Liepājas Universitātes absolvents: aktīvi strādāju, lai Aizkraukle kļūtu par vienu no tūrisma centriem

Liepājas Universitātes absolvents: aktīvi strādāju, lai Aizkraukle kļūtu par vienu no tūrisma centriem

Travelnews.lv uz sarunu aicināja Liepājas Universitātes absolventu Agri Ladušovu, kurš ir aizrautīgs ceļotājs, raksta lielisku dzeju un šobrīd strādā savā dzimtajā pilsētā Aizkrauklē. Lai gan Aizkraukle ir jauna pilsēta un ne visiem saistās kā populārs ceļotāju galamērķis, tomēr izaugsmes iespējas tur ir. To apliecina Agris, kurš vēlas tur attīstīt tūrismu, lai pilsēta un tuvākā apkārtne kļūtu par vienu no Latvijas tūrisma centriem.

Kā tas tiks panākts, lasiet turpinājumā.

Kādēļ izvēlējies studēt tieši tūrismu?

Par to, ka vēlos studēt tūrismu aizdomājos jau vidusskolas 11. klasē. Tobrīd tā bija viena no straujāk augošajām nozarēm ne tikai Latvijā, bet arī globāli raugoties. Noteikti pamudināja arī interese par aizraujošiem ceļojumiem, citu pasaules kultūru iepazīšana un aktīvais tūrisms. Toreiz nebija doma par Latvijas tūrisma nozares izaugsmes veicināšanu. Manī bija vēlme cilvēkiem piedāvāt ceļojumus, veidot tūrisma aģentūru. Tikai studiju procesā es sāku pievērsties tūrisma plānošanai, pamazām atmetu domu par darbu viesnīcās vai ceļojumu aģentūras veidošanu. Ar laiku idejas mainās, mainās arī domas, ko darīt tālāk. Vēljoprojām ir vēlme piedāvāt cilvēkiem aktīvas lietas, bet šobrīd tas tiek saistīts kopā ar konkrētiem attīstības plāniem mana novada izaugsmei. Mana dzimtā pilsēta ir Aizkraukle, un tur ir dabas parks "Daugavas ieleja". Strādājam pie tā, lai ar pareizu pieeju tūrisma plānošanai varētu piesaistīt tūristus tieši dabas parkam, kā arī piedāvāt šiem tūristiem aktīvo atpūtu. Šī iemesla dēļ esmu izveidojis tūrisma klubu "Daugavas Ceļotājs".

Zinu, ka tavi studiju gadi ir pavadīti Liepājas Universitātē. Kā vērtē iegūtās zināšanas Liepājā?

Mani studiju gadi sākās Rīgā. Pirmo gadu mācījos Biznesa augstskolā Turība. Tikai pēc viena studiju gada es iestājos Liepājas Universitātē, tur sāku mācīties no 2. kursa. Bet, ja runājam par Liepāju, tad jā, tur ir pavadīts visvairāk no studiju laika, trīs pilni gadi. Par Universitāti negribas teikt sliktus vārdus. Mācību process tur rit līdzīgi kā lielākajā daļā augstskolu. Protams, ir mīnusi, kurus es saskatu, bet tā jau nav tik daudz skolas, kā visas izglītības sistēmas kopējā vaina. Vide Liepājā ir jauka, katrā ziņā tā bija jauna pieredze, tik tālu no dzimtās pilsētas. No sākuma nebija viegli, vēlāk pieradu gan pie Liepājas dzīves ritma, kas būtiski atšķiras no Rīgas, gan arī pie studiju procesa, kursa biedriem un visa pārējā. Liela priekšrocība Liepājai bija jūras tuvums. Kad neiet mācībās vai kaut kas nesanāk kā vēlies, vienkārši ņem un aizej līdz jūrai, nomierinies, padomā un viss izdodas. Nezinu, kā būtu, ja būtu palicis mācīties Rīgā. Šaubos vai tur būtu daudz aktīvo stundu ārpus lekciju telpām. Liepājā bija tā, mēs devāmies pārgājienos, mācījāmies siet mezglus un darījām citas aktivitātes studiju kursā "aktīvais tūrisms". Man patika, ka Liepājā nebija šīs izvēles ar novirzienu mācīties tieši par viesnīcām vai aģentūru darbu. Tur mācīja visu, kas saistās ar tūrismu un uzņēmējdarbību. Tāpēc vērtēju iegūtās zināšanas kā augstas un pašreizējam izaugsmes līmenim atbilstošas. Tālāk jāmācās no dzīves, savām kļūdām un citu cilvēku pieredzes. Galvenais tūrismā ir komandas darbs, viens tu nepaveiksi neko.


Šobrīd esi atgriezies savā dzimtajā Aizkrauklē un darbojies ar tūrisma attīstīšanu. Kā vērtē Aizkraukles atpazīstamību tūrisma jomā pirms 10 gadiem un šobrīd?

Jā, šobrīd esmu atgriezies atpakaļ Aizkrauklē. Jau studiju laikā zināju, ka to darīšu. Rakstot bakalaura darbu, biju tik ļoti iekšā tūrisma plānošanas procesā, ka sapratu, ja ne kāds cits, tad es to varu novest līdz galam. Uzrakstot tūrisma attīstības plānu Aizkraukles novadam, bija vēlme, lai tas nepaliek tikai plāns, kas ielikts plauktā. Kopā ar savu komandu esam gatavi to ieviest dzīvē un vismaz lielāko daļu no idejām turpmākajos gados ceram realizēt.

Ja jautā, kā ir mainījusies Aizkraukles tūrisma atpazīstamība pēdējo 10 gadu laikā, es gribētu teikt, ka nekā. Mēs esam turpat, kur bijām pirms 10 gadiem. Vienīgā atšķirība ir tā, ka pilsēta ir kļuvusi pieejamāka daudziem, ir sakārtoti būtiski infrastruktūras projekti, bet tūrisma attīstībā esam turpat. Tāpēc mēs sākam visu no jauna, šis mums ir kā atskaites punkts. Aizkrauklei, pateicoties savam ģeogrāfiskajam novietojumam un dabas resursiem, ir liela iespēja kļūt par vienu no tūrisma attīstības centriem valstī. Uzskatu, ka mēs neesam sliktāki par Siguldu vai Valmieru. Vienīgā atšķirība ir budžeta iespējās. Mēs varam šobrīd izdarīt tik, cik mums ir pieejamas finanses, pārsvarā no projektiem.

Kādi šobrīd ir lielākie plāni Aizkraukles tūrisma celšanā?

Šobrīd esam nonākuši stadijā, kad plānošanā iesaistītie cilvēki un tūrisma uzņēmēji saprot, ka tūrisma attīstība šeit ir nozīmīga un paver iespējas ikvienam. Tāpēc notiek aktīvs darbs pie novada vispārējās attīstība stratēģijas izstrādes un dabas parka "Daugavas ieleja" dabas aizsardzības plāna izstrādes. Šajos abos dokumentos ir svarīgi ielikt iekšā visas šīs idejas. Diemžēl ir ārkārtīgi grūti pārliecināt pašvaldības vadību par to, ka ir jāveido tūrisma informācijas centrs vai vismaz punkts, kur tūristiem šo informāciju piedāvāt. Saprotams, ka pašvaldībai, kurai ir jārisina gan sociāli jautājumi, gan jāmaksā aizņēmumi infrastruktūras projektu sakārtošanai ir grūti iedalīt naudu tūrisma nozarei. Daudzi varbūt to nesaprastu, būtu kritika. Tāpēc vieglāk ir tūrismu uzvelt uz biedrību un uzņēmēju pleciem. Sak, jums ir iespējas, dariet, tad varbūt arī mēs... Tāpēc es ar savu komandu, vides gidi Anitu Turlaju un Tūrisma uzņēmēju Gunu Zablocku, esam izveidojuši tūrisma klubu "Daugavas ceļotājs", kura tad būs tā organizācija, kas koordinēs tūrisma attīstības jautājumus, nodrošinās tūrisma informācijas apriti novadā, organizēs tūrisma pasākumus, rīkos tūrisma tematiskos vakarus, kā arī piedāvās ekskursijas un vides izglītību. Turklāt šobrīd tas viss notiek brīvprātīgi, neviens par to nesaņem atalgojumu. Tā drīzāk ir misija, sirdsdarbs. Galvenais attīstības modelis ir padarīt Aizkraukli par videi draudzīgu, aktīvās un vides izglītības centru, kur ir plašas kultūras un sporta iespējas vienuviet. Sāksim ar dabas parka attīstību, pamazām pievēršoties arī pilsētas piekrastes attīstībai. Kā mums izdosies, grūti pateikt, ceram uz labāko un ticam, ka sanāks.


Kādi pasākumi šajā gada gaidāmi Aizkraukles pusē?

Tradicionāli jau trešo gadu notiks "Tūrisma diena", kas ir par godu tūrisma sezonas atklāšanai. Tā notiks maijā kopā ar muzeju nakti. Tad, protams Dziedošo ģimeņu festivāls. "Zaļās brīvdienas Aizkrauklē" arī notiks jau trešo gadu. Tie ir tie lielākie pasākumi, ko organizē tūrisma klubs sadarbībā ar pašvaldību. Bet būs arī citi, Lielās talkas rīkošana Dabas parkā, kuras laikā centīsimies atjaunot laipiņas un citus infrastruktūrai nepieciešamos objektus. Neizpaliks novada svētki, Tautas deju festivāls "Latvju bērni danci veda", Putnu dienas dabas parkā "Daugavas ieleja", velobrauciens no Skrīveriem līdz Koknesei. Plašāk par pasākumiem varat atrast novada mājas lapā.

Ko tu nezinātājiem pastāstītu par Aizkraukli?

Tiem, kas vēl nezina, kas ir Aizkraukle un kur tā atrodas, noteikti īstais laiks šovasar ir atbraukt pie mums ciemos. Aizkraukle ir viena no jaunākajām Latvijas pilsētām, celta tipiskā padomju laika stilā, bet šobrīd kļuvusi par sakoptu un pievilcīgāku vidi nekā pirms 10 vai 15 gadiem. Plaviņu HES, kas atrodas Aizkrauklē ir lielākā hidroelektrostacija, un tieši tās celtniecība iezīmēja pilsētas veidošanas vēsturi.  Šeit ir brīnišķīga vieta dzīvošanai, miers, klusums, pilsēta mijas ar dabu. Patiesībā šai vietai ir senāka vēsture, jo pilsētas vārds ir minēts pat latviešu eposā "Lāčplēsis". Neskatoties uz to, ka pilsēta ir jauna, šai vietai Daugavas krastā ir ļoti sena vēsture, par to liecina kultūrvēsturiskie objekti, Aizkraukles viduslaiku pilsdrupas, Aizkraukles luterāņu baznīca un pat kulta vieta "Melķitāru muldas akmens", kur savulaik ir notikuši kristību rituāli. Visas šīs vietas ir iespējams apmeklēt izmantojot velosipēdu. Par maršrutiem un pārējo parūpēsimies mēs, tūrisma klubs, bet velosipēds un labs garastāvoklis jāpaņem līdzi pašiem un tad jau uz tikšanos Aizkrauklē.

Novēlējums Travelnews.lv lasītājiem!

Lai šogad labi ceļojumi, lieliski iespaidi un elpu aizraujoši skati gan dabā, gan fotogrāfijās! Esiet laimīgi un baudiet dzīvi!





KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.885607sec.