Viedoklis: skaistā Rundāles pils sagaida tūristus ar «n e t ī r u muti» [5]

Pēc apmēram 10 gadu pauzes nedēļas nogalē kopā ar draugiem apmeklējām Rundāles pili, kura noteikti pieder pie Latvijas tūrisma zelta vizītkartes. Braucu no Jelgavas puses ar lielām cerībām un foršu noskaņojumu, lai draugiem izrādītu Latviju tūrisma lepnumu. Bezmaksas autostāvvietā pamanīju, ka katrs trešais automobilis bija ar ārvalstu numuriem. Devāmies pils virzienā ar domu, ka te viss būs perfekts un izcili nostrādāts, jo tāds priekšstats ir radies no mediju komunikācijas.

60 bildes skatiet šeit

1) Pirmais nepatīkamais pārsteigums, ejot no autostāvvietas pils virzienā, bija grants ceļa kvalitāte apkārt Rundāles pilij, jo tas pēc lietus bija pilns ar sīkām peļķēm, kas liecināja, ka ceļš ikdienā ir bedrains un sausā laikā arī putekļains.

2) Otrais pārsteigums bija nevīžīgās norādes uz dažādām kafejnīcām, kuras ir sagāzušās uz visām pusēm. Patīkami, ka sakoptas tantiņas piedāvā gaumīgi iepakotas lauku dārza odziņas.

3) Trešais pārsteigums bija Rundāles pilij apkārt esošie grāvji, kuri ir ļoti nemākulīgi un pavirši izpļauti. Man Latgalē, savās tēva mājās, ir daudz kārtīgāks grāvis nekā Rundāles pilij. Pietam grāvī mētājas dažādi plastikāta atkritumi.

4) Ceturtais pārsteigums manas perfektās gaidas pilnībā sagrāva, jo visa Rundāles pils ir ieaugusi nezāles. Proti, visā pils perimetrā gar mūriem ir neravēta zāle, kura jau brangā augumā lien no bruģa spraugām. Esmu ilgu laiku dzīvojis Vācijā un pieradis, ka jebkura vācu ciema baznīca ir sakopta līdz perfektam sīkumam, bet te Latvijas tūrisma citadele guļ reāli nezālēs. Nav jābrauc uz Vāciju pēc piemēra, to var sameklēt arī Ventspilī.

5) Piektais pārsteigums bija pils darbinieku attieksme, kur es negribu vainot nevienu personīgi, jo visa vaina ir jāuzņemas pils vadībai. Rundāles pili droši var netiešā veidā pielīdzināt Latvijas 4 vai 5 zvaigžņu servisa līmenim, taču te mājo primitīva saskarsmes kultūra tik skaistā objektā. Manu divu stundu uzturēšanās laikā neviens no darbiniekiem nesasveicinājās. Nav tā, ka darbinieki ir nelaipni, taču skaidri ir pamanāms, ka Rundāles pilī nav kopējas izpratnes un stila par servisa līmeni. Katrs cilvēks ir atnācis ar savu un cenšas darīt savu darbu pēc labākās izpratnes. 

6) Sestais pārsteigums bija kases, kur es centos uzrādīt savu žurnālista apliecību, lai iegūtu iespēju apmeklēt Rundāles pili par brīvu, jo plānos bija sagatavot reportāžu par šo izcilo Latvijas tūrisma objektu. Kase man paziņoja, ka viņiem priekš žurnālistiem nekādu atlaižu nav. Nopirku ieejas biļeti sev un devos kopā ar saviem draugiem pils ekskursijā. Pilī centos vēlreiz aktualizēt jautājumu ar pieredzējušu pils darbinieci par brīvbiļetēm žurnālistiem, kur man nācās konstatēt pavisam citu informāciju, ka žurnālisti tomēr varot tik iekšā bez maksas. Taču tā īsti kā tas notiek neviens tā arī nezina. 

7) Septītais pārsteigums jau vairs nebija nekāds pārsteigums, jo mana acs sāka pamanīt visus sīkumus, kurus ikdienā droši vien nepamanītu. Piemēram, ka pils dārzā ir kanalizācijas lūkas uz gājēju takām, kuras 5 cm rēgojas virs ceļa. Aizķeršanās moments pensionāram vai neuzmanīgam tūristam ir garantēts. Visi elektropievadi dārza teritorijā ir vizuāli nepievilcīgi. Protams, ka pie draņķīga garastāvokļa viss izskatās netā kā ierasti.


Lai gan to nepatīkamo pārsteigumu bija labi daudz, taču pēcgarša, atgriežoties mājās, ir laba un patīkama. Rundāles pils noteikti ir Latvijas tūrisma TOP10, taču ir jāsakārto tās lietas, kas neprasa lielus ieguldījumus. Dārznieki pils dārzā ir tiešām labi pastrādājuši un daudziem tūristiem ir ļoti interesanti, taču perfekcionisma trūkums man neļauj samierināties ar redzēto un piedzīvoto Rundāles pilī! Mājās apskatījos Rundāles pils prezentāciju interneta vidē un arī tur ir ''pilnīgs bardaks''. Labi, nekas jau nav traģisks, bet ir vienkārši jāpastrādā ar ''melnu muti''.

Esmu uzsācis rakstīt arī ieteikumu sarakstu Rundāles pilij, bet to nopublicēšu kādā citā dienā. 

Aivars Mackevičs, BalticTravelnews.com direktors

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Līga 08/30/2019 14:41 Arī man palika iespaids, ka viss negatīvais sarakstīts tikai tādēļ, ka bija jāmaksā ieejas maksa... Un vēl, ja traucēja tā nezāle, varēji jau tīri latviskā stilā to nefotogrāfēt, bet ārzemju draugiem parādīt, ka mīli un cieni savu dzimteni un pieliekties, un izraut to....

2 Gaida 07/12/2019 17:40 Piekrīru rakstītajam. Aivaram taisnība - pilī ir postpadomiska attieksme gan pret pili, gan pret vienkāršiem apmeklētājiem. Vismaz žurnālistus vajadzētu cienīt. Naudas trūkums neattaisno nelaipnību, nevīžību un apkārtnē valdošo nekārtību.

3 Ilmārs P. 07/11/2019 16:12 Biju pilī dažas dienas pirms Rožu svētkiem. Liels bija pārsteigums - kasē izrādījās, ka mums, kā daudzbērbu ģimenei par biļeti nav jāmaksā un viss, pilnīgi viss, ir izstaigājams bez maksas. Ļoti patika, gan pils gan dārzs. Nobrīnījāmies par zemajām ēdienu un uzkodu cenām dārzā. Viss sakopts un prom braucām ar domu, ka ir vietas ar ko lepoties!

4 LOL 07/11/2019 12:21 Tu protams piedod par familiaritāti, bet Tu esi reāli rēcīgs čalis. Un vēl pie tam skaities kaut kāds direktors? Rakstu varēja sākt un beigt ar to, ka Tevi neielaida bez maksas un Tu izdomāji bišķi ieriebt tradicionālā latviešu stilā. Ja jau tā, man Tev arī ir pāris ieteikumi: 1) ja Tev ir ieteikumi uzlabošanai, iesniedz tos personīgi muzejam, nevis liec to publiskai apskatei (negatīvs rada negatīvu), 2) neredzu gan kādēļ Tevi kādam vajadzēja ielaist bez maksas, lai Tu ģenerētu saturu savā portālā, bet ja reiz Jums tur žurnālistiem tā ir pieņemts, tad noteikti par to varēja vienoties iepriekš, nevis vicināties pie kases ar savām apliecībām. 3) pirms knābā cita acīs, paskaties uz savu saimniecību. Vai tiešām šeit viss ir kārtībā un atbilstoši augstiem (kur nu augstākajiem) standartiem? P.S. neesmu nekādi saistīts nedz ar muzeju, nedz Rundāli un novērtēju Tavus centienus uzlabot LV vizītkartes izskatu, bet to noteikti var izdarīt citā veidā.

5 Ezis 07/11/2019 12:07 Smalkais kundziņš apvainojās, ka netiek laists iekšā par velti un sāka meklēt utis. Vienīgais korektais aizrādījums ir tas, kas, diemžēl, raksturīgs visai postkrievu sabiedrībai - nekur personāls nesveicinās. Vienu brīdi Rimi pārdevējas bija iedresētas, bet tagad arī tas ir pārgājis.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienas  un skolēnu brīvdienas Estravel Latvia
Atpūta svētkos un skolēnu brīvlaikā - īsie ceļojumi un atpūta tepat Tartu ar izklaides programmu. Nepalaidiet garām, jo vietas kūst! | Skatīt vairāk
no 222 EUR
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Luksus kruīzi ar jaunajiem Explora kuģiem Estravel Latvia
Neaizmirstama pieredze, augstākās klases apkalpošana! Luksus kruīzi ar jaunajiem Explora kuģiem - Piepildiet sapni! | Skatīt vairāk
no 2210 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.202353sec.