Viedokļi: Kuras ir Latvijas skaistākās vietas rudens baudīšanai? (19 viedokļi)

Lai arī rudens vēl nupat sācies, nepamirkšķināsim ne acis, kad daba koši rotāsies visdažādākajās nokrāsās. Lai izbaudītu pēc iespējas dažādākas ainavas, esam sagatavojuši ceļvedi, kur vari izbaudīt spilgto gadalaiku! Saģērbies silti un apceļo Latviju! (viedokļu rakstu papildināsim)

Liene Ratniece, Tukuma TIC Tūrisma informācijas konsultante    

Rudeni Tukuma pusē var izbaudīt dabas un izziņas takā "Viesatas upesloki". Gleznainajos Viesatas upes krastos krāsainajā rudenī varat izstaigāt dabas taku, uzspēlēt galda spēles brīvā dabā, kā arī sarīkot pikniku. Pārsteigs upes stāvkrasti, 200 gadu veca priede, cūku vannas, bebru māja, spuņņakmens un daudz citi dabas objekti. Brīnišķīgas ir arī dabas parka "Abavas senleja" takas. Abavas senlejā rudenīgi krāšņākais skats paveras no skatu laukuma pie Greiļu kalna, ceļa labajā pusē, braucot no Kandavas uz Sabili. Ceļa malā izveidots stāvlaukums, no kura ved kāpnes uz skatu laukumu Greiļu kalna nogāzē. Pasakaina ainava skatāma arī visā ceļa posmā no Pūcēm līdz Plostiem. Tāpat rudenīgi skaistas ainavas paveras arī no Buses pilskalna. Garākām ainaviskām pastaigām iesakāmas dažādās dabas takas Abavas senlejas dabas parkā. Populāra pārgājienu vieta ir Āža kalns - netālu no Tukuma, kur paveras ainavisks skats uz tuvējo apkārtni un 5 km attālo Durbes pili. Āža kalns savu nosaukumu ieguvis izskata dēļ, kas atgādina līku āža muguru. Kalna virsotni uzskata par spēcīgu kulta vietu. Sevišķi skaistas ainavas paveras tieši rudenī. Izmantojot apkārtnes pārgajienu karti, izstaigājami vairāki maršruti Tukuma pievārtē.

Inga Pudnika, Krāslavas novada TIC speciāliste

Rudens skaisti krāsojas Krāslavas grāfu Plāteru pils kompleksā (Pils iela 6, Krāslava). Parks tā vien aicina uz nesteidzīgām pastaigām, pils kompleksa parka dīķī atspīd rudens krāsas, bet no skatu platformas līdzās pilij var vērot pilsētu. Pati pils, rudens saules apspīdēta, stalti sagaida ikvienu rudens baudītāju, lai izstāstītu savu divus gadsimtus seno stāstu.  Krāslavas skaistākā rota ir Daugava. Tās krastos rudenī var ļauties pārdomām, lasīt dzeju vai radīt to pašam, fotografēties Daugavas lokos un ļauties burvīgo dabas ainavu skaistumam. Īpaši skaists skats paveras no Priedaines skatu torņa (Priedaine, Krāslava), kas ir 32 m augsts. Dodoties rudens braucienā ārpus pilsētas, ir vērts iegriezties Indrā, kur ceļotājus laipni sagaida Laimes muzejs (Sporta iela 2, Indra, Krāslavas novads). Tur nokļūstot, ikviens kļūst vēl mazliet laimīgāks. Tur rudens noskaņa ir līdzās ik uz soļa. Uzkāpjot Laimes muzeja tornī, apbur rudenīgais skats uz Indras pagastu. Saulainā rudens dienā var saskatīt pat Baltkrievijas āres. Līdzās muzejam ierīkota Laimes sajūtu un dabas vērošanas taka, kas rudenī krāsojas dzelteni-oranžos un sarkanos toņos. Brauciet uz Krāslavu baudīt rudeni! 

Anita Banziņa, Dobeles novada TIC tūrisma speciāliste

Dobeles rietumu pusē, kur sākas Austrumkursas augstiene, pāri apkārtnei paceļas mežiem apaugušie Krievkalni, kuru garo valni uzskata par unikālu reljefa formu. Augstākā vieta te sasniedz 149 metrus virs jūras līmeņa, austrumu virzienā atklājot tālu panorāmas skatu pāri Zemgales mežiem. Te ir izveidota omulīga atpūtas vieta. Brīnišķīgs ir arī Pokaiņu mežs. Mistiskajam LVM Pokaiņu mežam piedēvē neparasti spēcīgu enerģētiku. Vai to arī izjutīsiet, tas atkarīgs no katra paša, taču akmeņu krāvumiem bagātais un rudens apgleznotais mežs ikvienam piedāvā romantisku pastaigu. Sazarotās takas, pakalni, dziļās ielejas, stāvās trepes, kas uzved augstākajos pauguros, un mistiskā rudens noskaņa mežā padarīs to neaizmirstamu. Lai sataptu rudeni Zemgales līdzenuma viducī, ir vērts doties Kārļa Ulmaņa dzimtajām mājām "Pikšas". Kad ir iepazīta pagājušā gadsimta 30. gadu moderna lauku sēta, ekspozīcija par K. Ulmaņa dzīves gājumu un viņa devumu valstij, vecās lauksaimniecības tehnikas kolekcija, izstaigājiet arī plašo pagalmu un sakopto apkārtni! Te nu var pamatīgi izjust Zemgales līdzenuma rudens ainavu – līdz pat tālajai pamalei klaji un gludi lauki, kuriem pāri bez aizķeršanās joņo vēji, pa kādam krāsainam koku pudurim un bezgalplašas debesis…

Dace Kalsere, Ventspils pilsētas domes TIC vadītājas p.i.

Jā, arī Ventspilī pamazām iestājas zelta rudens!  Siltās rudens krāsas tā vien sauc doties dabā, lai baudītu brīnišķīgo ainavu. Lai rudenīgās dienās padarītu krāsainākas - jābauda visas nianses, ko piedāvā šis gadalaiks, dodoties aizraujošās pastaigās, izbraucienos ar velosipēdu, vai piknikos dabā ģimenes un draugu lokā. Rudenī Ventspils pilsētas vaibstus iekrāso ne tikai košās rudens ziedu dobes, bet arī zeltaini izgleznotas tiek bagātīgās koku audzes parkos un skvēros. Viena no ventspilnieku un pilsētas viesu iecienītākajām pastaigu vietām rudenī ir Reņķa dārzs, kur pastaigas laikā iespējams apskatīt interesantos un iespaidīga izmēra vides objektus, kas noteikti būs aizraujoši bērniem. Skaistu rudens noskaņu ģimenei uzburs pikniks, ko papildinās līdzi paņemtais pleds un groziņš ar sviestmaizēm. Tiem, kuri pastaigas laikā vēlas sajust jūras klātbūtni un vēja pieskārienu, iesakām doties uz Jūrmalas parku, kura teritorijā atrodas arī Džungļu taka ar atrakcijām bērniem, kā arī Enkuru taka - unikāla iespēja apskatīt Baltijā lielāko enkuru ekspozīciju, lielākais enkurs ir 23 tonnas smags, sešus metrus augsts un 4,5 metrus plats. Turpat līdzās lieliskas emocijas rudens krāsainajā ainavā iespējams gūt braucienā ar Mazbānīti. Ģimenēm ar bērniem rudens siltās dienas noteikti būs tīkamas Ventspils Bērnu pilsētiņā, kur rotaļājoties un kāpelējot pa rotaļu iekārtām, bērni prieku gūs arī dauzoties par rudens lapām. Bet, lai bagātīgo rudens skaistumu ieraudzītu visā krāšņumā, noteikti jādodas uz slēpošanas kalna "Lemberga hūte" virsotnes, kur vienkopus redzams pilsētas košums, Baltijas jūra, Ventspils osta, Ventas līkloči un piepilsētas krāsainie meži un pļavas.

Ieva Reijere, Siguldas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja

Siguldā pavisam noteikti ir ļoti daudz skatu vietu, kur baudīt rudeni! Bet īpaši var etu izcelt šīs: Siguldas Svētku laukums, Siguldas Zelta "S!" un "pasaules mala". No skatu platformas paveras klasiska un ļoti krāšņa ainava uz Gaujas senleju un Krimuldas muižu, kas atrodas ielejas pretējā pusē. Svētku laukuma kreisajā pusē atradīsiet piedzīvojumu parku "Tarzāns", pa vidu laukumam Panorāmas ratu, labajā pusē noslēpumaino Tropu tauriņu māju un laukuma pašā malā skaisto zelta S! burtu, kurš ir kļuvis par iecienītu fotografēšanās vietu. Brīnišķiga ir arī Livonijas ordeņa Siguldas pils un pils kvartāls - vieta, kur vēsture satiekas ar mākslu! Kā gleznā ietīts būs apskatāms vēstures objekts no senas pagātnes. No Ziemeļu un Dienvidu torņiem un skatu platformas paveras burvīgs skats uz Gaujas senleju un Turaidas muzejrezervātu. Krāsaino rudens lapu krāšņums šo apskates vietu padara vēl pievilcīgāku kā ikdienā. Vieta, kur iespējams baudīt ne tikai ainavu, bet arī vēstures un Siguldas pirmsākumu auru, senatnīgo atmosfēru uz dižumu. Un protams, jāapskata Ķeizerskats, Ķeizerkrēsls. Gaujas senlejas skatu vietas augstajā Beites kraujā, īpaši iekārtotas par godu cara Aleksandra II vizītei Siguldā 19.gadsimta otrajā pusē. No skatu vietām paveras zīmīga ainava uz Gaujas senleju un Turaidas pili. Šeit, patiesi, no dabas burvības aizrausies elpa!

Agita Vucena, Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja tūrisma attīstības speciāliste

Liepājā un tās apkārtnē zelta rudeni var baudīt vairākās vietās. Viena no tām ir Muižas kalna dendroloģiskais parks un Leju svētavots. Dendroloģiskajā parkā apskatāma plaša kokaugu un košumkrūmu kolekcija. No kalna, kurā izveidota skatu platforma, paveras gleznains skats uz kaimiņzemi Lietuvu, Sventājas senleju un Leju svētavotu. Brīnišķīga ir arī Dunikas purva laipa. Rudenī arī purvs krāsojas košos toņos. Izbaudiet pirmatnību un mieru, izstaigājot purva laipu taku un vērojot skaistas un savdabīgas ainavas ar maziem ezeriņiem un salu puduriem tajos. Taka ved līdz pusotru gadsimtu vecajai Luknes skābaržu audzei. Vēl noteikti jāapskata Embūtes dabas parks jeb Embūtes senleja - viena no skaistākajām, interesantākajām un noslēpumainākajām Kurzemes vietām. Te pakalni mijas ar gravām, atklājot plašas rudenīgi krāšņas ainavas. Izstaigājot 3 km garo Embūtes senlejas pastaigu taku, būs iespēja uzkāpt skatu tornī, apskatīt arī Baznīcas drupas, Kuršu zobenus, Joda dambi un Joda pēdu, Induļa pilskalnu un vēl daudz ko. Turpat, kalnainajā Vaiņodes novadā, arī Volzbaha kalnā iekārtota labiekārtota pastaigu taka ar elpu aizraujošu skatu pāri gravai. Tā būs ideāla vieta zelta rudens baudīšanai, piknikam, foto sesijām un pastaigām.

Jānis Galakrodznieks, Carnikavas novada domes TIC Tūrisma informācijas konsultants

Carnikavas novadā ikviens var baudīt brīnišķīgas ainavas. Skaists ir Gaujas upes kreisais krasts Carnikavā - Dominējošā koka suga Carnikavas novadā ir priede, kas, lielākoties, ir zaļa. Savukārt Gaujas upes krastos mīt pārsvarā lapu koki. Tādējādi izveidojas ainava, kas visbiežāk raksturo rudeni, sevišķi, ja to vēro no gājēju-velosipēdistu tilta pāri Gaujas upei. Carnikavā ir vismaz divas vietas, kur var apsēsties pie Gaujas upes un nobaudīt ainavu. Viena vieta ir Atpūtas ielas galā pie Vecgaujas Carnikavas ciemā un otra ir blakus Carnikavas novadpētniecības centram. Tur ir galdi, līdz ar to var sarīkot pikniku. Vēl zelta rudeni var baudīt Garezeros Dabas parkā "Piejūra". Garezeri ir unikāli, jo tie ir izteiksmīgākie jomu ezeri Latvijā. Savdabīgas izcelsmes ezeri ir izstiepti 3,5 km garā teritorijā un ietver trīs šauru (180 – 220 m) ezeru virkni. To veido Ziemeļu Garezers, Vidus Garezers un Dienvidu Garezers. Garākais un dziļākais no tiem ir Vidus Garezers, jo stiepjas 1,45 km garumā un tā dziļums ir 2 m, savukārt dziļākajā vietā tajā ir konstatēti pat 4 m. Garezeru unikalitāti papildina tur sastopamie biotipi, ieskaitot purvainās teritorijas dažādās stadijās, kā arī dažādus ūdensaugu sugas, ieskaitot dzelteno lēpi (Nuphar lutea) un sniegbalto ūdensrozi (Nymphaea candida). Pie Garezera ir konstatētas arī vairākas retas sikspārņu sugas. Garezera rietumu krastu (jūras pusē) veido kāpas. Tās veido vai izvietojas blakus ezeru krastiem. Kāpas ir salīdzinoši augstas, un grunts ir lielākoties smilšaina, tādā veidā veidojot pat nelielas pludmales. No kāpu virsotnēm mēdz pavērties iespaidīga meža ezera ainava, sevišķi, skatoties uz austrumu piekrasti (dzelzceļa pusē), kur purva veģetācija, kopā ar lapkokiem, mijas ar priedēm, veidojot rudenīgas krāsu kopas. Tā kā šī ir Dabas parka "Piejūra" teritorija, kas kalpo nozīmīgu sugu un biotopu aizsardzībai, ir noteiktas trīs dabas liegumu zonas, kuru skaitā ir arī Garezeri ar tiem pieguļošo teritoriju. Nepieciešams saglabāt piesardzību pastaigās un pārgājienos, lai nenodarītu lieku kaitējumu dabai un saglābatu tā skaistumu nākamajām paaudzēm.  Brīnišķīga ir arī Garciema koka taka, Carnikavas promenāde un jūras krasts. Rudens ir viens no vējainākajiem periodiem gada gaitā. Vēji nolīdzina pludmali, viļņi kļūst iespaidīgāki un vakara debesis saulrietā mēdz iedegties karstasinīgos toņos, kas burtiski apbur klātesošos, kamēr vējš iztīra prātu no nevēlamām domām. Pastāv arī atsevišķas dienas, kad spīd tikai saule un vējš norimst, veidojot ideālu laiku mierīgai pastaigai pa pludmali, lai darītu tādas rudenīgas aktivitātes kā putnu migrācijas vērošanu vai dzintara lasīšanu. Pastaigu cienītājiem piedāvājm divus ceļus nokļūšanai līdz pludmalei - koka gājēju taku Garciemā un Carnikavas promenādi. Carnikavas promenāde ir burtiski tiešākais savienojums starp Carnikavas ciemu un Rīgas līča krastu. Tas ir taisns un bruģēts aptuveni 2 km garš ceļš, kura galā ir pieejamas labierīcības un ir izbūvēta skatu platforma. Promenādes galā ir uzstādītas velonovietnes. Carnikavas promināde ir piemērota, lai uz Rīgas līci dotos ar bērnu ratiņiem. Otrs ceļš līdz Rīgas līcim ir pa koka gājēju taku Garciemā. Taka sākas Aizvēju ielas galā un ved gar Garciema paraboliskās kāpas fragmentu vienā pusē un Eimura kanālu otrā pusē. Atsevišķi posmi ir salīdzinoši ainaviski, jo, šķietami, koka taka atrodas stāvas nogāzes vidū. Rudenisko piegaršu sniegs dzeltenīgi koki un krūmi, kas, lielākoties, mitinās gar Eimura kanāla krastiem. Taka no Aizvēju ielas līdz jūrai ir apmēram 650 m gara, un visā tās posmā mainās takas augstuma līmenis, sekojot dabīgajam reljefam. Garciema koka takas galā ir soliņš un tam blakus jaunā paplašinātās realitātes mākslas / vides objekta "Nēģi nāk" informācijas stends. Attiecīgais objekts, izmantojot viedierīci ar speciālu aplikāciju, rudenīgo jūras piekrastes ainavu papildinās mākslas darbs par nēģiem.

Ieva Gūtmane, Kuldīgas aktīvās atpūtas centra Tūrisma mārketinga speciāliste

Dažas vietas Kuldīgas novadā, kur baudīt zelta rudeni: Ēdoles pils skatu tornis - Ikvienam Ēdoles pils apmeklētājam ir iespēja uzkāpt skatu tornī. No tā paveras brīnišķīgs panorāmas skats pāri apkārtnes mežiem, kuri īpaši krāšņi ir rudenī. Kad koki krāsojas zeltā un sarkanā, īpaši ainavisks skats paveras Ventas ielejā. To var izbaudīt gan no vecā ķieģeļu tilta Kuldīgā, gan dodoties pastaigā pa blakus esošajām pastaigu takām. Ventas kreisajā krastā divu kilometru garā pastaigu taka piedāvā izbaudīt Ventas ielejas dabas ainavas skaistumu no neierastiem skatu punktiem. Savukārt, gar Ventas labo krastu ved 400 metrus garā Pārventas parka pastaigu taka, no kuras atklājas gleznains skats pāri Ventai uz vecpilsētu, Alekšupītes ūdenskritumu, Pils dzirnavām un seno ķieģeļu tiltu pār Ventu. 2 kilometrus garās pastaigu takas Ventas kreisajā krastā sākums ir Pils ielā 8, bet 400 metrus garās Pārventas parka pastaigu takas sākums ir pie ķieģeļu tilta, Pārventas pusē. Arī Abavas upes krasti Rendā un Īvandes upītes ūdenskritumi ir vita, kas rudenī ir īpaši skaista! Rendā, Īvandes upītē  200 metru atstatumā viens no otra izveidojušies divi ūdenskritumi – Valdātu un Īvandes rumba. Rumbā krītošā ūdens radītās skaņas kopā ar zeltainajām lapām kokos, kas ieskauj upi, radīs īpašas rudens sajūtas. Rudens košumu var izbaudīt arī no tilta pāri Abavas upei. No tā uz abām pusēm paveras skaists skats uz Abavas upes ieleju.

Anna Burlakova, Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras vecākā eksperte tūrisma jomā

Daugavpilī kā pirmo no skaistākajam rudens baudīšanas vietām varu minēt Rīgas ielu – gājēju ielu. Rudens laiks saistās ar kastaņiem un krītošām lapām. Daugavpilī rudens valdzinājumu var baudīt, dodoties nesteidzīgā pastaigā pa Rīgas ielu, aplūkojot greznās namu fasādes un baudot maltīti restorānos un kafejnīcās. Visas Rīgas ielas garumā aug kastaņkoki. Pastaigājoties pa ielu šajā laikā, pret zemi atsitoties šķeļas kastaņi, atgādinot, ka rudens ir klāt. Tāpat, lai izbaudītu zelta rudens burvību, var doties uz Daugavpils cietoksni, kas ir unikāls valsts nozīmes arhitektūras un kultūrvēstures piemineklis, kura platība ir vairāk nekā 150 hektāri. No galvenā cietokšņa vaļņa paveras ainaviski skati uz ārējiem nocietinājumiem un Daugavas upi. Arī Dubrovina parks ir pilsētnieku iemīļota atpūtas vieta. Tā iekārtošanā aktīvi piedalījās Pāvels Dubrovins (1839–1890), kas laikā no 1876. līdz 1890. gadam bija pilsētas mērs. Tāpēc parkam dots P. Dubrovina vārds un tajā uzstādīts viņa piemineklis. Te ar pilnu krūti var ieelpot patīkami smaržojošo rudens veldzi. Vakaros pie lielās strūklakas ikviens var noraudzīties tās daudzveidīgajā gaismas un ūdens saspēlē.

Laura Siliņa, Salaspils novada TIC konsultante

Skaistas rudenīgas ainavas Salaspils pusē noteikti var skatīt un baudīt sekojošās vietās: Nacionālajā botāniskajā dārzā - šeit ieraudzīsiet rudeni visās krāsās apskatot dārza mainīgās ainavas un izstaigājot viršu taku. Šī ir iecienīta atpūtas vieta visa gada garumā, kā nekā, šeit ir lielākā augu kolekcija Baltijā! Kā nākamo brīnišķīgo rudens baudīšanu varu ieteikt Rudenīgās pastaigas pa HES dambi, kas ved gar Salaspils pludmali līdz piemiņas zīmei Daugavas lībiešiem un viņu vadonim Ako. Šeit paveras skaists skats uz Daugavu un apkārtējo dabu; pēc garas pastaigas pa dambi iespējams atvilkt elpu labiekārtotajās piknika vietās; Un pavisam noteikti ir vērts doties uz Doles salu, Doles salas dabas parku - Salaspils novada dabas pērli ar savrupu klusumu un savdabību! Apkārt Doles salai vijas velomaršruts, kuru varat gan izbraukt, gan iet kājām. Maršruts iepazīstinās ar mazāk zināmiem dabas un kultūrvēsturiskiem objektiem. Gar Daugavas stāvkrastiem, caur mežiem un pļavām lieliski varēsiet iepazīsiet daudzveidīgo dabas parku rudens krāšņumā! Ja reiz esat atbraukuši uz Doles salu, noteikti iesakām apmeklēt arī Daugavas muzeju. Rudens dzestro elpu un krāšņās sajūtas noķersiet gan pastaigājoties pa muzeja parku, gan atrodoties pašā Daugavas krastā.

Sanita Soma, Madonas novada pašvaldības Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas tūrisma darba organizatore

Madonas novada lapu krāšņumu iesakām baudīt LVM "Kalsnavas arborētumā", kur bagātīgā dekoratīvo koku kolekcija krāsojas košās rudens krāsās.
(Adrese: Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētums, "Ogu īves", Jaunkalsnava, Kalsnavas pagasts, Madonas novads.) Krāšņs ir arī Gaiziņkalna dabas parks. Iesakām izstaigāt 2 km garo "Gaiziņkalna dabas taku", ar auto izbraukt 6 km garo, pauguraino ceļa posmu Vestiena – Gaiziņkalns, iet pastaigā uz Bolēnu avotu. Un noteikti vērts ir doties arī uz Vestienu - izstaigāt muižas parku, aiziet līdz Salāja un Kāla ezeriem.

Iveta Šņepste, Preiļu novada TIC vadītāja

Preiļu novada TIC iesaka izbaudīt rudeni Latvijas lielākajā parkā pilsētā – Preiļu parkā, kurā pamazām atdzimst Preiļu pils. Protams, pils vēl nav īsti gatava uzņemt ciemiņus, kā mums tas ir ierasts, tomēr esošais progress ir redzams – gan jumts ir atjaunots, gan ārsienu fasādei ir sakārtota "pelēkā" apdare un katru mēnesi arvien vairāk un vairāk logu parādās pils logu ailās. Parkā tiek atjaunoti celiņi un tilti. Uz Ievas un Ādama saliņas atjaunota neliela, romantiska estrāde, kas šogad ieguva 2.vietu Latvijas ainavu arhitektūras balvas 2019 konkursā nominācijas "Ārtelpa" kategorijā "Kultūrvēsturiskā ārtelpa". Preiļu muižas kompleksa senākā ēka – kapela ir unikāla un akustiski baudāma. Celtne, kas piedzīvojusi laika rituma un cilvēku daudzveidīgo un kraso attieksmi. Romantiskie celiņi caurvijas visā parkā, un rudens ir īstais laiks, lai sajustu rudens krāsas un ieelpotu dzidro gaisu.

Līva Šaicāne, Alūksnes novada tūrisma mārketinga un reklāmas speciāliste

Pilsēta pie ezera - Alūksne! Ja līdz šim te neesi bijis, tad ir jābrauc  tieši Zelta rudenī! Piedevām, ja esi kultūrvēstures mantojuma cienītājs, Alūksnes muižas parks ar bagāto mazās arhitektūras klāstu, ir domāts Tev! Alūksnes Skatu tornis Tempļakalna parkā, ar īpašu skatu pār  Alūksnes ezeru, Pilssalu un Alūksnes Jauno pili, aizraus tieši aktīva dzīvesveida cienītājus! Krāsainu lapu paklājs izklāts līdz Saules tiltam un Rotonda- Slavas templim- pašā Tempļakalna virsotnē! Ekskluzīvi labākie skati, neatkarīgi no gadalaika, ir Latvijas simboliskajā ainavā "Veclaicene". Skatu torņi, pakalni, ezeri, dabas takas un velomaršruti, un Lielā Munameģa skatu tornis vien 30km attālumā.

Līga Kondrāte, Ludzas novada TIC vadītāja

Rudens nāk kopā ar aukstu laiku un miglām. Bet arī tas ir skaisti! Ludzas novadā parasti rudens novakarēs ejam vērot saulrietu Ludzas pilskalnā - no tā paveras brīnumains skats uz Lielo un Mazo Ludzas ezeru un pilsētu, kas tērpusies rudens krāsās. Tad katram gribas ņemt rokā otas, krāsas un gleznot! Te vienmēr atnāk iedvesma! Lielisks būs arī izbrauciens ar plostu pa Mazo Ludza ezeru, vērojot no tā klusās vecās Ludzas ieliņas, koka mājas un dārzus. To gan var baudīt līdz pirmajam ledum, jo pa ziemu plosts vairs nevizina. Vēl iesakām doties uz Vecslabadas pilskalnu, kur Latgales pakalniem un ezeriem bagātā ainava apkārt tam būs krāšņā rudens lapu zeltā. Te paveras skats uz vairākiem ezeriem, Panu salu, koka mājām ar mežģīņotiem logiem un pakalniem.

Nora Paula Bargā, Galvenā tūrisma speciāliste P/A Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs

Pils parks ir Cēsu krāšņākais parks un iecienītākā atpūtas vieta jebkurā gadalaikā. Kā vietējiem iedzīvotājiem, tā pilsētas viesiem ir iespēja vērot baltos gulbjus un pabarot pīles. Parka aizsākums meklējams 1812. gadā, kad Zīversu ģimene sāka veidot parku atbilstoši tā laika modē nākušajiem ainavu parkiem kā ģimenes atpūtas vietu ar promenādēm. Parkā iekļauts Riekstu kalns, no kura paveras skats uz Cēsu viduslaiku pili un Sv. Jāņa baznīcu, bet līdzās esošās pilsdrupas un to spoguļattēls dīķī rada nepieciešamo romantisko noskaņojumu. Parks atrodas 22 m zemāk par Jaunās pils laukumu, tādēļ no laukuma puses apmeklētājus parkā ieved varenas šūnakmens kāpnes, no kurām paveras neaptverošs skats uz Pils parku un kuras rotā tematiskas bērnu figūras.

Kā otro skaisto rudens baudīšanas vietu iesakām Cīrulīšu dabas takas. Tās sniedz iespēju iedvesmojošā pastaigā izzināt skaistās Gaujas ielejas attīstību no ledus laikmeta līdz mūsdienām! Tās atklāj Gaujas upes un apkārtējās dabas attīstības vēsturi. Kā radusies upe? Kādi te bijuši senie augi? Kādi pirmie iedzīvotāji? Atbildes gūsi nesteidzīgā pastaigā pa šo teiksmaino vietu, kuru brauc apbrīnot cilvēki no visas pasaules. Cīrulīšu dabas takās apskatāmas klintis, alas, Dzirdavots, kurš ir slavens ar savu tīro ūdeni, bebra darbi un nedarbi, labiekārtots spēļu laukums un sajūtu taka, kā arī vēl citi pārsteigumi.

Un noteikti ir vērts apskatīt Sarkanās klintis, rūcamavotu un brīvdabas mākslas galeriju - trīs vienā! Sarkanās klintis jeb Raiskuma iezis atrodas Gaujas labā pamatkrasta masīvā apmēram 0.5 kilometrus no vecās Raiskuma jeb Lieplejas kroga ēkas uz augšu pa Gauju. Klints stiepjas vairāku simtu metru garumā un ir sarkanā krāsā, tāpēc tās sauc par Sarkanajām klintīm. Tajās ir redzamas plaisas, kas sašķeļ sarkanīgos iežus, radot neparastu dabas mākslas darbu. To virsma ir diezgan izrobota, kas veido klintīs nelielas alas un nišas. No klints izplūst vairāki avoti un viens no tiem ir Rūcamavots, kas laužas ārā no zemes ar savdabīgu rūkoņu. Daudzi zinātāji brauc pēc Rūcamavota ūdens. Šobrīd klinšu takā ir apskatāma brīvdabas mākslas galerija, kuras lielformāta gleznas tapušas, iedvesmojoties no Kārļa Skalbes pasakām.

Zelta rudeni Cēsīs var baudīt ar uzviju, jo mums ir ne tikai skaistas vietas, ko apskatīt, taču būs un ir arī Zelta rudens ekskursijas ar Cēsis inside gidi Sigitu Klētnieci. Šīs nedēļas pasākuma informāciju skatiet šeit. Pačukstēšu, ka nākamajā svētdienā plānota ekskursija "Izgaršo Cēsis", kas ir ekskursija ar degustācijām vietējos mājražotājos, kā "Cēsu maize", "Labas saknes", Kafijas bārs "Melnais Gulbis" un Alus darītava "Trimpus".

Džeina Apsīte, Gulbenes novada pašvaldības aģentūras "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" tūrisma organizatore

Lai arī zelta rudens mūsu pusē iezogas ļoti pamazām, tomēr iesakām doties uz šīm 3 vietām, kur var atrast skaistākās rudens ainavas Gulbenes novadā:

Pededzes upes zaļā promenāde. Gleznaina vieta Litenes pagastā, kur Pededzes upes krastā atrodas Litenes muiža, tējas namiņš un riteņu parks. Pededzes stāvajā krastā esošo muižu ieskauj parks ar liepu aleju, no kuras netālu atrodas arī Liepavots, pie kura ierīkota ugunskura vieta rudenīgam piknikam.

Kā otro iesakām Stāmerienu. Šeit iespējams vērot rudenīgas ainavas, dodoties pastaigā gar Stāmerienas ezeru un tam līdzās esošo Stāmerienas pils parku, kurā esošie Mīlestības ozoli joprojām stāsta stāstu par dārznieka neatbildēto mīlu pret baronesi.

Vēl apskates vērts ir Kārtenes skatu tornis. No šī Beļavas pagastā esošā skatu torņa paveras skats uz skaistām Ziemeļvidzemes ainavām un netālu esošo Pinteļa ezeru. Un, kā gan citādi labāk vērot rudens krāsas dabā, ja ne pakāpjoties mazliet virs koku galotnēm?

Laima Briede-Bērziņa, Mazsalacas novada TIC speciāliste

Mazsalacas novadā rudeni visjaukāk baudīt Skaņākalna dabas parkā ar tam sekojošo Dauģēnu dabas taku - koki pamazām maina vasaras ietērpu pret rudens krāsainajiem mētelīšiem un to atspīdums Salacas ūdeņos izskatās īpaši skaisti.

Jānis Vaivods, Līvānu novada domes Sabiedrisko attiecību speciālists

Līvānos rudeni var nesteidzīgi baudīt, atpūšoties uz Tematiskajiem soliņiem. Līvānu pilsētā kopumā izvietoti 10 interesanti vides objekti – tematiskie soliņi. Katram no tiem ir savs stāsts, katrs no tiek ietērpjas gadalaiku rotā. Aizraujoša ir arī Grīvas meža daudzfunkcionālā trase - Pastaiga vai skrējiens pa rudens krāsām ieskautu meža taku ir iespējams tepat Līvānos. Arī Līvānu skvēros nesteidzīgi ir izbaudāms rudens dzestrums un krāsu košums.

Lelde Vesere, Rūjienas Tūrisma centra speciāliste

Rūjienas novadā īpaši skaists rudens izbaudāms Rūjas upes palienes takā - gar Rūjas upi vijas pastaigu taka aptuveni 2 kilometru garumā. Tā ir piemērota nesteidzīgām pastaigām rudens baudītājiem. Skaists ir arī Ternejas kalns - mākslīgi radīts kalns, kura relatīvais augstums ir 16 metri. Tieši no šī kalna paveras visbrīnišķīgākais skats uz Rūjienas pilsētu un rudenīgajām ainavām. Kā trešo varu minēt Rūjienas pilskalnu - pašlaik maz kas palicis pāri no pilsdrupām, taču no pilskalna paveras burvīgs skats uz Rūjas upi un krāsainajiem kokiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.41436696sec.