļojuma aģenta amatā nav nozīme nedz vecumam, nedz dzimumam, jo klientam ir svarīgs nevis tas, cik vecs ir aģents vai kāds viņam ir dzimums, bet gan tas, kā viņš apkalpo, cik daudz viņš zina par to vai citu ceļojumu.

Travelnews.lv: Aģenta darba ikdienas plusi un mīnusi..?

Diāna Kušnere: Šeit varam piedāvāt mazliet traģikomisku secinājumu apkopojumu par aģenta darbu - "10 iemesli, kāpēc es izvēlējos kļūt par ceļojuma aģentu":

1. Man nepatīk gulēt.
2. Es izbaudīju savu dzīvi jau bērnībā.
3. Es nevaru dzīvot bez saspīlējumiem.
4.Es vēlos, lai mana ģimenes dzīve nepārtraukti tiek traucēta.
5. Man patīk sapņot un redzēt kā klienta sapņi piepildās.
6. Man patīk sociālie boikoti
7. Es gribu pārtraukt attiecības ar saviem draugiem, jo man viņiem nav laika.
8. Man patīk strādāt brīvdienās.
9. Es nevaru dzīvot bez mobilā telefona un portatīvā datora.
10.Man patīk ubagot maksājumus.

Travelnews.lv: Pastāstiet par kādiem jautrākajiem, pozitīvākajiem mirkļiem aģentu ikdienā!

Diāna Kušnere: Arī mūsu darbā mēdz būt kuriozi. Diezgan bieži no klientiem izskan jautājums par to, cik tālu no viņa numuriņa viesnīcā atrodas bārs. Ir klienti, kuri, baidoties no haizivīm Ēģiptē, nepiemirst pajautāt, vai no tām nav jāuzmanās arī viesnīcas baseinā :)

Lielu gandarījumu sniedz klientu pateicības zvans vai vēstule. It sevišķi situācijās, kad klients ceļojumā vai ekskursijā devies ar skepsi un neticību, ka viss būs tik jauki, kā viņam tas pasniegts. Sagaidot jaunus klientus ir patīkami dzirdēt, ka kāds mūs ir ieteicis, jo esot laipna apkalpošana un tiek piemeklēta labākā brauciena cena vai ieteikta kāda vēl nebijusi, bet ļoti laba ekskursija.

Travelnews.lv: Ko kopumā varat teikt par šo sfēru līmeni, kvalitāti un vispār vidi Latvijā?

Diāna Kušnere: Kopumā varu teikt, ka Latvijā tūrisma apkalpojošā sfēra uzlabojas, un tiem, kas strādā šajā vidē, kompetences līmenis pastāvīgi aug. Pakalpojumu kvalitāte aug, un pateicoties Ekonomikas ministrijas izveidotajam tūrisma operatoru un aģentu datu bāzei, kā arī ALTA aktivitātēm, katra tūrisma aģentūra redz savas iespējas, kur augt un attīstīties.

Noslēgumā gribu teikt, un liela daļa no Jūsu lasītājiem man piekritīs, ka ceļojums ir viens no labākajiem naudas ieguldījumiem. Atmiņas par to, nekad nesaplīsīs vai nebūs jālabo servisā, tās vienmēr paliks sirdī un sildīs brīžos, kad varbūt nav tik silti, vai ar neviltotu smaidu liks atcerēties kādu ceļojuma kuriozu vai sastaptu amizantu svešinieku.


Vairāk par tūrisma firmu Diari interneta vietnē www.celojumutirgus.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48339415sec.