10 labi iemesli, kāpēc vērts apceļot Izraēlu

Vēl dažus gadus atpakaļ Izraēla nebija populārāko ceļotāju galamērķu starpā. Potenciālos ceļotājus atbaidīja ziņas par nedrošo situāciju valstī, militarizēto atmosfēru, neskaitāmām pārbaudēm, reliģisko fanātismu un ar to saistītajiem konfliktiem. Tomēr laiki mainās, šodien šis galamērķis kļūst ceļotājiem arvien interesantāks, un ir vairāki apstākļi, kas liek paraudzīties uz šo zemi no pozitīvās puses. Lūk, 10 labi iemesli, lai izdarītu savu izvēli par labu ceļojumam uz Izraēlu.

1. Lētas aviobiļetes. Jā, pirmais iemesls ir gluži praktisks, un ne mazsvarīgs – pēdējā laikā tirgū ir ienākušas zemo cenu aviokompānijas, kas piedāvā ļoti izdevīgu nokļūšanu uz Telavivu un Eilatu, gan no Viļņas, gan nu jau arī no Rīgas. Biļete vienā virzienā (bez bagāžas) iegādājama, sākot no 30 eiro. Kāpēc gan neizmantot izdevību?

2. Patīkams klimats. Kamēr par laika apstākļiem Baltijā nekad neko līdz galam nevar zināt, un tīmeklī klīst jociņi par kārtējiem mūsu vasaras neceļiem, Izraēlā jau kopš marta ir ļoti patīkama, silta un sausa vasara. Pats vasaras vidus ar + 40 un vairāk grādiem gan būs pārbaudījums pat rūdītiem siltummīļiem, bet, lai saules starus izbaudītu jau tūliņ pēc garās ziemas, vai uz brīdi aizbēgtu no lietainā rudens – Izraēla ir pašā laikā!

3. Ērta nokļūšana. Tiešais lidojums ilgst tikai 4 stundas, un jūs jau esat pilnīgi citā pasaulē – trīs jūru un četru reliģiju zemē ar citu klimatu, vidi, kultūru, dabu, garšām, smaržām.

4. Kultūra un vēsture. Tiem, kurus interesē vēsture un reliģijas, par Izraēlu laikam nekas sīkāk nav jāpaskaidro, viņiem tā jau iespējams ir sapņu galamērķu sarakstā. Tomēr, arī ja pastiprināti par šiem jautājumiem neinteresējaties, vienalga būtu interesanti un noderīgi savām acīm skatīt vietas, kur risinājušies notikumi, kas vēlāk kļuva par trīs būtisku pasaules kultūru – jūdaisma, kristietības un islāma stūrakmeņiem.

5. Jeruzalemes unikālais kolorīts. Pat ja negribat iedziļināties karu un reliģiju vēstures līkločos, Jeruzaleme būtu tā vieta, ko noteikti ieteicams apmeklēt, un atvēlēt tai vismaz 2 dienas. Jeruzalemi nevar salīdzināt ne ar vienu pasaules pilsētu. Svētā pilsēta ar vairāk kā trīs tūkstošgadu vēsturi, šī pilsēta ir vienlīdz svēta kristiešiem, musulmaņiem un jūdiem. Mūžīgā pilsēta piesaista tūristus, galvenokārt, pateicoties trīs pasaules reliģiju svētvietām – ebreju Raudu mūrim, kristiešu Svētā kapa baznīcai un musulmaņu Klinšu kupola un Al Aksas mošejām. Bet pats pievilcīgākais ir pilsētas neatkārtojamā atmosfēra, skatu, skaņu, smaržu, garšu kokteilis. Jeruzaleme nosacīti sadalīta 4 daļās – ebreju, musulmaņu, kristiešu un armēņu pareizticīgo apdzīvotajos kvartālos, kas savā starpā sadzīvo miermīlīgi, bet katra daļa izceļas ar savu īpatnēju kolorītu. Šeit var klīst un vērot, klīst un vērot, un nekad nešķitīs par daudz.

6. Daudzveidība. Teritorijā, kas aptuveni trīs reizes mazāka par Latviju, ietilpināta neticama vietu un iespaidu daudzveidība – tepat daudzkrāsainā Jeruzaleme, Telaviva, kas apvieno modernu un vēsturisko, unikālā Nāves jūra, Sarkanās un Vidusjūras kūrorti, tuksneši un kanjoni, oāzes un pasakaini dārzi. Nelielie attālumi padara valsti viegli apceļojamu.

7. Nāves jūra. Katram var tikai novēlēt kaut reizi mūžā ieraudzīt un izjust šo unikālo dabas parādību – Nāves jūra ir viena no zemākajām vietām uz planētas (aptuveni 430 metri zem jūras līmeņa) un ūdenstilpne ar vislielāko sāls koncentrāciju – 33 procenti. Brīvi peldēt virs tās blīvajiem, siltajiem ūdeņiem ir vesels piedzīvojums, un kur nu vēl visas tās sāļu un dūņu lieliskās ārstnieciskās īpašības. Pat gaiss Nāves jūras apkārtnē ir bagāts ar skābekli un piesātināts ar joda, broma un citu elementu joniem.   

8. Daba un aktivitātes. Par Izraēlas dabas ainavu ir priekšstats kā par izkaltušu, izdegušu un vienveidīgu, tomēr tā gluži nav. Šīs zemes skaistums ir savdabīgs, bet spēj būt visai iespaidīgs. Izraēlas piedāvājumu atzinīgi novērtējuši pārgājienu, klinšu kāpšanas, kanjoninga  un citu aktīvu aktivitāšu cienītāji. 1995.gadā šeit tika izveidota Nacionālā pārgājienu taka – vairāk nekā 1000 kilometrus gara, tā līkločiem vijas cauri visai valstij no ziemeļiem uz dienvidiem. Žurnāls National Geographic to ierindojis 20 pasaules episkāko taku skaitā.

9. Sarkanā jūra. Nelielajai Izraēlai ir paveicies ar veselām trim jūrām (vai pat četrām, jo par jūru viņi dēvē arī Galilejas ezeru). Valsts pašos dienvidos tai pieder arī neliels gabaliņš no Sarkanās jūras piekrastes, kur nozīmīgākais no kūrortiem ir Eilata. Pilsētiņa, lai arī gluži pievilcīga un populāra jo sevišķi krieviski runājošu tūristu vidū, ne ar ko īpašu neizceļas. Āķis slēpjas kur citur – zem ūdens. Sarkanās jūras piekraste izceļas ar koraļļu rifiem, krāsainu un bagātīgu zemūdens pasauli. Ja ne niršanu, kas jau ir samērā dārgs un komplicēts pasākums, tad vienkārši snorkelēšanu (peldēšanu ar masku un trupiņu) gan vajadzētu izbaudīt katram.

10. Kulinārais piedzīvojums. Iedomājoties vien garšām un smaržām bagāto Tuvo Austrumu – Vidusjūras reģiona virtuvi, pie kuras pieder arī Izraēla, jau mutē saskrien siekalas. Dienvidos auguši dārzeņi un zaļumi, pikanti kebabi un falafeli, austrumu saldumi, sulīgi augļi… Turklāt šeit labā kvalitātē pieejami teju jebkuras pasaules valsts ēdieni. Izraēlas iedzīvotāju etniskais sastāvs vēsturiski veidojies, ierodoties pārceļotājiem no visām pasaules malām, līdz ar to katrs atveda līdzi arī savas iecienītās ēdienu receptes.   


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.749295sec.